6.7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieAdmiterea la liceu în Dolj: una caldă, alta rece

Admiterea la liceu în Dolj: una caldă, alta rece

Din cei 5.178 de absolvenți de gimnaziu din județul Dolj, 3.511  au optat pentru distribuirea computerizată la liceu (Foto: arhiva GdS)
Din cei 5.178 de absolvenți de gimnaziu din județul Dolj, 3.511 au optat pentru distribuirea computerizată la liceu (Foto: arhiva GdS)

Absolvenții de gimnaziu au aflat ieri dacă au fost admiși la liceele pentru care au optat. La nivel național, cele mai mari medii de admitere au fost înregistrate la profilul matematică-informatică. În urma repartizării computerizate, județul Dolj s-a situat pe locul trei, cu ultima medie de admitere de la Colegiul Național „Frații Buzești“. De remarcat este și faptul că în Dolj mediile de admitere de anul acesta sunt mult mai mici decât în sesiunea de anul trecut. Din cele 40 de licee, la 22 de unități de învățământ ultima medie de admitere a oscilat între 2,22 și 4,54.

Topul primelor 50 de specializări la nivel național după repartizarea computerizată la liceu arată că județul Dolj s-a clasat anul acesta pe locul al treilea în ceea ce privește cea mai mare medie de admitere. Performanța aparține Colegiului Național „Frații Buzești“, cu specializarea matematică-informatică bilingv engleză, la care ultimul elev admis a avut media 9,85, după Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, unde la aceeași specializare ultima medie a fost 9,89, și Colegiul „Sfântul Sava“ din București, aflat pe primul loc, cu ultima medie de admitere 9,90. De altfel, Colegiul „Frații Buzești“ ocupă locul cinci în clasamentul național cu specializarea științele naturii, ultima medie de admitere fiind 9,79, dar și locurile 22 și 41 cu clasele de matematică-informatică. În top 50 la nivel național, pe locul 44 este Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, cu ultima medie de admitere 9,49 tot la matematică-informatică.

Colegiul „Ștefan Velovan“ – cea mai mare medie la profil vocațional

Pentru admiterea din acest an școlar, la liceu numărul de locuri este mai mic decât cel al absolvenților de gimnaziu. „Pentru anul școlar 2016-2017, Inspectoratul Școlar Județean Dolj a alocat 4.508 locuri la învățământul liceal, dintre care 364 la învățământul vocațional, 1.848 pentru filierele tehnologice și 2.296 la filierele teoretice. La nivelul județului Dolj au absolvit cursurile învățământului gimnazial 5.178 de elevi. Pentru repartizarea computerizată au completat coduri de opțiuni 3.511 elevi din Dolj, dar și 171 de elevi din alte județe. 345 au optat și au și fost admiși la învățământul vocațional – arte, pedagogic, teologic ortodox, teologic adventist și sportiv“, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. Pentru specializările vocaționale, elevii au susținut probe suplimentare.
Cea mai mare medie de admitere la profilul vocațional a fost înregistrată la specializarea învățător-educatoare din cadrul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, pentru care au fost alocate 56 de locuri, ultimul admis având media 8,80. La clasele sportive de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate și Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, mediile de admitere au oscilat între 7,03 și 7,64. De asemenea, la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova, ultimii elevi admiși au avut media 5,19 la specializarea muzică și 7,36 la clasa de arte vizuale. În ceea ce privește profilul teologic, la Liceul Teoretic Adventist, ultimul elev admis a avut media 6,36, iar la Seminarul Teologic Ortodox – 4,14.

22 din cele 40 de licee cu medii sub 5

În ceea ce privește mediile sub 5, anul acesta, pe lângă Seminarul Teologic Ortodox, alte 21 de licee din cele 40 doljene au medii de admitere între 2, 22 și 4,54. Cea mai mică medie de admitere este la Liceul Amărăștii de Jos – 2,22 la clasa de agricultură. Exemplele cu medii de 2 la admitere continuă cu Liceul „George Bibescu“, Liceul Tehnologic Auto, Liceul CFR, Liceul de Transporturi Auto din Craiova, Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea, Liceul „Petre Baniță“ din Călărași, Liceul „George Ștefan Marincu“ din Calafat, Liceul „Gheorghe Vasilchi“ din Cetate. Cu medii de 3 s-a intrat la Colegiul „C.D. Nenițescu“, Colegiul de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“, Liceul Energetic, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul „Matei Basarab“, Liceul „Traian Vuia“ din Craiova, Liceul Tehnologic „Nicolăescu Plopșor“ din Plenița, Liceul „Ștefan Anghel“ din Băilești, Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca. Cu medii de 4 s-a intrat la Liceul „Alexandru Macedonski“ din Băilești și la Liceul „Ștefan Milcu“ din Calafat.

A doua etapă de admitere începe azi

Elevii care nu au reușit să fie admiși la liceu din prima etapă trebuie să știe că de azi pot depune noi opțiuni pentru locurile rămase libere.
Prima etapă de repartizare computerizată a avut loc pe 19 iulie și se încheie cu depunerea dosarelor de înscriere în perioada 21-29 iulie la școlile la care elevii au fost repartizați. Unitățile de învățământ au obligația de a afișa la aviziere toate locurile rămase libere la nivelul județului Dolj, atât pentru învățământul liceal de zi, cât și pentru învățământul profesional. A doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat are loc în perioada 20-29 iulie. În perioada 1-4 august se rezolvă situațiile speciale de repartizare la cerere a elevilor care au frați gemeni“, a declarat inspectorul școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. De asemenea, elevii pot opta și pentru locurile de la școala profesională. „În Dolj s-a alocat și un număr de 1.176 de locuri pentru învățământul profesional cu durata de trei ani. În prima etapă s-au înscris 650 de elevi, dar și-au depus dosarele doar 610. Cei care vor să opteze pentru școala profesională, cea de a doua etapă de admitere se derulează în perioada 16-31 august“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct. Toți elevii care optează pentru cursurile învățământului profesional vor beneficia de o bursă lunară de 200 de lei cu condiția să frecventeze cursurile. După trei ani de școală profesională, în situația în care doresc să-și continue studiile liceale, printr-o cerere la nivelul unității școlare, pot urma la zi cursurile liceale ale claselor a XI-a și a XII-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS