5.6 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjManagerul spitalului din Motru a demisionat după ce DNA l-a pus sub urmărire penală pentru luare de mită

Managerul spitalului din Motru a demisionat după ce DNA l-a pus sub urmărire penală pentru luare de mită

Teodor Zavate, managerul Spitalului Municipal Motru (Foto: Eugen Măruţă)
Teodor Zavate, managerul Spitalului Municipal Motru (Foto: Eugen Măruţă)

Managerul Spitalului Municipal Motru, Teodor Codrin Zavate, este urmărit penal de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Zavate a demisionat ieri, după ce pe 19 iulie a fost pus sub control judiciar de anchetatori. Potrivit procurorilor anticorupţie din Craiova, în toamna anului 2015, inculpatul Teodor Zavate, în calitate de manager al Spitalului Municipal Motru, a primit de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 1.500 de euro pentru a o ajuta pe aceasta să ocupe un post de asistent medical în unitatea sanitară pe care o conducea. Mai mult, inculpatul i-a creat denunțătoarei convingerea că, folosindu-se de calitatea sa de manager, îi poate asigura ocuparea postului respectiv prin participarea formală la un concurs organizat în acest sens. Întrucât, după organizarea concursului respectiv, denunțătoarea nu a ocupat postul promis, pe 13 iulie 2016 inculpatul a restituit suma de bani primită anterior cu titlu de mită.

Obligat să se prezinte la poliţie

Teodor Zavate a fost pus sub control judiciar şi nu va mai avea voie să ocupe funcţia în care se afla când au avut loc faptele. „Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Zavate Teodor Codrin trebuie să respecte următoarele obligații:  a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, d) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, e) să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, f) să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv calitatea de manager al Spitalului Municipal Motru, județul Gorj. Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova.

Nu se consideră vinovat

Teodor Zavate a declarat că nu se consideră vinovat de nimic și că totul se întâmplă din cauza unor persoane care doresc postul pe care l-a ocupat el. Acesta a menţionat că a decis că este mai bine să demisioneze din funcţie şi să se întoarcă la meseria sa de bază, chirurgia. „Nu vreau să fac comentarii pentru că e o anchetă în curs. Au fost presiuni… Sunt hărțuit… Funcția o doreau… nu pot să spun mai multe. Sunt influențe care au posibilitatea să facă ce vor. Politice, bineînțeles“, a declarat medicul Teodor Zavate. Acesta a preluat conducerea unităţii medicale din Motru în luna decembrie a anului 2012, imediat după ce fostul manager Camelia Khraibani a fost aleasă deputat în Parlamentul României. Nu este exclus ca, după ce îşi va încheia mandatul de parlamentar, Camelia Khraibani să revină la şefia Spitalului Municipal din Motru. Khraibani a candidat la alegerile locale la postul de primar de Motru, însă a pierdut. În cărți, pentru a asigura interimatul la conducerea unității spitalicești, este directorul medical, Alin Efrim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS