4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajRomânia şi Bulgaria, unite printr-un portal informaţional

România şi Bulgaria, unite printr-un portal informaţional

Centrul transfrontalier de informații și comunicații Dolj-Vratsa a fost inaugurat, miercuri, 3 august, la Craiova. În vechea Casă „Damianov“, o construcție deosebită în stil neoclasic, de la numărul 19-21 de pe strada Jiețului, reabilitată de Consiliul Județean Dolj, a fost creată o rețea a instituțiilor de cultură din cele două țări, România și Bulgaria.
„În această zonă, pe strada Jiețului, unde altădată a funcționat Comisariatul Militar, Consiliul Județean Dolj deține trei clădiri de care s-a preocupat, pentru a le pune cât mai bine în valoare.
Este un întreg complex, în cadrul căruia funcționează Școala Populară de Arte și Meserii «Cornetti», Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile, care asigură instruirea personalului din administrația publică din București și 13 județe, precum și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.
Lor li se adaugă acum și Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman», prin Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa, găzduit de o frumoasă clădire, cunoscută drept Casa «Damianov», care până nu demult se afla într-o stare avansată de degradare“, a precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
Realizarea Centrului Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj- Vratsa – Centru unificator al informației bibliografice a fost posibilă grație unui proiect cu fonduri europene depus de Consiliul Județean Dolj cu instituții din subordine și cu autorități locale și centrale din Bulgaria, investiția ridicându-se la 3,3 milioane de euro.
„În cadrul unui proiect european, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, un demers pe care l-am întreprins alături de biblioteca județeană, dar și de parteneri din districtul Vratsa, am reușit reabilitarea acestei clădiri cu o arhitectură deosebită, în stil neoclasic, dar și asigurarea unor dotări de excepție, în special în ceea ce privește gestionarea cărților și înscrisurilor vechi și rare. Să spunem doar că beneficiem de un sistem automatizat de scanare, astfel încât, dacă își dorește cineva să consulte, spre exemplu, un letopiseț, va putea avea acces, în foarte scurt timp, la o copie digitală care reproduce cu fidelitate originalul. Mai mult, vorbim nu doar despre fondul de carte al bibliotecii, ci și despre opere și înscrisuri aflate în patrimoniul Muzeului Olteniei și în cel al Muzeului de Artă, instituții aflate în subordinea CJ Dolj. Marcăm un nou succes al relației de colaborare pe care am dezvoltat-o, de-a lungul timpului, cu autorități și instituții din Bulgaria, alături de care am reușit să accesăm în comun proiecte a căror valoare totală depășește 23 de milioane de euro“, a mai precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

O rețea a instituțiilor de cultură din două țări europene

Documente de patrimoniu, articole de presă, hărți vor fi transpuse în format digital, înlesnind oamenilor de pretutindeni accesul la informație. „Acest centru presupune, în primul rând, un portal de informații pentru a unii două comunități dintr-o parte și alta a Dunării, Dolj și Vratsa. În această clădire se administrează acest site, se unifică toate cataloagele bibliotecilor din județul nostru, Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă și alte instituții de cultură, dar și a vecinilor de peste Dunăre.
În prezent, odată finalizată implementarea proiectului, putem spune că biblioteca județeană deține cel mai performant echipament necesar bunei gestionări a fondului de carte veche și rară. Informația pe care o prelucrăm în noul centru, prin scanarea volumelor din această categorie, dar și a ziarelor care datează de la începutul secolului trecut, este încărcată pe acest portal, care oferă astfel tuturor celor interesați posibilitatea să o consulte în format electronic, în timp real, accesând site-ul nostru.
De exemplu, dacă cineva din Bulgaria găsește la biblioteca de la Băilești o carte în limba bulgară de care este interesat pentru o anumită cercetare, acel volum este solicitat astăzi, prin e-mail, prin sistemul de videoconferință sau prin sistemul de telefonie ip. Cartea este solicitată la Craiova, o scanăm și în câteva ore ea se află încărcată pe site, fiind disponibilă pe de o parte pentru cei care au cerut-o, dar și pentru toți cei care ar putea fi interesați, dar nu știu că această carte există. De asemenea, venim în sprijinul comunităților rurale, care au nevoie de informații legislative, și nu numai. De exemplu, dacă cineva de la Goicea dorește o anumită lege, dintr-o anumită perioadă, merge la biblioteca din localitate, cei de acolo ne semnalează pe noi că există această cerere și în câteva minute acea scanare din Monitorul Oficial este disponibilă la Biblioteca din Goicea, pentru cel care a cerut-o“, a precizat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.
Încăperile impunătoarei Case „Damianov“ găzduiesc aparaturi moderne, touchscreen-uri ce pot fi accesate de public, o sală de studiu, unde vor putea fi accesate cărțile încărcate în portal, digitizate, dar și tot felul de informații comunitare, despre viața culturală la nivelul zonei transfrontaliere și a județului Dolj. De asemenea, în incinta sălii de studiu pot avea loc și convorbiri telefonice ip. Scannere și tot ce înseamnă acest portal internațional, compus din 37 de biblioteci publice din județul Dolj, două instituții muzeale, Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă și Consiliul Județean, vin să așeze Biblioteca Județeană pe un loc fruntaș, dacă nu chiar primul din țară, fiind singura instituție care deține un astfel de portal și un echipament performant, menit să întregească activitatea clasică de bibliotecă.
Proiectul „Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa“, cu o valoare totală de peste 3 milioane de euro, a fost implementat de Consiliul Județean Dolj, în calitate de partener lider, alături de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, Biblioteca Regională „Hristo Botev“ și Administrația Districtuală Vratsa.

O legătură specială

Partea bulgară are o legătură specială cu aceste meleaguri oltene, dat fiind faptul că în trecut au locuit o bună perioadă aici învățați bulgari, după cum preciza Ion Prioteasa, președintele CJ. „Este cazul doctorului bulgar Petar Beron, cel care a tipărit primul abecedar bulgar, și care a deținut toate terenurile din această zonă de la Plaiul Vulcănești și Hanul Doctorului. Bulgarii țin foarte mult la aceste locuri. De aceea am convenit ca în cursul lunii septembrie sau octombrie o delegație foarte importantă din Bulgaria să fie prezentă aici și să dezvelim o placă comemorativă în zona Hanul Doctorului. De fiecare dată când mergem în Bulgaria și vorbim despre Craiova, bulgarii fac întotdeauna această conexiune cu Beron, abecedarul bulgar și meleagurile oltene“, a spus Ion Prioteasa, președintele CJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS