Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu (foto) , și sindicatele din domeniu au semnat luni o declarație comună în care se arată că oferta făcută medicilor de creștere a salariilor conform OUG nr. 20/2016 și de creștere a plății gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remunerației în sectorul sanitar.
„În urma întâlnirii de astăzi, 8 august 2016, reprezentanții Federației Sanitas, ai Federației Solidaritatea Sanitară și cei ai Federației Hipocrat, împreună cu ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, apreciază că oferta făcută medicilor de creștere a salariilor conform OUG nr. 20/2016 și de creștere a plății gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat este un pas important către normalizarea remunerației în sectorul sanitar“, se arată în document.
Potrivit sursei citate, creșterea plății gărzilor este un angajament ferm și va fi implementat prin ordonanță de urgență „de îndată ce executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ“, termenul pentru definitivarea pașilor legislativi fiind 1 octombrie.
Totodată, semnatarii susțin asigurarea continuității actului medical și a liniilor de gardă pe baza actelor normative în vigoare.
„În ceea ce privește evaluarea modalităților de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar, acestea vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesul de elaborare a Legii salarizării unitare. Reprezentanții Federației Sanitas, ai Federației Solidaritatea Sanitară și cei ai Federației Hipocrat, împreună cu ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, vor continua consultările pentru modificarea Ordinului nr. 870/2004 în vederea reglementării timpilor de lucru din sistemul sanitar“, se precizează în document.
Declarația este semnată de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, Federația Sanitas din România – reprezentată de Leonard Bărăscu, Federația Solidaritatea Sanitară – reprezentată de Viorel Rotilă și Federația Hipocrat – reprezentată de Cătălin Dudu.
După 1 octombrie, salarizarea în sistemul medical este mai aproape de principiile acestei profesii
Ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, a afirmat, luni, după discuțiile cu sindicaliștii din sănătate, că după 1 octombrie salarizarea în sistemul medical va fi mai adecvată, „mai aproape de principiile acestei profesii“.
„Discutăm aici de echi-tate în sistemul sanitar. Ordonanța nr. 20, pe lângă creșterea salariilor, mai ales pentru zona de rezidenți și la bază, a reașezat niște inechități care erau de neînțeles în acest sistem. Completăm acum prin această măsură pe care am agreat-o împreună (…) prin a aduce și gărzile la un nivel corect de remunerare. Eu cred că după 1 octombrie, fără să avem pretenția că putem să ne comparăm cu Vestul Europei, vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii. Cred că este un mesaj important care însă, la rândul său, are o așteptare și anume să vedem o reformă a sistemului de sănătate, să vedem practic răspunsul în zona sistemului și eliminarea risipei, eficientizarea acestui sistem“, a spus Pîslaru.
El a anunțat că la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie vor avea loc primele „subconsultări“ pe Legea salarizării unitare.
„Personalul administrativ, mai ales funcțiile comune care nu sunt în domeniul medical, sunt și din învățământ, și din administrația publică, vor fi tratate în Legea salarizării unitare și va exista o familie întreagă ocupațională care va fi reașezată după aceste principii de echivalare pe care le-am avut în Legea nr. 284 și care nu au fost aplicate niciodată“, a explicat el.
Întrebat despre buget, Pîslaru a spus că a propus un buget multianual, de patru – cinci ani, și prin urmare va fi un proces etapizat.
Vlad Voiculescu: Reparăm modul în care sunt tratate gărzile
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat luni, după întâlnirea cu sindicaliștii din sănătate, că vrea „să repare“ modul în care sunt „tratate“ gărzile în sistemul sanitar.
„Un prim pas important s-a făcut înainte de venirea mea la minister, prin OUG nr. 20 pentru reglementarea salarizării în sectorul public. Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual, să reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim despre remunerarea gărzilor, vorbim despre flexibilizarea timpului de lucru. Remunerarea gărzilor înseamnă schimbarea modului în care sunt remunerate gărzile, înseamnă că revenim la normal. Ajungem acolo unde gărzile trebuie plătite la salariul de bază din 2016. Lucrurile erau blocate la nivelul salariului din 2009. Am rezolvat acest lucru acum“, a precizat Voiculescu.
Potrivit acestuia, alt lucru avut în vedere este flexibilizarea timpului de lucru și plata sporului de noapte.
„Toate acestea sunt menite să arate respectul Guvenului Cioloș pentru această categorie profesională, pentru medici. Medicii sunt importanți pentru noi, trebuie să arătăm respect și sunt sigur că acest respect va fi întors către pacienți. Vorbim despre un impact bugetar de 100 de milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor. Acest impact va fi suportat din bugetul sănătății și o să vină la pachet cu o serie de măsuri de eficientizare și de eliminare a risipei din sistem. Vorbim de achiziții centralizate, un lucru care este deja în proces, vorbim despre eliminarea risipei în prescrierea medicamentelor și alte câteva puncte“, a mai spus ministrul Voiculescu.