1.4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTractorul Brasov, privatizata in bataie de joc

Tractorul Brasov, privatizata in bataie de joc

Autoritatile dau trei saptamini investitorilor sa cumpere dosarul de prezentare, sa studieze societatea, sa conceapa si sa depuna ofertele finale


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la vinzare, prin negociere pe baza de oferte imbunatatite, pachetul majoritar de actiuni al societatii Tractorul Brasov. Pina aici, nimic neobisnuit, pentru ca scoaterea la vinzare a activelor detinute de stat este una dintre activitatile de baza ale institutiei, dupa cum o arata si numele sau. Problema este, insa, de aceasta data, faptul ca noua incercare de vinzare a intreprinderii brasovene risca sa fie un chix de proportii, din cauza termenelor fixate prin anuntul de privatizare.


Astfel, in textul anuntului se precizeaza faptul ca „dosarul de prezentare al societatii comerciale poate fi procurat, zilnic, incepind cu data de 06.06.2005 de la Directia de Privatizare AVAS“, si ca „informatii suplimentare pentru investigarea societatii in vederea intocmirii ofertei de cumparare vor fi disponibile in cadrul Camerei de Date organizata la sediul SC Tractorul UTB SA Brasov in perioada 06.06.2005-20.06.2005“. Adica un investitor interesat de Tractorul (care nu este totusi un chiosc de ziare ci o intreprindere uriasa) trebuie sa se dedea la un adevarat maraton pentru a reusi sa parcurga contabilitatea intreprinderii brasovene in doar doua saptamini. Abia acum intervine, insa, partea halucinanta: investitorii vor avea la dispozitie, dupa acest tur de forta prin tonele de hirtoage, doar sapte zile pentru a depune ofertele finale!


„Este adevarat, termenele sunt foarte scurte. Procesul de privatizare este, insa, monitorizat de organismele internationale cu care statul are diverse acorduri. Calendarul a fost intocmit de conducerea AVAS, tinind cont de faptul ca aceasta privatizare trebuie finalizata pina la sfirsitul acestei veri, in luna septembrie“, ne-au declarat surse din cadrul AVAS, care au preferat anonimatul.


Cu alte cuvinte, pentru a parea foarte competent in ochii Fondului Monetar International, statul român risca sa transforme privatizarea unui colos industrial românesc intr-un circ, pierzind pe drum si o gramada de bani. Nu ne putem imagina ca exista investitori atit de disperati sa cumpere o intreprindere cu o situatie financiara delicata, cum este Tractorul Brasov, incit sa depuna aceste eforturi demne de Cartea Recordurilor.


Chiar daca intelegem presiunea organismelor internationale sub care lucreaza autoritatile române, reamintim faptul ca aceasta privatizare reprezinta un angajament al guvernului si conditiile in care aceasta se desfasoara nu sint dictate de FMI. Consideram ca o privatizare de asemenea dimensiune ar trebui privita mult mai serios de cei care reprezinta interesele bugetului de stat, implicit ale populatiei care le plateste salariile.


Potentialii cumparatori au ocazia sa cerceteze datele contabile… dupa ce depun ofertele finale


Sursele citate au precizat ca exista, totusi, o mica portita: Camera de Date la care face mentiune anuntul de privatizare poate fi redeschisa, in urma unei hotariri, si dupa depunerea ofertelor finale, intrucit negocierea pentru achizitionarea pachetului de 80,17 la suta din actiunile Tractorul se va face pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.


La inceputul lunii mai, Guvernul a mandatat AVAS, printr-o hotarire, sa vinda pachetul de actiuni detinut de stat la uzina Tractorul Brasov, prin negociere, catre un investitor strategic capabil sa asigure relansarea economica a societatii. Privatizarea intreprinderii a fost reglementata initial printr-o ordonanta care stabilea ca pachetul de actiuni detinut de stat la Tractorul sa fie vindut prin negociere directa, fara selectie de oferte, firmei italiene Landini. In luna martie, presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, a anuntat ca guvernul va modifica ordonanta de urgenta, adoptata in 2003, prin care erau stabilite conditiile de privatizare a firmei, precizind ca facilitatile oferite firmei Landini, la precedenta incercare de privatizare, vor fi acordate si companiei care va prelua, in acest an, uzina din Brasov.


Grupul italian Landini si fosta Autoritate pentru Privatizare au incheiat, in 2003, un contract pentru privatizarea uzinei din Brasov. Ulterior, Landini a renuntat la preluarea fabricii, iar autoritatile române au anuntat ca intentioneaza sa reia procesul de privatizare. In negocierile cu Fondul Monetar International din luna februarie, autoritatile si-au asumat obligatia ca, in acest an, sa privatizeze sau sa lichideze cele trei mari companii ramase in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, respectiv Electroputere Craiova, Tractorul si Rulmentul Brasov. In luna aprilie, presedintele AVAS anunta ca s-au primit sase-sapte scrisori de interes pentru preluarea Tractorului Brasov, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza, precum si de mai multi investitori romini. Conducerea firmei Tractorul Brasov anticipeaza, in acest an, pe obtinerea unui profit brut de 53,1 miliarde de lei, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 656 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS