26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPozitia APAPS in cazul Rulmenti Slatina nu s-a dorit a fi o interferare in problemele justitiei

Pozitia APAPS in cazul Rulmenti Slatina nu s-a dorit a fi o interferare in problemele justitiei

Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa, ca afirmatiile din comunicatul de presa remis de APAPS cu privire la deschiderea procedurii de faliment la societatea Rulmenti Slatina nu s-au dorit a fi o interferare in problemele justitiei, ci au exprimat doar amaraciunea institutiei cu privire la acest caz.

In comunicatul APAPS se arata ca hotarirea Curtii de Apel Craiova privind deschiderea procedurii de faliment in cazul societatii Rulmenti Slatina risca sa-i arunce in somaj, in pragul Sarbatorilor de iarna, pe cei peste 700 de angajati ai societatii, a caror soarta este nedrept jucata la ruleta intereselor unor creditori privati si a unor decizii arbitrare ale anumitor magistrati. „Dupa doua luni de incercari de a salva societatea de la aceasta procedura si a o introduce in procedura de privatizare, instanta n-a mai acceptat, totusi, sa dea inca un termen de judecata, timp in care s-ar fi putut depune oferta de privatizare existenta“, a spus Musetescu, care a adaugat ca regreta faptul ca se fac presupuneri cu privire la lipsa de intelegere a APAPS fata de regulile economiei de piata.

El a afirmat ca legea trebuie aplicata intocmai, dar a apreciat ca instanta ar fi putut sa tina cont de mai multe elemente inainte de a decide inceperea procedurii de faliment a societatii. „Credeam ca exista o anumita sensibilitate pentru a judeca acest caz intr-un context general, pentru a intelege un interes regional, si ca pina la urma magistratii de la Curtea de Apel Craiova vor intelege ca doua saptamini, care ar fi insemnat doar aminarea unei decizii, ar fi putut da sansa ca procedura de privatizare a societatii sa fie dusa la bun sfirsit“.

Oficialul APAPS a mai spus ca privatizarea societatii ar fi fost o solutie mai buna decit lichidarea ei. „Este oarecum interesant faptul ca intentarea actiunii de judecata nu a fost introdusa de APAPS, care este cel mai mare creditor si care a aminat aceasta procedura, tocmai pentru a da o sansa companieii“, a adaugat Musetescu. Curtea de Apel din Craiova a admis, recent, recursul declarat de Banca Romana pentru Dezvoltare privind deschiderea procedurii de faliment, in baza Legii 64/1995, pentru societatea Rulmenti SA din Slatina, hotarirea fiind definitiva si cu titlu executoriu. Banca a acodat societatii Rulmenti Slatina, in luna iunie 1997, o linie de credit pentru activitatea de productie cu termen de rambursare la 31 decembrie acelasi an. BRD a cerut instantei, in luna iunie 2000, introducerea procedurii de faliment pentru a recupera creanta, insa tribunalul a respins cererea la insistentele conducerii societatii, in asteptarea unei eventuale oferte de privatizare.

Valoarea creantei BRD se ridica, la finele lunii noiembrie 2001, la 19,6 miliarde de lei. APAPS a scos la vinzare, la inceputul lunii noiembrie, pachetul de actiuni detinut la Rulmenti SA, adica 69,98% din capitalul societatii. Ofertele urma sa fie deschise la 3 decembrie, dar pina la acea data nu a existat nici un investitor interesat. Societatea din Slatina a mai fost scoasa la privatizare, in luna august, insa nici atunci nu au existat ofertanti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS