6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIn Craiova „dam caldura fara bani!“

In Craiova „dam caldura fara bani!“

Regia Autonoma de Apa si Canal (RAAC) a pus la punct un program de mobilizare generala. In zilele dintre Craciun si Sfintul Ioan Botezatorul, 700 de salariati ai regiei vor lucra nonstop in statiile de captare si distributie si in laboratoarele de analiza, pentru monitorizarea continua a calitatii apei potabile. De asemenea, echipele de interventie vor fi la datorie 24 de ore din 24, iar efectivele acestora vor fi dublate. Se va lucra cu 20 de angajati pe schimb, in trei schimburi pe zi, inclusiv in noaptea de Craciun si in cea dintre ani.

Ca masura de siguranta, alti 50 de salariati vor fi permanent consemnati la domiciliu. Desi angajatii RAACT Craiova depun eforturi in aceasta perioada pentru confortul craiovenilor, datoria populatiei este de peste 80 de miliarde de lei, la care se adauga 20 de miliarde care reprezinta datorii ale agentilor economici. Debitele regiei catre furnizorii sai se cifreaza la aproximativ 44 de miliarde de lei. Acest cerc vicios al situatiei financiare a RAACT treneaza de aproape zece ani. In prezent, se discuta despre o masura care ar putea sa mai rezolve din aceste probleme. Este vorba de modul de plata a apei calde. In prezent, aceasta este achitata de consumatori catre Regia de Apa, in functie de volumul consumat, la tariful de 9.170 lei/mc (inclusiv TVA), iar catre Regia de Termoficare, platindu-se agentul termic folosit pentru incalzirea apei, care costa 10-15.000 de lei pentru fiecare metru cub. Conducerea RAAC incearca sa schimbe aceasta modalitate de plata, in sensul de a factura Regiei de Termoficare volumul apei, urmind ca populatia sa-i plateasca acesteia intreaga suma rezultata din pretul metrului cub de apa rece si costurile pentru incalzirea acesteia, adica 20-25 de mii de lei metrul cub de apa calda.

La noi, iarna e ca vara

In privinta furnizarii caldurii in apartamentele craiovenilor in aceasta iarna, lucrurile difera fata de majoritatea oraselor mari din tara. Datoriile populatiei catre Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova sint de peste 107 miliarde de lei si sint in crestere, cele mai mari debite inregistrindu-se la asociatiile de locatari din cartierele 1 Mai si Craiovita Noua. Cu toate acestea, programul de furnizare a caldurii este de 18 pina la 24 de ore pe zi. TERMOELECTRICA – sucursala Craiova 2 furnizeaza agent termic primar catre RATf Craiova la parametri normali. Totodata, intreaga retea de termoficare a orasului functioneaza normal, iar micile defectiuni aparute in sistem sint remediate imediat.

Nici la punctele termice care functioneaza cu gaze nu sint probleme, presiunea la gaze fiind normala. Acum, cind afara temperatura a scazut pina la minus zece grade, in casele craiovenilor, termometrele indica +20 sau chiar +22 grade Celsius. Exceptie fac blocurile unde sint probleme cu instalatia termica, rezolvarea acestora cazind in sarcina proprietarilor de apartamente. Directorul RATf, Tatian Tudorache, a spus cum este posibila aceasta „minune termica“ in Craiova: „Minca-v-as sufletul, dam caldura fara bani! Primarul Vasile Bulucea nu este de acord cu masurile coercitive de genul celor care au fost luate in alte orase unde au fost debransati rau-platnicii. Primaria Craiova sustine financiar populatia orasului prin ajutoare banesti si subventii. Populatia trebuie sa inteleaga ca este necesar sa achite datoriile, dar stim ca sint foarte multe familii sarace, al caror venit este sub nivelul cheltuielilor la intretinere. Cu certitudine putem spune ca, indiferent de cit se va incasa de la populatie, nu vom inceta sa furnizam caldura, chiar daca acest lucru va spori si mai mult sumele pe care le avem de recuperat“. Pretul unei gigacalorii sta-bilit pentru aceasta iarna este de 550.000 de lei. La intretinere, pentru incalzire, se ia in calcul o gigacalorie de camera pe luna. Familiile defavorizate vor fi subventionate cu 120.000 de lei sau cu 400.000 de lei, in functie de venitul mediu pe membru, care se incadreaza intre 900.000 de lei si 1,8 milioane lei.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS