Sefii celor mai importante exploatari miniere din judetul Gorj au fost chemati ieri la sediul SNLO, pentru a li se prezenta un program de alternativa la restructurarea din minerit. La aceasta actiune au fost prezenti presedintele consiliului judetean, Ion Calinoiu, si prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat.
Nicolae Calin, presedintele Consortiului Organizatiilor Nonguvernamentale din Gorj, a prezentat mai multe planuri de afaceri pentru minerii disponibilizati, cu finantare prin Programul SAPARD. Programul se numeste AES si a fost intocmit la initiativa Prefecturii si Consiliului Judetean (CJ) Gorj, a sindicatelor miniere si a patronatului din acest sector. Nicolae Calin a aratat ca minerii pot sa isi infiinteze ferme de vaci, de oi si chiar de melci, plantatii de vie si pomi fructiferi sau sa devina apicultori. Acesta a spus ca, in strainatate, carnea de melc este foarte apreciata si se vinde cu mai mult de patru euro kilogramul, in timp ce carnea de porc se comercializeaza cu 1,3 euro.
Haldele de steril ar putea deveni plantatii de catina
Minerii au putut afla apoi, de la un specialist, avantajele unei plantatii de catina. Virgil Ciobanu, cercetator de produse medicale si cosmetice, a facut o prezentare a acestei plante, care poate sa creasca oriunde, chiar si in haldele de steril. „Este cel mai bogat fruct in vitamina C si in el se regasesc toate vitaminele importante. Exista 186 de produse medicale pe baza de catina, iar uleiul obtinut din aceasta planta are efecte extraordinare asupra pielii arse. Nu este o planta pretentioasa si poate creste oriunde, chiar si in asfalt. Eu am incercat si pe haldele de cenusa de la o termocentrala si am facut o plantatie de doua hectare. Ar putea fi facuta o plantatie pe haldele de steril. Stiu ca in judetul Gorj exista o suprafata de 13.000 ha de teren desertificat in urma lucrarilor miniere. Un kilogram de catina uscata se vinde cu 7-8 euro“, a explicat cercetatorul.