4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărăcia împiedică oamenii să ajungă la medic

Sărăcia împiedică oamenii să ajungă la medic

Date preluate de la INS
Date preluate de la INS

Unul din cinci români de peste 16 ani suferă de o boală cronică. În 2015, circa 11,5% din totalul populației nu a putut consulta un medic specialist, deși ar fi avut nevoie, iar 10,4% din populație nu a putut ajunge la un medic stomatolog, chiar dacă a avut probleme cu dantura. Peste 70% dintre oameni nu au putut ajunge la medic, invocând ca principal motiv lipsa banilor. 

Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat, în studiul publicat recent, intitulat „Condițiile de viață ale populației din România, în anul 2015“, la ce nivel a ajuns sărăcia în România. Pe baza datelor publicate de INS, GdS arăta, într-un articol publicat luni, că în regiunea Sud-Vest Oltenia, procentul de sărăcie relativă era în 2007 de 36,3%, a scăzut în 2013 la 30,1%, iar în 2014 s-a ameliorat ușor la 29,7%. Mai sărace decât Oltenia sunt doar regiunile Nord-Est (Moldova), unde procentul de sărăcie relativă este de 35,6%, și Sud-Est (Dobrogea), cu 33,3%. Rata sărăciei relative se definește de INS ca fiind ponderea persoanelor sărace în totalul populației.
Astăzi vă prezentăm datele care arată gradul de acces al persoanelor de peste 16 ani la un medic specialist sau la un medic stomatolog, precum și motivele pentru care o mare parte a populației nu poate avea acces la servicii de sănătate.
Sărăcia se răsfrânge asupra stării de sănătate a populației

Gradul de sărăcie se răsfrânge și asupra accesului la servicii medicale al celor care chiar au nevoie. Unul din cinci români suferă de boli cronice. Datele din studiul INS relevă faptul că persoanele de 16 ani și peste, care suferă de o boală cronică sau de invaliditate, sunt în proporție de 20,2% din totalul populației. Femeile sunt majoritare în această categorie (61,2%) și mai mult de jumătate dintre aceste persoane trăiesc în mediul urban (52,0%). Statistica mai informează că persoanele de 65 de ani și peste (56,5%) urmate de cele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 ani (32,2%) sunt cele mai afectate de o boală cronică sau de invaliditate. „Un sfert din persoanele de 16 ani și peste (26,1%) declară că activitatea lor zilnică a fost limitată de o problemă de sănătate pe o perioadă de cel puțin șase luni. Persoanele din mediul rural declară că se confruntă cu astfel de probleme într-o proporție mai mare decât cele din urban (28,4% faţă de 24,3%)“, se arată în studiul INS.

Cei care nu pot ajunge la medic invocă lipsa banilor

În totalul persoanelor de peste 16 ani, ponderea celor care în 2015 au declarat că nu au putut consulta un medic specialist (în ultimele 12 luni înainte de realizarea studiului), deși ar fi avut nevoie, a fost de 11,5%. Problema este „resimțită mai intens în mediul rural“, unde 14,0% din persoanele de peste 16 ani nu au putut efectua un consult la un medic specialist, faţă de 9,5% dintre persoanele din mediul urban. Potrivit Statisticii, românii nu pot ajunge la medici specialiști din lipsa banilor, acesta fiind motivul cel mai des invocat la realizarea studiului: „Mai mult de șapte din zece dintre cei care nu au putut să consulte un medic specialist (peste 70% – n.r.) au precizat ca motiv principal situația materială care nu le-a permis efectuarea consultului. Al doilea motiv de nerealizare a vizitei la un medic specialist a constat în neglijarea problemei de sănătate care ar fi impus efectuarea consultului, așteptând ca problema să se rezolve de la sine (8,0% dintre persoanele care ar fi necesitat un consult). Al treilea motiv în ordinea frecvenţei de apariție îl constituie distanţa prea mare sau lipsa mijloacelor de transport (4,9%), declarat mai ales de persoanele din mediul rural“.

Mulți nu pot ajunge la stomatolog

Imposibilitatea de a con­sulta un medic stomatolog, deși ar fi fost necesar, a fost declarată de 10,4% din populația de 16 ani și peste, arată Statistica. Nu ajung la stomatolog în special femeile, în proporție mai mare decât bărbații. Motivele pentru care oamenii nu ajung la un medic stomatolog, deși ar avea nevoie, sunt similare cu cele prezentate în cazul celor care nu ajung la medici specialiști. „75,3% din persoanele de 16 ani și peste care ar fi avut nevoie de consult stomatologic nu l-au putut efectua din cauza lipsei resurselor financiare, 9,7% au fost afectați de distanța prea mare sau lipsa mijloacelor de transport, 5,3% s-au temut, 3,8% au așteptat ca problema să se rezolve de la sine“, se arată în studiul amintit.

Unul din cinci români a rămas fără toți dinții

Statisticile despre dantura românilor arată că unul din cinci români a rămas fără toți dinții, potrivit unui studiu privind igiena orală, publicat de Agerpres. Conform studiului, 70% dintre români și-au pierdut dinții naturali, iar 30% dintre aceștia au rămas fără întreaga dantură, arată o analiză publicată de Societatea Estetică din România, conform Agerpres. Pe lângă faptul arătat de INS conform căruia românii nu prea merg la stomatolog, acest studiu de specialitate punctează și chestiuni care țin de educație și de igienă orală, și anume că în mediul rural, oamenii își schimbă periuța de dinți o dată la zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS