Statisticile arată că cei cu educație precară își găsesc greu serviciu și muncesc la extreme: fie doar câteva ore pe zi, fie mult mai mult decât o persoană cu studii, care lucrează opt ore zilnic. Oltenia stă mai bine la capitolul „Educație“, având absolvenți cu studii superioare la un nivel peste media pe țară. Teoretic, cei cu studii liceale, superioare și cu o meserie au șanse mai mari de angajare. Practic, în Oltenia nu se creează foarte multe locuri de muncă.
Statistica arată că există o strânsă corelație între educația populației și accesul pe piața muncii. În studiul intitulat „Condiții de viață ale populației din România, în anul 2015“, Institutul Național de Statistică (INS) concluzionează că găsirea unui loc de muncă și, implicit, desfășurarea unei activități economico-sociale generatoare de venit este influențată de mai mulţi factori, printre care un rol important îl are nivelul de instruire al persoanelor. „Analizând această legătură, putem constata că ponderile cele mai ridicate ale persoanelor de 16 ani și peste care au lucrat vreodată, atât la bărbați, cât și la femei, se întâlnesc la cei care au un nivel de pregătire relativ ridicat sau care conferă un anumit grad de calificare (studii superioare, postliceale sau profesionale), în timp ce persoanele cu studii de nivel primar sau gimnazial au pătruns pe piața muncii într-o proporție mult mai mică“, se arată în studiul INS publicat recent.
Oltenia are printre cei mai mulți absolvenți de facultăți
Dacă în funcție de valorile indicatorului numit „sărăcie relativă“ regiunea Sud-Vest Oltenia se situează printre cele mai sărace din țară, la capitolul „Educație“ stăm ceva mai bine. INS arată că în regiunea Sud-Vest Oltenia nivelul de instruire liceal este de 27,6% din populație, peste media pe țară, care este de 25,8%. De asemenea, Oltenia stă bine și la nivelul de instruire la nivel universitar, având un nivel de instruire de 15,9% din totalul populației, peste media pe țară, care este de 13,4%, potrivit Statisticii. Doljul este un județ mare, cu populație numeroasă, și are cei mai mulți elevi și studenți din regiune. Conform anuarului statistic al Doljului, în 2013, în județ, erau înscriși la învățământul liceal 83.000 de elevi, iar în învățământul superior existau 23.000 de studenți înscriși, din care circa 4.000 erau la facultăți particulare.
Revenind la statistica pe regiuni, cu procentul de 15,9% la învățământ universitar, regiunea Sud-Vest Oltenia deține locul doi pe țară ca instruire la nivel universitar, după București-Ilfov, cu 28,4%. Oltenia „bate“ la educație de nivel universitar și alte zone mai dezvoltate ale țării, respectiv regiunile Vest (13,9%) și Centru (13,3%). Cele mai slabe regiuni din punct de vedere al învățământului universitar sunt regiunile Sud-Est (8,7%) și Sud-Muntenia (9,1%).
Legătura între studii și locul de muncă
Statistica relevă faptul că pentru persoanele cu nivel primar de instruire „obstacolele în găsirea unor locuri de muncă decente sunt mai numeroase. De aceea, această categorie de persoane deține cele mai mari ponderi ale celor două extreme: număr mai redus de ore de muncă, sub 30 ore pe săptămână (14,2%), și număr prelungit de ore de muncă, peste 40 de ore pe săptămână (38,7%). Mai puțin de jumătate (47,1%) dintre persoanele cu nivel primar de instruire lucrează cu program obișnuit de lucru, de 30-40 de ore pe săptămână“. Avantajați sunt și cei care au o meserie. La persoanele cu nivel de instruire superior, postliceal sau tehnic de maiștri și respectiv liceal, se observă cele mai ridicate ponderi ale persoanelor ocupate, care lucrează în mod obișnuit 30-40 de ore pe săptămână.
O parte din persoanele care lucrează sub 30 de ore săptămânal s-au aflat în imposibilitatea de a găsi un loc de muncă cu program complet de opt ore pe zi, deci 40 de ore pe săptămână. Acesta constituie principalul motiv pentru 34,9% din cei care lucrează sub 30 de ore pe săptămână. Alte motive invocate țin de dorința proprie a persoanei, respectiv 23,2% dintre persoanele ocupate cu program obișnuit de sub 30 ore nu sunt interesate să lucreze mai mult. Un al treilea motiv vizează situația familială – creșterea sau supravegherea unor copii, îngrijirea unui bătrân sau a unei persoane bolnave -, situație întâlnită la aproximativ una din cinci persoane care lucrează sub 30 de ore săptămânal.
Dintre persoanele aflate în imposibilitatea de a lucra mai mult de 30 de ore, 12,4% au pus acest fapt pe seama existenţei unei boli sau a unui handicap.
Șomeri cu diplomă
Chiar dacă are capacitatea de a scoate mulți absolvenți de studii medii și superioare, Oltenia nu poate „absorbi“ toți absolvenții de licee și de facultăți pe piața muncii, din cauza lipsei locurilor de muncă. Absolvenții de top din domenii precum IT-ul preferă să plece să muncească în alte zone ale țării sau în străinătate, în timp ce alții care nu își găsesc un loc de muncă la nivel local îngroașă rândurile șomerilor cu diplomă. Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) confirmă că anul trecut au devenit șomeri 363 de tineri absolvenți de studii superioare. Dintre aceștia, 219 și-au găsit un loc de muncă și au întrerupt șomajul. Situația este mai delicată în ceea ce-i privește pe absolvenții de liceu, care își găsesc și mai greu un serviciu. Din evidențele AJOFM rezultă că în 2015 au depus cereri pentru a primi indemnizație de șomaj 1.592 de absolvenți de liceu și școli postliceale. AJOFM a răspuns, la solicitarea GdS, că din cei 1.592 de șomeri absolvenți, doar 308 și-au găsit un loc de muncă. Asta înseamnă că doar 19% și-au găsit serviciu în cele șase luni cât au fost șomeri înregistrați. Nu se știe ce s-a întâmplat cu restul.
Absolvenții beneficiază de indemnizație de șomaj timp de șase luni. Apoi, cei care nu se angajează în șase luni pot face o cerere către AJOFM să primească asistență gratuită de la stat, în continuare, pentru găsirea unui loc de muncă. În câteva județe ale Olteniei, în special în Dolj și Mehedinți, se înregistrează printre cele mai mari rate ale șomajului din țară.
Perspective de angajare dezamăgitoare în Oltenia
Angajatorii raportează perspective de angajare dezamăgitoare pentru trimestrul IV din 2016 (octombrie, noiembrie și decembrie), cu o Previziune Netă de Angajare de -3% în Oltenia, se arată în studiul firmei de recrutare de personal Manpower, dat publicității ieri. Mai mulți angajatori din Oltenia participanți la studiu au declarat că intenționează să facă disponibilizări pe final de an. „Doar 11% dintre angajatori intenționează angajări (comparativ cu 19% la nivel național), iar 24% (față de 13% media naționala) intenționează reduceri de personal. Previziunea slăbește cu 12 puncte procentuale în comparație cu trimestrul anterior și este cu opt puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul IV al anului 2015“, se arată în comunicatul de presă al Manpower, transmis GdS.
Ce județe fac parte din fiecare regiune
Regiunea Sud-Vest Oltenia: județele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea;
Regiunea Nord-Est: județele Bacău, Neamț, Suceava;
Regiunea Sud-Est: județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea;
Regiunea București-Ilfov: Capitala și județul Ilfov;
Regiunea Centru: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu;
Regiunea Vest: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara;
Regiunea Sud-Muntenia: Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași;
Regiunea Nord-Vest: județele Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.