-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPărinţii copiilor cu autism trag un semnal de alarmă

Părinţii copiilor cu autism trag un semnal de alarmă

 

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a găzduit, ieri, sub egida Campaniei „Oamenii Timpului“, dezbaterea „neȘansa adulţilor cu autism în România“. Deşi numărul persoanelor cu tulburări din spectrul autism este în continuă creştere, în Oltenia nu există centre speciale cu servicii rezidenţiale şi activităţi specifice pentru aceste persoane. De 13 ani, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) – Filiala Craiova (organizaţie nonguvernamentală formată din părinţi ai căror copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist) luptă pentru drepturile acestora. Potrivit reprezentanţilor ANCAAR, copiii şi tinerii cu tulburări din spectrul autist sunt în continuare ignoraţi. „Neşansa adulţilor cu autism este o temă de interes nu doar pentru comunitatea celor cu tulburări din spectrul autist, având în vedere că numărul acestor persoane este din ce în ce mai mare. Din păcate, nu li se oferă nici o şansă, nu există un program coerent care să îi vizeze. Tinerii cu autism nici măcar nu existau în România până în 2014, nu aveau şansa la un diagnostic corect sau la menţinerea diagnosticului. Au trecut încă doi ani şi lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Din păcate, persoanele cu autism rămân în continuare invizibile pentru România şi pentru Craiova. Ne-am propus un program care să vizeze persoanele adulte cu autism, ca urmare a activităţilor pe care le desfăşurăm de atâţia ani în Craiova“, a spus Luminiţa Sandu, vicepreşedinte ANCAAR Craiova.
În prezent, la ANCAAR Craiova vin zilnic 15 adolescenţi şi tineri pentru activităţi de recuperare, precum și alţi copii şi tineri care vin pentru activităţi de socializare sau de alt tip.
„Sunt 120 de copii care au neşansa de a se fi născut în România“

Părinţii copiilor cu autism de la ANCAAR Craiova doresc să construiască primul centru din Oltenia cu servicii rezidenţiale pentru persoanele adulte cu autism. Primul pas a fost făcut, ANCAAR a primit sprijinul colaboratorilor şi finanţatorilor italieni pentru demararea acestui proiect, acum au însă nevoie de sprijinul autorităţilor locale şi judeţene. O persoană cu autism are nevoie de şedinţe speciale de recuperare şi terapie, aproximativ 40 de ore de intervenţie pe săptămână pentru fiecare copil/tânăr. În prezent, potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, în evidenţele instituţiei se află peste 120 de copii cu tulburări din spectrul autist încadraţi în grad de handicap. „Pentru aceşti copii, părinţii trebuie să lupte, să găsească resurse financiare pentru recuperare şi terapie. Colaboratorii noştri italieni ne-au sugerat să implementăm şi la noi un proiect care la ei deja există, intitulat sugestiv «După noi», un proiect pentru adulţi, cu ateliere protejate, cu o minifermă, o grădină de legume, unde beneficiarii sunt implicaţi în activităţi. Suntem optimişti pentru că s-au oferit să ne ofere informaţiile pe care dumnealor le deţin, modelele de bună practică şi chiar o parte din finanţare. Avem însă nevoie în acest moment de sprijin din partea autorităţilor locale şi judeţene. Este un proiect de anvergură care ar însemna foarte mult pentru tinerii şi adulţii cu autism din Oltenia. Sunt mama unui tânăr de 24 de ani cu autism, care mărturiseşte că a obosit ca de 24 de ani să lupte să strângă bani pentru orice activitate necesară copilului, pentru orice oră de terapie“, a completat Luminiţa Sandu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS