4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Se rupe Alianta

PNL si PD par sa aiba o strategie comuna nu pentru a fi impreuna, ci pentru a se desparti, sustine cel care a gasit varianta cistigatoare a alegerilor de anul trecut


Ce viitor are Alianta PNL-PD? Valeriu Stoica crede ca nici unul. Cel care, in urma cu doi ani, a pus la cale mariajul politic al liberalilor si democratilor crede astazi ca acesta nu va mai supravietui mai mult de doua luni.


Neintelegerile dintre PNL si PD se vor transforma intr-un razboi, iar Alianta s-ar putea rupe in urmatoarele doua luni, a apreciat ieri Stoica. Insa formatiunile conduse de Boc si Tariceanu ar mai putea face ceva pentru a salva proiectul Aliantei. Fuziunea este, in opinia lui Stoica, singura modalitate ca Alianta sa nu se compromita politic.


Propunerea lui Stoica nu este o noutate, dar de aceasta data este impartasita si de actuala conducere a PNL. Dupa ce a dus la capat o misiune considerata initial imposibila, o alianta intre liberali si democrati, Stoica si-a continuat strategia avansind, in iulie anul trecut, ideea fuziunii intre cele doua partide si afilierea la PPE. Varianta sa a fost respinsa la vremea respectiva atit de PNL, cit si de PD. „Gindurile private ale domnului Stoica ramin gindurile domnului Stoica. Resping categoric o asemenea idee“, afirma, in urma cu un an, Traian Basescu, pe atunci presedinte al Partidului Democrat. Sustinut si de Calin Popescu Tariceanu, care aprecia propunerile fostului sau sef de partid ca fiind „doar niste pareri personale“. Dupa noiembrie 2004 insa, democratii incep sa ia tot mai in serios posibilitatea fuziunii cu PNL. Unificarea celor doua formatiuni, sustinea Emil Boc, se afla in atentia PD. Insa raspunsul liberalilor n-a fost cel asteptat. La Congresul din februarie, liderul PNL nu vedea un asemenea demers drept o prioritate.


A fost nevoie doar de citeva luni ca raportul de forte sa se schimbe. Calin Popescu Tariceanu si-a insusit strategia lui Stoica, promovind-o de cite ori a avut ocazia, dar fara succes. PD, entuziasmat de cota din sondaje si popularitatea lui Traian Basescu, in cazul caruia electoratul nu face inca o separare clara de partidul pe care l-a condus, a adoptat exact partea care l-a avantajat din scenariul fostului lider liberal. A trecut de la social-democratie la doctrina populara, scotind insa din calculele sale imediate PNL. Calin Popescu Tariceanu a incercat, fara succes, chiar in cadrul Congresului democratilor de la sfirsitul saptaminii trecute, sa salveze proiectul fuziunii. Mai mult, Emil Boc se gindeste daca n-ar fi mai bine sa mearga separat cele doua partide.


Neintelegerile au aparut mai devreme


Proiectul fuziunii PNL-PD pare sa fie ratat, iar neintelegerile din Alianta au aparut mai curind decit se preconizase anul trecut, sustine Valeriu Stoica. Liberalii si democratii au avut, in ultima perioada, pozitii diferite in privinta alegerilor anticipate, remanierii/restructurarii guvernului, iar abordarea PD in cazul Consiliilor de Administratie de la SRR si SRTv a demonstrat ca relatia dintre cele doua formatiuni nu este tocmai roza. „Alianta poate continua neintelegerile si se va rupe sau va incerca sa regaseasca o cale a unitatii pentru a functiona guvernul“, a apreciat ieri fostul lider liberal. El a avertizat ca in prezent disensiunile dintre PNL si PD pot face ca Alianta sa repete experienta CDR. „In prezent, PD are periculoasa iluzie ca va putea cistiga singur alegerile urmatoare. Declararea publica a unei astfel de intentii este neinspirata, nefericita si reprezinta un adio adresat PNL“, a spus Stoica, adaugind ca democratii si liberalii „par sa aiba o strategie comuna a despartirii“.


Criticile lui Stoica nu s-au rezumat insa doar la partidul condus de Emil Boc. Actuala strategie a PNL ar putea duce partidul la sase-opt la suta, si asta „din cauza unei fidelitati prost intelese fata de liberalism“. „Este de neinteles de ce a lasat PNL spatiul de centru-dreapta liber pentru PD. Aceste greseli trebuie urgent reparate prin negocieri ale liderilor PNL cu PPCD si PPE pentru trecerea partidului la curentul popular“, si-a reinnoit propunerile fostul lider liberal.


Democratii isi incearca norocul singuri


Partidul Democrat nu asteapta insa ca Valeriu Stoica sa-si vada strategia in practica si merge pe cont propriu. A facut o cerere oficiala de afiliere la PPE si asteapta in toamna un raspuns. Biroul Politic al Partidului Popular European a acceptat ieri sa analizeze solicitarile PD si PC (PUR) de a deveni membri asociati ai PPE, o decizie finala urmind sa fie luata la sedinta acestui for din perioada 22 – 23 septembrie. Mai mult, Sorin Frunzaverde, care a facut toate demersurile la Bruxelles, a declarat ca a propus formarea unei coalitii cu celelalte formatiuni din România membre PPE – PNŢCD si UDMR – cu scopul de a crea „o coalitie puternica de centru-dreapta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS