4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMelineşti, comuna care te îmbie să revii

Melineşti, comuna care te îmbie să revii

Tinerii însufleţesc comuna doljeană Melineşti (Foto: Bogdan Grosu)
Tinerii însufleţesc comuna doljeană Melineşti (Foto: Bogdan Grosu)

Situată acolo unde „se pupă“ Doljul cu Gorjul, comuna Melineşti este o oază de linişte. Peisajele pitoreşti, în care natura a desenat dealuri frumos conturate şi câmpii cu sol roditor, oamenii primitori şi gospodari şi tradiţiile încă vii diferenţiază Melineştiul de alte locuri din județ. O altă particularitate a localităţii este mărimea ei, aceasta fiind compusă din nu mai puţin de 13 sate.

Cu o suprafaţă de 8.942 de hectare, comuna de pe Valea Amaradiei este una dintre cele mai mari din Dolj. Aproape 4.000 de persoane îşi duc existenţa aici, iar prima impresie pe care o lasă este aceea a unei aşezări pline de viaţă. Casele îngrijite, forfota oamenilor şi râsetele copiilor înveselesc locul. Cea mai mare agitaţie am găsit-o în preajma liceului. Înfiinţat în urmă cu o jumătate de secol, Liceul Tehnologic din Melineşti este locul în care învaţă peste 700 de copii.

La liceul din Melineşti învață peste 700 de copii (Foto: Bogdan Grosu)
La liceul din Melineşti învață peste 700 de copii (Foto: Bogdan Grosu)

După ce de-a lungul vremii a purtat mai multe denumiri, din 2012, liceul se numeşte „Alexandru Macedonski“, pentru că se presupune că majoritatea poeziilor pe care le-a scris poetul au fost inspirate de peisajul pe care i-l oferea casa de vacanţă pe care acesta o avea lângă Melineşti. Străbătând culoarele unităţii de învăţământ, am găsit un spaţiu cald şi primitor, dar, mai ales, înţesat de trofee obţinute de elevi. „Şcolarizăm elevi pe fiecare nivel de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal zi şi seral şi şcoală profesională. Lucrăm în trei schimburi, se învaţă destul de greu, de aceea în fiecare an cerem aprobare de la inspectorat pentru a avea ora de 50 de minute şi pauza de cinci minute, pentru a ne încadra în program. Liceul nostru este situat la confluenţa dintre judeţele Gorj şi Dolj, iar copiii sunt majoritatea navetişti, astfel încât după ora 18.30 este mai greu să aibă la dispoziţie mijloace de transport. Ţinând cont că liceul are destul de multe structuri, beneficiem de două microbuze şcolare, care transportă elevii de gimnaziu şi de nivel primar. Chiar dacă suntem în mediul rural, avem elevi foarte buni, care fac cinste şcolii noastre. Unul dintre ei este Andrei Spătaru, care ne-a fost elev până în clasa a VIII-a şi care reprezintă Colegiul «Fraţii Buzeşti» din Craiova la olimpiadele şi concursurile de matematică. Avem şi elevi care au intrat la facultăţile de Medicină, Farmacie, dar s-au îndreptat şi spre mass-media. Întotdeauna i-am învăţat să fie curajoşi şi să nu considere că, venind de la ţară, sunt mai prejos. Poate aşa se explică şi rezultatele şi premiile pe care le-au obţinut la diferite concursuri şi competiţii“, a spus Adriana Popescu, directoarea Liceului Tehnologic „Alexandru Macedonski“ din Melineşti.

Trofee obţinute de elevii Liceului Tehnologic  „Alexandru Macedonski“ din Melineşti (Foto: Bogdan Grosu)
Trofee obţinute de elevii Liceului Tehnologic
„Alexandru Macedonski“ din Melineşti (Foto: Bogdan Grosu)

Excursii pe urmele folclorului

Pe lângă activităţile curente, copiii sunt antrenaţi în diverse proiecte a căror tematică este păstrarea obiceiurilor străvechi. Dovezi ale tradiţiilor găsesc la bătrânii satului, dar, dacă e nevoie, pleacă şi în excursii în căutarea lor.
„Una dintre acţiuni, numită «Ieri meşteşugar, azi antreprenor prin tradiţii şi folclor», a fost realizată printr-un proiect POSDRU. Au venit aici reprezentanţi ai Teatrului de Păpuşi din Craiova, care i-au învăţat pe copii să creeze păpuşi din linguri de lemn sau din obiecte pe care le are oricine în casă. Nică, Mătuşa Mărioara, Păcală au prins viaţă sub mâinile copiilor noştri. De asemenea, ei au realizat şi icoane, sub îndrumarea unui pictor care a venit şi i-a învăţat să picteze. O mândrie pentru noi este culegerea «Incursiune în folclorul autentic românesc». Profesori de la noi din şcoală şi elevi deopotrivă au mers la bătrânii din comună şi fiecare ne-a dat o doină, o colindă, o baladă sau, pur şi simplu, sfaturi, şi aşa am reuşit să o realizăm. Am mers şi în excursii pe urmele folclorului, la Horezu, la Păltiniş, dar şi la Sibiu“, a spus Alina Didu, profesoară de limba română la Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski“.

Păpuşi făcute de elevi, cu sprijinul angajaţilor de la Teatrul „Colibri“ din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)
Păpuşi făcute de elevi, cu sprijinul angajaţilor de la Teatrul „Colibri“ din Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

Tot tradiţiile i-au purtat pe copii şi peste graniţele ţării. 25 de elevi de la liceul din Melineşti au prezentat reţete culinare tradiţionale în cinci ţări europene. Totodată, ei au putut vizita locuri noi și au cunoscut mediul de viaţă al elevilor străini. „Prima noastră experienţă a fost în 2013, când am accesat un proiect «Comenius» în colaborare cu şcoli din Italia, Spania, Germania, Turcia şi Polonia. Proiectul pe fonduri europene consta în căutarea de reţete tradiţionale din cele şase ţări, iar elevii trebuia să le descopere, dar şi să le pregătească. În Spania, elevii noştri au prezentat piftia şi caltaboşii. În următoarele deplasări au prezentat ciorba de burtă şi pe cea de peşte, apoi, la desert, cozonacul şi papanaşii. Proiectul a reprezentat o mare deschidere pentru elevi pentru că, provenind din familii cu venituri mici, poate chiar inexistente, au avut ocazia să vadă cum este viaţa copiilor din alte ţări“, a spus Alina Dumitraşcu, profesoară de informatică la Liceul „Alexandru Macedonski“ din Melineşti.
Alţi 15 elevi urmează să reprezinte România peste hotare, de data aceasta prin intermediul pieselor de teatru şi al poveştilor. De la 1 septembrie, a început un nou proiect pe fonduri europene pe încă doi ani, iar grupuri de câte cinci elevi vor merge în Spania, Turcia şi Germania.

Construirea unui cămin, o prioritate pentru autorităţi

Fiind o comună cu atât de multe sate, în Melineşti sunt oameni de toate vârstele. În timp ce Spineni, Godeni sau Negoieşti sunt însufleţite de foarte mulţi copii, există şi aşezări precum Ohaba, Ploştina şi Valea Mare unde localnicii sunt îmbătrâniţi. În zilele în care povara anilor apasă prea greu pe umerii lor, pot găsi un sprijin la unitatea medico-socială din localitate. „În locul fostului spital, care a fost renumit odată, funcţionează unitatea medico-socială, subordonată Consiliului Judeţean Dolj. Aici există 42 de paturi, care sunt în permanenţă ocupate cu pacienți din Melineşti şi din comunele învecinate. Sunt oameni nevoiaşi, care sunt cumva asistaţi social, vin, stau trei săptămâni, se tratează de boli cronice, iar apoi, dacă se consideră că trebuie să mai stea, mai rămân, contra cost, respectiv 50 la sută din pensia pe care o au. Unul dintre obiectivele de investiţii pe care le am este construirea unui cămin, dar şi a unei cantine pentru persoanele nevoiaşe, pentru că astfel de oameni trebuie susţinuţi şi ajutaţi. În rest, avem cam tot ce ne trebuie la Melineşti: un local de Evidenţă a populaţiei, liceul cu structurile care aparţin de acesta, o secţie de neuropsihiatrie ce ţine de Spitalul nr. 3 din Craiova, un sediu APIA, unde sunt arondate nouă comune, aşa încât agricultorii nu mai sunt nevoiţi să meargă la centrele din Filiaşi şi Craiova, avem Ocolul Silvic Amaradia, dar sunt şi multe unităţi comerciale, care ajută locuitorii comunei“, a spus primăriţa Ana Ceană.
Înzestrată cu elevi talentaţi, cu oameni gospodari şi cu clădiri monument istoric, cum sunt Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ sau conacul Brăiloiu, comuna Melineşti are cu ce să îşi primească oaspeţii şi le dă, totodată, motive să revină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS