4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbătoare şi vin la Vânju Mare

Sărbătoare şi vin la Vânju Mare

Centrul oraşului a fost invadat de terase la care se servesc mici, pastramă sau frigărui
Centrul oraşului a fost invadat de terase la care se servesc mici, pastramă sau frigărui

Oraşul mehedinţean Vânju Mare a prins viaţă pentru că, dacă e octombrie, e Festivalul viei şi vinului. Timp de două zile, vinul şi mustul umplu paharele celor care participă la eveniment, iar pe scena Teatrului de Vară se derulează spectacole care aduc bucurie în rândul localnicilor.

Când spui Vânju Mare, spui tradiţie în viticultură. Situat într-o regiune de câmpie îngemănată cu dealuri cu soluri fertile, oraşul este cunoscut de mai bine de un secol pentru potenţialul viticol, iar pe 6 şi 7 octombrie îmbracă haine de sărbătoare pentru că aici se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente ale anului – Festivalul viei şi vinului. Pregătirile pentru cea de-a XXVIII-a ediţie a manifestării au demarat încă de la începutul săptămânii, iar întreaga desfăşurare de forţe avea loc pe scena Teatrului de Vară din oraş. Se montau pereţii laterali, se făcea curăţenie şi se pregăteau decorurile pentru spectacolele care au început încă de aseară.
„Este un festival tradiţional pentru oraşul Vânju Mare. De ce Festivalul viei şi vinului? Pentru că Vânju Mare a fost, cu ani în urmă, un oraş cu potenţial viticol, care însă rămăsese puţin în paragină. Din fericire, prin grija unor investitori, acesta a fost refăcut, în sensul că ei au înfiinţat o nouă cultură de vie, care se întinde pe sute de hectare. Practic, a fost readus la viaţă acest specific al oraşului. În afară de aceste suprafeţe mari ale societăţilor care au venit şi au investit în zonă, fiecare cetăţean din oraş are propria vie pe care şi-o întreţine şi şi-o îngrijeşte aşa cum se cuvine“, a spus Alexandru Mijaiche, viceprimarul oraşului Vânju Mare.
Festivalul viei şi vinului a debutat ieri cu o paradă a portului popular şi a continuat cu un concurs de interpretare a muzicii populare, pentru că evenimentul ce marchează hărnicia viticultorilor îşi propune să fie rampă de lansare şi pentru tinerii interpreţi, iubitori ai muzicii populare. Aseară, pe scena Teatrului de Vară a avut loc concursul de interpretare, la care au participat concurenţi din toată ţara. Acesta a fost urmat de un spectacol de muzică populară, susţinut de Ansamblul Danubius şi de interpreţi consacraţi.

Scena Teatrului de Vară îşi aşteaptă artiştii şi în această seară
Scena Teatrului de Vară îşi aşteaptă artiştii şi în această seară

Păsurile oamenilor, spuse la un pahar de vin

Şi pentru că vinul e mai bun lângă un grătar, centrul oraşului a fost invadat de terase la care se servesc mici, pastramă sau frigărui. În plus, la un pahar de vin, parcă şi problemele se rezolvă mai uşor. „Această sărbătoare e un prilej să ne întâlnim, să socializăm, dar şi să punem la punct anumite probleme şi să mai aflăm păsurile oamenilor. Desfăşurarea acestui festival are loc în luna octombrie, tocmai pentru ca oamenii să îşi termine munca la câmp şi să se bucure de recolte“, a spus Alexandru Mijaiche, viceprimarul oraşului Vânju Mare.
Fie că vin să deguste vinuri sau să îşi regăsească prieteni vechi la un pahar de vorbă, localnicii găsesc un prilej de sărbătoare în acest festival.
„Reprezintă o tradiţie de peste două decenii şi e o bucurie pentru noi să participăm. Au loc expoziţii şi degustări de vinuri, iar comercianţi din toate colţurile ţării vin aici cu produsele lor. Este o bucurie atât pentru locuitorii din Vânju Mare, cât şi din împrejurimi. Festivalul este marca înregistrată a oraşului şi ne mândrim că este găzduit de noi“, a spus Gheorghe Burghe. „E un spirit nou, mai multă animaţie şi un pic de viaţă, adică exact ce le lipseşte românilor. Participăm în fiecare an şi e frumos atât pentru cei în vârstă, pentru că au muzică populară, cât şi pentru cei tineri, pentru că au muzică uşoară. Anul acesta nu a plouat, iar vinul va fi bun. Îl recomand tuturor celor care vin aici pentru că asta facem cel mai bine noi la Vânju Mare“, a spus şi Dorin Bobia. Că festivalul este un prilej de bucurie şi pentru cei trecuţi de prima tinereţe o recunoaşte chiar unul dintre ei: „O dată-n an se simte şi omul bine, e fericit. E muzică, voie bună şi e un prilej de bucurie şi pentru mine, la 81 de ani ai mei“, a spus Ion Terel.
După ce aseară a avut loc concursul de folclor, la care au participat interpreţi din toate colţurile ţării, în cea de-a doua seară a festivalului va avea loc premierea acestora. Manifestarea se va încheia cu spectacole de muzică populară şi cu un concert susţinut de New Quartet, urmat de un joc de artificii. În această seară sunt aşteptate să participe peste 1.000 de persoane.
Festivalul se încheie, dar tradiţia continuă la Vânju Mare. Specialiştii spun că există o îmbinare perfectă între sol, climă, dar şi aşezarea în vecinătatea Dunării şi a pădurilor care fac din Vânju Mare una dintre zonele producătoare de vinuri de cea mai înaltă calitate din ţară, şi nu numai.

 

 

pag 11a

 

pag 11b

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS