11.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea taximetristului care a înapoiat 5.000 de lei unui client

Povestea taximetristului care a înapoiat 5.000 de lei unui client

Luigi Unguritu este taximetrist de cinci ani şi a înapoiat toate lucrurile pierdute de-a lungul timpului în maşina lui (Foto: Lucian Anghel)
Luigi Unguritu este taximetrist de cinci ani şi a înapoiat toate lucrurile pierdute de-a lungul timpului în maşina lui (Foto: Lucian Anghel)

Gestul taximetristului Luigi Unguritu, care a înapoiat marţi aproape 5.000 de lei pierduţi de un client pe bancheta maşinii sale, a impresionat foarte multă lume. Chiar dacă aceşti bani înseamnă echivalentul a aproape cinci luni de muncă, bărbatul de 50 de ani a ales să rămână onest, aşa cum spune că a fost educat.

Ne-am întâlnit cu Luigi Unguritu du­pă ce tocmai terminase o noapte de muncă în care a străbătut străzile Craiovei pentru a câştiga bani. Îmbrăcat foarte îngrijit şi cu privirea timidă, bărbatul ne povesteşte despre meseria pe care o practică. „Sunt taximetrist de cinci ani. Am mai făcut taximetrie înainte, dar apoi am mai lucrat în alte locuri, iar acum m-am întors la această meserie. Muncesc mult şi ne descurcăm greu cu banii pe care îi avem lunar pentru că soţia mea este pensionată medical şi are doar 400 de lei lunar. Dar, să zicem că pot să asigur familiei un trai cât de cât decent“, spune bărbatul oftând.
Veniturile nu prea îi permit să meargă în concedii, iar atunci când totuşi reuşeşte nu poate să stea mai mult de câteva zile. „În timpul liber încerc să mă ocup, alături de familie, de treburile pe care le avem în gospodărie. Pentru plimbări nu prea avem timp şi nici veniturile nu sunt suficiente. Nu am mers niciodată mai mult de o săptămână în concediu şi am vizitat doar locuri din România“, povesteşte Luigi Unguritu.
Despre înapoierea banilor găsiţi pe bancheta din spate a taxiului său, bărbatul spune că nu a făcut nimic special, ci că mai degrabă a fost un gest pe care ar trebui să îl facă toată lumea. „După ce am lăsat clientul la o destinaţie din Valea Roşie, am plecat într-o staţie de taxiuri. Acolo m-am uitat pe banchetă şi am văzut portofelul. Atunci m-am întors imediat unde lăsasem clientul, dar nu l-am mai găsit. M-am uitat pe buletin şi am văzut că domnul este din Afumați, judeţul Dolj. Atunci am dat un telefon unei persoane din Afumaţi pe care o cunoşteam, dar nu am găsit-o. Am hotărât apoi să merg la poliţie, unde am povestit cele întâmplate. M-am gândit doar la faptul că aş fi putut fi eu în locul domnului respectiv. Nu aş fi păstrat banii niciodată pentru că, dacă aş fi făcut acest lucru, nu aş mai fi putut să dorm noaptea. Aşa am fost educat în familie şi nu puteam să fac altfel. Am mai găsit în maşină, de-a lungul timpului, multe telefoane, însă le-am dat înapoi pe toate“, a explicat taximetristul.

„Am doi copii, băiatul la Automatică şi fata la Facultatea de Moaşe şi Asistente“

Banii pe care îi câştigă îi chibzuieşte cu mare grijă pentru că are doi copii pe care trebuie să îi întreţină până vor fi pe picioarele lor. Când vorbește de copiii lui, lui Luigi Unguritu i se luminează fața. Spune că a încercat să îi educe aşa cum a putut mai bine şi că este foarte mândru de ei. „Am doi copii. Băiatul este în anul III la Facultatea de Automatică, iar fetiţa a intrat anul acesta la Facultatea de Moaşe şi Asistente cu nota 10. Eu cred că am reuşit să îi cresc şi să îi educ destul de bine. Întotdeauna ne-au ascultat. În legătură cu faptul că am îna­poiat banii, mi-au spus că e un gest frumos. Ne-am amuzat pentru că domnul care pierduse portofelul venise la secţia de poliţie cu un buchet de flori, crezând că o doamnă i-l găsise“, a povestit zâmbind Luigi Unguritu.

Viaţa de taximetrist, dificilă, dar şi amuzantă

Orice taximetrist poate scrie un roman despre întâmplările trăite de-a lungul anilor, tocmai pentru că intră în contact cu mii de oameni, diferiţi, grăbiţi să ajungă la o anume destinaţie.
„Viaţa de taximetrist poa­te fi periculoasă. Întâl­neş­ti oameni care devin uneori şi violenţi, dar eu încerc întotdeauna să aplanez lucrurile, să îi vorbesc frumos clientului. Nu am avut parte de incidente majore, cum au fost alte cazuri în care s-au întâmplat tragedii. Sunt mai dese situaţiile amuzante. De exemplu, mi s-a întâmplat de câteva ori ca unii oameni să se urce în maşină şi să nu aibă habar unde vor să ajungă. Eu evit, de obicei, oamenii în stare de ebrietate, dar când aceştia fac comandă trebuie să o onorez“, a mai explicat taximetristul.
În încheiere, Luigi Unguritu a spus că încurajează toţi oamenii să înapoieze lucrurile care nu le aparţin pentru că nu îi vor face niciodată fericiţi. Apoi, s-a urcat în Loganul care îi e tovarăş de drum şi a plecat spre casă pentru câteva ore de odihnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS