Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru, furnizorul de de servicii pentru populaţie, a început de ieri reviziile instalaţiilor şi echipamentelor. Societarea a primit aprobare din partea autorităţilor locale să fie începute lucrările de reparaţii şi revizie la conductele de transport agent termic şi la transformatoarele electrice. Se estimează că lucrările vor dura aproximativ zece zile, însă există probleme destul de mari, având în vedere vechimea instalaţiilor prin intermediul cărora apa caldă şi căldura ajung la asociaţiile de proprietari. Potrivit lui Eugen Corcoată, directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru, se va putea furniza agent termic celor 17 asociaţii de proprietari pe 25 și 26 octombrie, cel mai devreme.
Şcolile au primit căldură
În municipiu sunt peste 6.000 de apartamente care depind de căldura primită în sistem centralizat. Din fericire, unităţile de învăţământ au început să primească agent termic de câteva zile, astfel încât elevii şi profesorii nu mai tremură de frig în sălile de clasă. Acest lucru a fost posibil prin realizarea în urmă cu mai mulţi ani a unor circuite separate, prin care apa caldă poate fi folosită pentru încălzirea caloriferelor din unităţile de învăţământ din municipiu. Spitalul Municipal din Motru nu mai depinde de alimentarea cu agent termic în sistem centralizat, întrucât, în urmă cu mai mulţi ani, administraţia unităţii medicale a decis trecerea la încălzirea cu gaze naturale. Potrivit lui Eugen Corcoată, furnizarea agentului termic către asociaţiile de proprietari se va face numai după ce vor fi primite solicitări scrise din partea administratorilor.
Datorii foarte mari de recuperat
Decizia de a furniza agent termic numai la solicitarea asociaţiilor de proprietari are în vedere greutatea cu care sunt recuperate datoriile la întreţinere, de la locatari. Din cauza debitelor neîncasate, UATAA Motru a intrat în insolvenţă. Are de plătit 20 de milioane de lei şi de încasat 23 de milioane de lei, în special de la cele 17 asociaţii de proprietari şi de la agenţii economici. „Aşteptăm cererile de la asociaţiile de locatari, pentru că altfel nu pornim căldura. Sper ca în zece zile să ne încadrăm cu toate reviziile şi reparaţiile. Avem unele zone cu probleme mai mari. Vom porni apa în instalaţii să vedem cum se comportă şi apoi vom prepara agentul termic. Sper să nu apară probeme deosebite şi să începem furnizarea agentului termic, cel mai devreme pe 25 sau 26 octombrie, cum se întâmpla de regulă. Înainte de 1 noiembrie, asociaţiile din Motru care vor depune solicitări vor primi agent termic“, a precizat Eugen Corcoată,