1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSJU Craiova suprasolicitat, internări cu programare

SJU Craiova suprasolicitat, internări cu programare

Foto: Arhivă GdS

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a decis pe 6 octombrie suspendarea activității secțiilor de Neurologie, Endocrinologie și Diabet și Boli de Nutriție, situate la etajul nouă al unității medicale. Totul a pornit de la faptul că s-a constatat supraaglomerarea saloanelor, iar în Secția de Neurologie au fost depistați șase pacienți cu infecție cu Clostridium difficile. Cum Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova este cea mai mare unitate medicală din Oltenia, aici sunt trimişi zilnic sute de bolnavi, cei mai mulți fiind cazuri grave. Majoritatea secţiilor din spital sunt pline. Pentru a face faţă situaţiei, mulți pacienţi cronici sunt programaţi pentru internare sau evaluaţi prin spitalizare de o zi.    

În fiecare secţie a Spitalului Judeţean sunt internaţi lunar sute de bolnavi. Este cel mai mare spital monobloc din țară și unitatea cu cel mai mare număr de paturi la nivel național, 1.550. În fiecare an, numărul internărilor creşte cu aproape 400. De aici se externează cam 72.000 de pacienți pe an, atât prin spitalizare continuă, cât și prin spitalizare de zi. Alţi 6.000 de pacienți se externează în fiecare lună și peste 50.000 de bolnavi trec lunar prin ambulatoriul de specialitate. Aşa se face că majoritatea saloanelor sunt pline în fiecare zi. De exemplu, dacă în urmă cu zece ani la Clinica de Urologie se internau în jur de 1.200 de bolnavi, acum se internează în jur de 5.000. Clinica de Urologie este un furnicar. 5.000 de pacienți sunt internați anual aici, iar peste 4.000 au nevoie de intervenții chirurgicale. „Avem 70 de paturi. Lunar, internăm în jur de 450 de pacienți. Aglomerarea de pe secție depinde de numărul de pacienți care ajung în Urgență, sunt perioade cu mai mulți pacienți. Încercăm să păstrăm un echilibru. Am dezvoltat partea de intervenții chirurgicale laparoscopice astfel încât pacienții să se recupereze mult mai repede și să poată fi externați la timp, să putem să internăm alții. Îi mai și programăm pe unii, dacă starea de sănătate le permite. Încercăm mereu să rulăm bolnavii, să avem zile scurte de spitalizare“, a spus conf. univ. dr. Paul Tomescu, șeful Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

„Clinica ar mai avea nevoie de zece paturi“

Şi la Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova se internează la foc continuu. Clinica are 35 de paturi, dintre care zece sunt pentru pacienții arși. „Suntem la limită. În acest moment, nu avem secția foarte aglomerată, dar sunt perioade în care avem foarte multe solicitări. Acest lucru depinde de numărul de pacienți care vin în Urgență și care necesită internare, intervenții chirurgicale. Bolnavii cronici sunt de cele mai multe ori programați pentru internare, dar și așa mai pot apărea amânări pentru că secția este plină de cazuri venite prin Urgență. Clinica ar mai avea nevoie de zece paturi. Și ar fi foarte bine dacă am reuși să izolăm cumva saloanele pentru arși“, a declarat conf. univ. dr. Marius Ciurea, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică a SJU.

„Pentru a face faţă situaţiei, am decis restructurarea activității din clinică“

Clinica de Oncologie a SJU internează zilnic în jur de 60 de pacienți, atât în spitalizare de zi, cât și în spitalizare continuă. Pentru că numărul bolnavilor de cancer din Oltenia este în creștere, iar numărul de paturi din clinică a rămas același, medicii încearcă să vadă cât mai mulți pacienți în spitalizare de zi. În secția unde ajung pacienți din toată Oltenia mai lucrează doar doi doctori. În jur de 120 de bolnavi sunt tratați prin spitalizare de zi, într-o lună, astfel încât să nu fie nevoiți să stea câte doi în pat. „Pentru a face faţă situaţiei, am decis restructurarea activității din clinică, având în vedere că suntem doar doi medici, care ne ocupăm și de pacienții care ajung în policlinică. Avem 60 de paturi în clinică și încercăm să păstrăm un echilibru atunci când facem internări. În ceea ce priveşte supraaglomerarea secţiilor, în general, ține și de managementul fiecărei clinici“, a spus prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a SJU.

DSP Dolj: „Cele trei secţii menţionate funcţionează în urma eliberării autorizaţiei din martie 2016“

Din cauza supraagome­rării, dar şi a cazurilor cu Clostridium difficile, DSP Dolj a efectuat anchete epidemiologice, în urma cărora a decis suspendarea activităţii secțiilor de Neurologie, Endocrinologie și Diabet și Boli de Nutriție pentru cel puțin două săptămâni, până când spaţiul va fi igienizat şi vor fi găsite soluţii. Potrivit reprezentanţilor DSP, controlul efectuat săptămânile trecute nu este singurul din acest an. „DSP Dolj, prin echipele de specialişti, a efectuat acţiuni de evaluare în cele trei secţii în lunile aprilie, august şi septembrie 2016. Inspectorii au efectuat controale igienico-sanitare în lunile martie (control tematic și control încrucișat) și aprilie (recontrol). Cele trei secţii menţionate funcţionează în urma eliberării autorizaţiei din 20 martie 2016, cu Program Cadru de Conformare“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj. În ceea ce priveşte celelalte secţii ale spitalului, reprezentanţii DSP Dolj susţin că „la data controalelor nu s-au semnalat supraaglomerări în alte secţii controlate“.
Pentru reducerea cazurilor de infecţii intraspitaliceşti este nevoie de renovarea tuturor secţiilor. Unele au fost renovate, altele urmează. Pe lista urgenţelor se află şi etajul nouă al spitalului craiovean. „Conform reglementărilor legale în vigoare, orice reabilitare a unei secţii de spital se face în baza unui proiect elaborat de respectiva unitate sanitară şi de constructor, proiect ce este adus la cunoştinţa DSP Dolj, care, în urma analizării acestuia de către echipele de specialişti ale instituţiei noastre, eliberează Notificarea de Certificare sau Notificarea de Respingere a proiectului cu privire la conformarea acestuia la normele igienico-sanitare de funcţionare a unui spital public“, a adăugat Ştefan Popescu.

„Pentru lucrările care se impun, pentru tot etajul nouă a fost alocată suma de 3,1 milioane de lei“

Situaţia în care se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi mai ales etajul nouă, unde activitatea pe un palier a fost suspendată, este cunoscută de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că întreg etajul nouă va intra în cel mai scurt timp în reabilitare. „Este regretabil ce se întâmplă în acest moment la etajul nouă al Spitalului Judeţean. Din păcate, este un imobil vechi, cu spaţii necorespunzător compartimentate. Situaţia la care s-a ajuns, supraaglomerare şi infecţii, nu o pot comenta. Un lucru este cert: medicii din aceste secţii ale spitalului nu ar fi internat atâtea persoane dacă nu au ar fi fost cazuri grave ce necesitau spitalizare. În scurt timp, tot etajul nouă va intra în reabilitare. A fost demarată licitaţia, s-au deschis ofertele, iar acum sunt evaluate. Avem 12 ofertanţi. Termenul de execuţie este de nouă luni. CJ Dolj sprijină spitalul, în luna iulie a demarat licitaţia pentru acest etaj. Pentru lucrările care se impun, pentru tot etajul nouă a fost alocată suma de 3,1 milioane de lei, o sumă mult mai mare decât cea dată altor etaje, având în vedere şi problemele“, a precizat Cosmin Vasile.
Potrivit managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, din 2014 există un acord-cadru pentru următorii cinci ani în care sunt prevăzute toate investiţiile şi modificările ce trebuie făcute în această perioadă. „Considerăm că am respectat cele mai multe obligaţii asumate, chiar suntem în avans cu multe din acestea. Etajul nouă al spitalului urma să intre în reabilitare“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, managerul spitalului craiovean. Conform acestui acord-cadru, au fost deja efectuate renovări şi igienizări la secţiile de Reumatologie, Gastroenterologie, Ortopedie, Urologie şi Obstretică – Ginecologie, s-a făcut modernizarea şi extinderea UPU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS