2.9 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectele europene ale Craiovei, o bilă neagră pentru municipalitate

Proiectele europene ale Craiovei, o bilă neagră pentru municipalitate

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a transmis, pentru GdS, stadiul proiectelor cu fonduri europene care se derulează în Craiova, situație constatată în urma ultimelor verificări făcute la fața locului. Recepționate sau aproape finalizate, toate proiectele prezentate au avut parte de întârzieri însemnate și se confruntă și acum cu tot felul de probleme. Mai mult, unele ar trebui să fie funcționale în mod obligatoriu până la 1 noiembrie, dar perspectivele sunt sumbre. 

Proiectul european cu cele mai multe probleme pare, de departe, cel privind construirea Complexului de agrement acvatic din Parcul Tineretului. GdS a relatat pe larg, de-a lungul timpului, modul defectuos în care autoritățile locale au gestionat acest proiect de 84.838.110 lei (bani proveniți din fonduri europene și dintr-un împrumut pe 20 de ani contractat de municipalitate), totul culminând cu revocarea, în luna iulie 2016, prin dispoziție de primar, a autorizaţiei de construire emisă tot de primărie în martie 2016. Despre Water Park, GdS a scos la iveală tot felul de probleme pe care constructorii și beneficiarul au încercat să le țină ascunse, iar unele dintre ele sunt confirmate acum, în mod oficial, de ADR Sud-Vest Oltenia, în urma ultimelor constatări de pe șantier.
Potrivit ADR, parcul acvatic ar fi gata în procent de 90%, iar lucrările se execută pe penalități începând cu 1 decembrie 2015, când a expirat contractul de lucrări. Deși s-au înaintat tot felul de termene de finalizare a proiectului, primarul Olguța Vasilescu promițând în mai multe rânduri că Water Park-ul va fi gata în vară, durata de implementare a proiectului a fost extinsă până la 30 aprilie 2017. În prezent, la Water Park nu mai există autorizație de construire valabilă, proiectantului i s-a pus în vederea întocmirea documentației pentru obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, iar constructorul a fost înștiințat să demareze expertiza tehnică necesară intrării în legalitate a construcției, conform datelor transmise de ADR Oltenia. Instituția vorbește, la capitolul probleme, de o lipsă a detaliilor de execuție la fațada nord și vest a obiectului 3 (montarea toboganelor), de infiltrații la subsolul clădirii și de faptul că echipamentele tehnologice nu au fost puse în funcțiune. Până la intrarea în legalitate, la Water Park se putea vedea săptămâna trecută ceva mișcare. Nu se lucra la exterior, dar se ștergeau geamurile de la clădire și se făcea curățenie la interior.

Parcul așteaptă un aviz, teatrul de vară – o verificare a structurii metalice

 

În raportul întocmit de Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia este descrisă și situația Parcului „Nicolae Romanescu“ și a teatrului de vară de aici. Proiectul de reabilitare a parcului simbol al Craiovei, cu o valoare de 68.531.117 lei, s-ar afla, potrivit ADR, la un stadiu de execuție de 98%, termenul de implementare fiind însă prelungit până la 31 decembrie 2018 (lucrările ar fi trebuit finalizate în martie 2016, potrivit contractului). Legat de situația actuală a proiectului, ADR Oltenia susține că urmează să se atribuie un contract de execuții de lucrări suplimentare, iar contractul de lucrări este suspendat din 12 august 2016. „S-au făcut demersuri pentru atribuirea lucrărilor care nu au fost ofertate în vederea finalizării, prin transmiterea unui punct de vedere către Agenţia Naţională pentru Achiziţiile Publice și se așteaptă un răspuns referitor la modul de soluţionare a atribuirii acestor lucrări“, mai spune ADR. Totodată, agenția mai menționează că „s-au făcut demersuri în vederea obţinerii Avizului Ministerului Culturii în ceea ce priveşte reluarea lucrărilor de îngrădire a lacului și a insulei de la intrarea principală (s-a decis vopsirea gardului într-o altă nuanţă, conform Minutei întâlnirii din 12.04.2016), însă nu s-a obținut încă avizarea“. Situația descrisă mai sus de ADR se referea la luna septembrie, însă instituția a precizat vineri, pentru GdS, că nu a primit nici până în prezent răspunsul de la ANAP sau avizul de la Ministerul Culturii. Prin urmare, nu se știe nici când se vor relua lucrările rămase de executat în Parcul „Romanescu“.

Ceva probleme ar mai fi și la reabilitarea Teatrului de vară din Parcul „Romanescu“, un proiect în valoare de 3.472.625 de lei, al cărui procent de execuție ar fi de 96% (termenul de implementare a fost prelungit până la 1 noiembrie 2016). Luna trecută, când au vizitat obiectivul, reprezentanții ADR au notat faptul că „nu s-a observat o evoluție în desfășurarea lucrărilor, ele fiind în același stadiu ca și la vizita anterioară“. „Nu au fost prezentate buletinele cu rezultatul sudurilor necesare în vederea efectuării fazelor determinante. Din discuțiile purtate cu beneficiarul a reieșit că situația trenează din cauza capacității financiare reduse a constructorului, acesta declarând că se preconizează o deblocare financiară în următoarele zile“, au mai notat reprezentanții ADR Oltenia. Problema depistată era aceea că „nu au fost efectuate fazele determinante privind verificarea structurii metalice conform planului calității, deoarece nu au fost obţinute buletinele de verificare suduri prindere arce în fundaţie“. După vizita din septembrie, cei de la ADR menționau că la teatrul de vară au mai rămas de montat scaunele la amfiteatru și corpurile sanitare. Nici săpămâna trecută nu se vedea o schimbare prea mare față de cele relatate de reprezentanții ADR. Pe șantierul de la teatrul de vară se aflau câțiva muncitori care lucrau la exterior, unii chiar la spațiul verde de lângă teatru. S-au montat între timp și ceva scaune, dar ritmul de lucru nu părea unul care să ofere speranțe că lucrările se vor finaliza în scurt timp.
Business Center Sud, un proiect eșuat

Un proiect mult întârziat este cel al Business Center Sud Craiova, o clădire cu destinație de birouri cu o valoare de 3.455.495 de lei, situată în vecinătatea Centrului Multifuncțional, care trebuia să fie gata în 2014. Și acest proiect a fost prelungit până la 1 noiembrie 2016, dar și așa are șanse infime să se finalizeze din moment ce nici până acum nu au fost reluate lucrările. Potrivit celor de la ADR SV, procentul de execuție la Business Center Sud ar fi de 95%, peste procentul de 90% fiind și lucrările privind amenajarea terenului și a spaţiilor verzi, dar și lucrările legate de arhitectură, instalaţiile electrice, sistemul de sonorizare, instalaţiile de gaze și cele de climatizare. Doar utilarea și dotarea complexului ar fi cu mult mai în urmă, la un procent de 60%. „Dirigintele de șantier și constructorul au emis note de constatare cu privire la cantităţile care lipsesc pentru plafonul casetat, accesorii ventilaţie şi climatizare şi detaliile de execuţie pentru modificare grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi, conform legislaţiei în vigoare, îmbinare pereţi cortină și sigilări pereţi cortină. Din cauza lipsei dispoziţiilor de șantier ca urmare a notelor de constatare emise, lucrările nu pot fi continuate“, se arată în constatarea ADR Oltenia.
Lucrările la Business Center Sud au început în 2013 și aveau ca termen sfârșitul anului 2014, constructorul de la acea vreme fiind Duo Management Construct SRL. Întârzierile repetate au făcut ca lucrarea să nu fie gata nici la sfârșitul anului 2015, când Primăria Craiova a reziliat contractul constructorului. Ulterior, au fost alocați de la bugetul local 737.645 de lei, bani necesari finalizării proiectului, iar lucrările au fost atribuite SC Team World Construct SRL din Craiova (pe 26 aprilie 2016). Nici așa nu au evoluat lucrurile, deși clădirea ar fi trebuit finalizată într-o lună de la data primirii ordinului de începere a lucrărilor (6 mai 2016). La capitolul probleme se menționează faptul că „nu există un act adițional de prelungire a contractului de lucrări atribuit în aprilie 2016“.

Strada Râului nu este pe placul ISC

Tronsonul cu probleme de pe strada Râului, unde au apărut fisurile în carosabil (Foto: Claudiu Tudor)
Tronsonul cu probleme de pe strada Râului, unde au apărut fisurile în carosabil (Foto: Claudiu Tudor)

ADR a amintit și de proiectul de reabilitare a celor trei artere importante de circulație din Craiova, Caracal, Râului și Bariera Vâlcii, a cărui valoare totală este de 54.958.148 de lei. Proiectul este finalizat, dar asta nu înseamnă că nu mai există probleme, vizată fiind strada Râului. Despre situația de pe Râului, GdS a scris pe larg, prezentând recent și obiecțiile ridicate la recepția lucrărilor de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și ADR SV Oltenia. În raportul întocmit de aceasta din urmă se menționează faptul că, la recepție (24 iunie 2016), „reprezentantul ISC a emis un punct de vedere separat prin care recomanda respingerea recepției din cauza soluției alese pentru tronsonul I – fir stâng (sectorul cuprins între strada Brestei și pod Tabaci, unde s-a păstrat fundația existentă și a fost prevăzută doar frezare și așternerea unui singur strat de uzură – n.r.)“.
Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională, Primăria Craiova a realizat ulterior o expertiză tehnică privind sectorul de drum cu probleme, iar expertul a propus trei soluții care ar fi trebuit să ducă la remedierea situației (fisurile longitudinale și transversale din corpul drumului – n.r.). „Beneficiarul a pus în operă una din cele trei soluții recomandate de către expert, dar cu toate acestea ISC își menține punctul de vedere cu privire la respingerea recepției. Pe 14 septembrie, beneficiarul (Primăria Craiova – n.r.) a transmis către ISC o adresă prin care solicită clarificarea speței“, a menționat agenția responsabilă cu implementarea proiectelor europene.

La parcarea subterană, liftul nu are încă avizul ISCIR

Liftul de la parcarea subterană din centrul Craiovei nu are nici până acum avizul ISCIR (Foto: Claudiu Tudor)
Liftul de la parcarea subterană din centrul Craiovei nu are nici până acum avizul ISCIR (Foto: Claudiu Tudor)

Și la parcarea subterană de la Teatrul Național „Marin Sorescu“, un proiect în valoare 63.543.616 lei executat în proporție de sută la sută și dat în folosință pe 27 mai 2016, ar mai fi o problemă: liftul nu are nici până acum avizul ISCIR. „Proiectul a fost finalizat din punct de vedere tehnic. A fost prelungit termenul de implementare până la 1.11.2016, a fost emisă autorizația de securitate la incendiu, proiectul este funcțional, parcarea fiind ocupată parțial. Liftul pentru personal nu are însă avizul ISCIR și se va relua procedura de achiziție a contractului de prestări și autorizare ISCIR“, susține ADR Oltenia.
O problemă are și proiectul de „Reabilitare, consolidare, extindere și dotare Cămin cultural 1 Pielești“, executat în procent de 99% și cu o valoare de 2.005.590 lei. ADR vorbește aici de „un ritm lent al lucrărilor în ultima perioadă și de riscul neasigurării funcţionalităţi proiectului până Ia 31.10.2016“. La capitolul probleme se menționează faptul că în zona în care este amplasat Căminul Cultural Pielești nu există rețea de distribuție gaze naturale și că reprezentantul beneficiarului declară că nu există condiţii pentru amplasarea buteliei de GPL de 5.000 de litri necesară pentru furnizarea apei calde şi, pe perioada rece, pentru încălzirea căminului cultural. „Acesta propune ca soluţie temporară, în vederea asigurării funcţionalităţii proiectului până la racordarea la reţeaua de gaze naturale, montarea unei centrale termice cu combustibil solid“, se specifică în raportul ADR SV Oltenia.

Ce se întâmplă cu proiectele care nu sunt gata la 1 noiembrie?

Cu excepția Parcului „Nicolae Romanescu“ și a Complexului de agrement acvatic, toate celelalte proiecte „ar trebui să fie funcționale și în uz până la 1 noiembrie 2016, în conformitate cu contractul de finanțare“, susține ADR SV Oltenia, care se bazează pe faptul că nu există vreo instrucțiune nouă de la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AM POR) privind posibilitatea unei noi prelungiri după această dată. „În conformitate cu instrucțiunea AM POR nr. 146/17.06.2016, pentru proiectele cu o valoare mai mică de cinci milioane de lei, prelungirea se poate acorda până cel mai târziu la 1 noiembrie 2016“, a precizat ADR. Asta înseamnă că trei dintre proiectele descrise mai sus ar trebui recepționate luna aceasta și anume, Teatrul de vară, Business Center Sud și Căminul cultural 1 Pielești.
Ce se va întâmpla în caz contrar? AM POR va lua o decizie după ce va analiza fiecare situație. „Acolo unde, conform procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor (sau a altor documente similare) sunt necesare remedieri sau alte asemenea intervenții, beneficiarul își va asuma corectarea defecțiunilor în termenele impuse de comisia de recepție şi va completa cu aceste precizări declarația referitoare la funcționalitatea proiectului. După efectuarea vizitei finale, ADR va elabora o situație a stadiului implementării proiectelor, pe care o va transmite la Autoritatea de Management până la 20 noiembrie. AM POR va analiza situația prezentată și va decide asupra măsurilor care trebuie luate, în funcție de situația particulară a fiecărui proiect“, a specificat ADR Sud-Vest Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS