Sute de doljeni s-au prezentat ieri la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Persoane de toate vârstele au fost în căutarea unui loc de muncă, absolvenţi de liceu sau facultate, dar şi persoane trecute de 50 de ani. Cei 50 de angajatori care au acceptat să se prezinte la Bursă au oferit 776 de locuri de muncă, în diverse domenii de activitate. Cele mai multe locuri de muncă s-au adresat persoanelor fără studii superioare. 12 persoane au fost încadrate în muncă.
Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de persoane au aşteptat în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova pentru a-şi căuta un loc de muncă. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, în vederea organizării acestei acţiuni au fost contactaţi 192 de agenţi economici, dintre care şi-au anunţat participarea 50. „Din totalul celor 776 de locuri de muncă oferite de angajatori, cele mai multe, 696, se adresează persoanelor fără studii superioare, iar 80 celor cu studii superioare. Meseriile pentru care sunt oferite cele mai multe locuri de muncă sunt: electrician, instalator, lăcătuş, sudor, dulgher, confecţioner articole textile, agent de securitate, lucrător comercial, casier, agent servicii clienţi, bucătar, ospătar şi recepţioner hotel. Meseriile pentru care sunt oferite locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare sunt: inginer/subinginer în diverse ramuri de activitate, specialist în domeniul energiei, proiectant, programator fabricaţie, analist calitate, jurist, expert achiziţii publice, reprezentant comercial și agent servicii clienţi“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Dolj. În acest moment, 327 de absolvenţi primesc indemnizaţie de şomaj.
Mulţi dintre participanţii la Bursa Locurilor de Muncă, nemulţumiţi
Deşi oferta locurilor de muncă vacante a fost extrem de variată, mulţi dintre cei prezenţi la Bursă s-au arătat nemulţumiţi. Maria Voinea a absolvit liceul în urmă cu şase ani, iar de peste un an este în căutarea unui loc de muncă. „Vreau să muncesc ca ospătar având în vedere că sunt tehnician în gastronomie. Am trimis nenumărate CV-uri, am contactat numeroşi angajatori, însă fără succes“, a spus tânăra. Şi Ionuţ Buşă a absolvit în acest an liceul, specializarea mecanic auto. „Este o specializare despre care se spune că este căutată pe piaţa muncii. Din păcate, dacă eşti proaspăt ieşit de pe băncile şcolii nu te angajează nimeni. Toţi patronii vor oameni cu experienţă“, a spus Ionuţ. În aceeaşi situaţie am găsit-o şi pe Adela Ghionea: „Am termiant liceul în această vară, iar de atunci îmi caut, fără succes, un loc de muncă. Vreau să lucrez ca frizer-coafor, însă nu reuşesc să îmi găsesc, iar la bursa de astăzi nu am găsit nimic în acest domeniu. Este greu. Acum sunt şomeră“. Mariana are 47 de ani și a lucrat mai bine de 12 ani ca şlefuitor, apoi ca vânzătoare, după care a rămas fără un loc de muncă. „Cine să mă mai angajeze când văd că mă apropii de 50 de ani. Am venit la această Bursă, deşi ştiam că se adresează în special tinerilor, în speranţa că poate găsesc un loc de muncă. Sunt dispusă să lucrez în orice domeniu. Am completat câteva formulare, am lăsat numărul de telefon. Voi aştepta să văd dacă mă va chema cineva la interviu“, a spus femeia. Mădălina Vlăescu a absolvit în acest an liceul. Şi-a depus CV-ul la patru angajatori, iar la doi dintre ei a primit şi data la care să se prezinte pentru interviu: „Sunt optimistă. Vreau să muncesc, sunt dispusă să învăţ. Ştiu că nu am experienţă, însă vreau să mă înscriu la cursuri dacă este cazul. Sunt dispusă să muncesc în domeniul hotelier, în domeniul alimentar sau chiar ca muncitoare într-o fabrică“.
Angajatorii susţin că sunt dispuşi să încadreze tineri fără experienţă
În timp ce cei mai mulţi doljeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă au spus că lipsa de experienţă a fost de cele mai multe ori motivul pentru care au fost respinşi la interviu, angajatorii susţin însă că sunt dispuşi să angajeze fără probleme tineri fără experienţă pe care să îi formeze la locul de muncă. „Căutăm ospătari, bucătari, agenţi servicii evenimente şi facem şi stagii de practică. Nu cerem neapărat experienţă, îi putem forma pe parcurs. Important pentru noi este să vedem că sunt dornici să înveţe“, a spus Camelia Marin, asistent resurse umane la Ramada Plaza Craiova. Şi reprezentanţii Electroputere SA au anunţat la Bursă că dispun de 59 de locuri de muncă vacante, în special pe partea de producţie. „Avem nevoie de persoane chiar dacă nu au pregătire în domeniile căutate. Suntem dispuşi să le formăm la locul de muncă. Căutăm tineri dornici să înveţe o meserie. Avem locuri de muncă pentru programatori fabricaţie, bobinator maşini electrice rotative, analist cumpărări, lăcătuş montator maşini electrice rotative, responsabil proces, proiectant inginer electrotehnic, specialist documentaţie studii, analist calitate, bobinator transformatoare. Avem nevoie de 21 de bobinatori pe care să îi formăm până la sfârşitul anului. Bobinatori nu mai există pe piaţă decât foarte puţini, iar firmele se bat pentru ei. Căutăm persoane cu studii superioare, avem nevoie de proiectanţi, ingineri, fie pe proiectare, fie în producţie, tineri care au terminat inginerie electrică chiar dacă nu au experienţă. Realizăm transformatoare şi maşini electrice rotative. Am primit foarte mulţi tineri fără experienţă, am încercat să facem o pepinieră, nu toţi au rămas însă angajaţi. Este foarte greu să ai 100% absorbţie“, a spus Cristina Luţă, reprezentant Electroputere SA. Şi SC Novara T Impex SRL a anuţat că are 260 de locuri de muncă vacante, SC Popeci – 30 de locuri de muncă, SC Civitas – 25; SC Kautex Craiova – nouă locuri; SC Maran CSRO SRL – 50 de locuri; SC Profi ROM FOOD – 20; SC Restaurant Bacolux – 23; SC Jiul – nouă locuri, SC Prosolutions Agency SRL – 16 locuri de muncă; SC Ferrom – 10 locuri; SC Comranado – 15 locuri de muncă.
La Bursa Locurilor de Muncă au participat 527 de persoane
Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, la Bursa Locurilor de Muncă au participat 527 de persoane, din care 435 au fost din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ. „168 dintre acestea au fost selectate în vederea angajării. 12 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 11 persoane fără studii superioare, pentru următoarele meserii: lăcătuş mecanic, electromecanic auto, casier, vânzător, agent vânzări, lucrător comercial, gestionar depozit, operator ghişeu, ambalator manual, iar o persoană cu studii superioare a fost încadrată ca reprezentant comercial. Evaluarea finală a rezultatelor Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi va fi realizată la o lună de la data desfăşurării“, a completat Alina Ghercioiu.
La ediţia de anul trecut, 65 de persoane au fost încadrate în muncă.