2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalÎncă un dosar pentru corupția din Primăria Slatina

Încă un dosar pentru corupția din Primăria Slatina

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată într-un alt dosar de corupție a lui Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina (Foto: Arhiva GdS)
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată într-un alt dosar de corupție a lui Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii DNA din Craiova au anunțat, ieri, trimiterea în judecată într-un alt dosar de corupție a fostului primar al municipiului Slatina, Minel Prina. Alături de Prina, au fost deferite justiției două funcționare din cadrul Primăriei Slatina, un expert tehnic, dar și soțul fostei președinte a Tribunalului Olt, condamnată de curând la opt ani de pușcărie într-un dosar de luare de mită și spălare de bani. Prina nu este la primul dosar penal, el fiind judecat în prezent într-un alt dosar de corupție, alături de un alt fost primar al Slatinei, Darius Vâlcov, ajuns ulterior ministrul finanțelor publice în guvernarea Ponta.

O anchetă a procurorilor anticorupție din Craiova, încheiată de curând, arată ce „afaceri“ făceau funcționarii Primăriei Slatina pe vremea când Minel Prina era administratorul public al municipiului.
Astfel, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul lunii iunie 2011, Minel Prina, care era pe atunci administrator public al municipiului Slatina, a intervenit pe lângă Mirela Pătru, director executiv adjunct al Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat, ca să-l ajute pe inculpatul Severus Marinescu să pună mâna pe un teren din Slatina.
„Inculpata (Mirela Pătru – n.r.) a identificat terenul, a extras din acesta o suprafață de 600 mp pentru care a dispus formalitățile necesare includerii în inventarul bunurilor proprietate privată a municipiului Slatina, a organizat procedurile de inventariere și de vânzare a terenului, implicându-se chiar în a impune expertului evaluator Beznea Gheorghe prețul minim de pornire al licitației, știind că acesta nu va fi depășit cu prilejul adjudecării“, au precizat procurorii anticorupție. Alături de Mirela Pătru, referatul cu propunere de promovare a proiectului de hotărâre privind vânzarea terenului a fost semnat de o altă inculpată, Andronia Stana, directorul executiv al Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat. Mai mult decât atât, cele două inculpate au făcut parte și din comisa de evaluare a ofertelor, „acestea refuzând să constate că ofertele depuse de cei doi ofertanți, Marinescu Severus și un apropiat al acestuia, conțin informații evidente din care rezulta că se acționează în mod clar pentru denaturarea licitației și asigurarea cumpărării terenului la un preț cât mai mic“, au mai reținut anchetatorii craioveni. În final, Severus Marinescu a cumpărat terenul cu suma de 9.300 de euro, față de 32.700 de euro cât ar fi fost valoarea reală, licitația publică fiind organizată doar pentru o aparență de legalitate, câștigătorul fiind cunoscut dinainte.
Ulterior, în mai 2016, Tribunalul Olt a dispus ca terenul în suprafață de 600 mp să revină în proprietatea municipiului Slatina, „acest demers survenind ca urmare a anchetei demarate de organele judiciare“, se mai arată în rechizitoriu. Dosarul de corupție prinvindu-i pe inculpații Minel Prina, Mirela Pătru, Andronia Stana, Gheorghe Beznea și Severus Marinescu a fost întregistrat pe rolul Tribunalului Olt în cursul zilei de luni.

Inculpați cu alte probleme penale

Minel Prina este judecat, în prezent, într-un amplu dosar privind mai multe fapte de corupție, alături de Darius Vâlcov, și el fost primar al municipiului Slatina. Vâlcov a fost pus sub acuzare în martie 2015, pe când era ministru al finanțelor publice în guvernarea Ponta. La acea dată, Prina era primar al municipiului Slatina.
În acest dosar, procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2009, administratorul SC Tehnologica Radion SRL l-a contactat pe Vâlcov și i-a propus o afacere avantajoasă pentru amândoi. În schimbul unei mite de 20% din valoarea sumelor încasate, primarul Vâlcov trebuia să influențeze conducerea de la SC Compania de Apă Olt SA astfel încât firma cu pricina să pună mâna pe o serie de lucrări din municipiul Slatina și orașele Scornicești, Piatra-Olt și Drăgănești. În total, Vâlcov ar fi primit drept mită șase milioane de lei. Suma de 2,5 milioane de lei ar fi ajuns la Vâlcov prin intermediul lui Prina.
În ceea ce-l privește pe Severus Marinescu, acesta a fost condamnat la sfârșitul lunii septembrie la trei ani de închisoare printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova. În același dosar, soția sa, Carmen Marinescu, fosta președintă a Tribunalului Olt, a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare. Aceasta a fost acuzată că a primit 200.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l elibera pe acesta din arest.

Prina, primarul condamnat definitiv

În decembrie 2012, Minel Prina a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că, pe când era director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, împreună cu Marian Diaconu, pe atunci viceprimar al Slatinei, au atribuit în mod nelegal 18 contracte de efectuare de lucrări publice. În februarie 2013, deși era condamnat definitiv, Prina a fost ales primar al municipiului Slatina cu peste 70% din voturi. Fotoliul de primar rămăsese vacant după ce, în decembrie 2012, Darius Vâlcov fusese senator. În iunie 2015, Prina și-a dat demisia din funcția de primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS