Zeci de săteni din Dolj au răspuns campaniei lansate de Ford România și Fundația Gazeta de Sud și au venit de la primele ore ale dimineții să-și consulte inima. Foarte mulți dintre cei prezenți au probleme cardiace grave, au suferit intervenții pe cord deschis, au nevoie de o monitorizare atentă. În fața specialiștilor au ajuns și mulți copii.
Ford România și Fundația Gazeta de Sud au demarat, la sfârşitul săptămânii trecute, o campanie de screening cardiovascular în comunele doljene. Primul popas al caravanei medicale a fost făcut sâmbătă, în comuna Bârca, la dispensarul comunal. Deși consultațiile erau programate între orele 10.00 – 16.00, foarte mulți oameni s-au prezentat încă de la ora 7.00 pentru a aștepta medicii. La ora 9.00, peste 50 de persoane formaseră deja rând în fața cabinetelor în care medicii urma să efectueze consultații. Cei mai mulți dintre cei prezenți erau vârstnici, însă în fața medicilor au ajuns și tineri și copii.
Floarea Firescu are 79 de ani. A fost prima care s-a prezentat la dispensar în așteptarea medicilor cardiologi. „Sunt din satul vecin, am venit de la ora 7.00. Am mare nevoie de această consultație. Sunt operată pe cord deschis de aproape 14 ani și periodic trebuie să merg la doctor. Ne bucurăm să vedem că cineva s-a gândit la noi și ne-a adus doctori aproape de casă“, a spus femeia. Alexandra Mitu are 78 de ani. A lucrat o viață la CAP, iar sănătatea ei a fost grav afectată. „De câțiva ani sunt pe tratament. Fără medicamente, medicii mi-au spus că pot să mor. Este extraordinar că medicii cardiologi au venit la noi în comună. Am o pensie de 400 de lei și este foarte greu să merg la spital la Craiova. În fiecare lună dau mulți bani pe medicamente“, a povestit Alexandra Mitu. Mirela Constantin are 27 de ani și are doi băieți, unul la școală, iar cel mic la grădiniță. Și-a dorit foarte mult să vină în fața specialiștilor nu atât pentru ea, cât pentru cei doi copii. „Despre băiatul cel mare mi-au spus medicii, când era foarte mic, că are suflu sistolic. Mi-au zis că trebuie să fiu atentă pentru că la unii copii trece de la sine, alții au însă probleme. Nu am mai mers însă de ani buni cu el la control. Am fost doar la medicul de familie. Am văzut că arată bine pentru vârsta lui, este grăsuț și am zis că nu mai e cazul să merg la medici specialiști. În ultima perioadă însă am văzut că obosește foarte rău și m-am îngrijorat, însă nu mi-am permis să merg la un medic în Craiova“, a povestit mama copiilor.
„Această campanie aduce sănătate comunității“
Alături de sătenii din Bârca a ajuns și John Oldham, preşedintele Ford România: „Este fantastic ceea ce se întâmplă. Această campanie aduce sănătate comunității. Sunt foarte mândru de echipa Ford Craiova și de legătura pe care o are cu Gazeta de Sud în aceste proiecte destinate oamenilor, care sunt absolut minunate. Cred că prin ceea ce facem îmbunătățim sănătatea celor din jur“. Și medicul şef în cadrul Ford România, Ancuţa Scurtu, a fost impresionată de numărul mare al sătenilor veniți pentru consultații. „Ford România, cu sprijinul Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova și cu implicarea Fundaţiei Gazeta de Sud, a demarat a doua campanie de screening cardiovascular gratuit, adresat de data aceasta locuitorilor din mai multe sate din județul Dolj. Din păcate, numărul celor care suferă de boli cardiovasculare în această regiune este în continuă creștere și rolul acestei acțiuni este tocmai acela de informare corectă a populației cu privire la bolile cardiovasculare și modalitatea de prevenție a acestor afecțiuni. De cele mai multe ori, mulți dintre pacienți ajung la specialiști într-o fază avansată a bolii, astfel că prevenția și diagnosticul precoce sunt foarte importante și, din păcate, neglijate în rândul populației. După primele cinci consultații, am identificat persoane cu tensiune arterială foarte mare, persoane care trebuie neapărat monitorizate, cărora a trebuit să le acordăm medicamentație specifică“, a spus dr. Ancuța Scurtu.
„Este foarte bine că au ajuns și la noi“
Campania a continuat ieri în comuna Cârna. Sala de așteptare a cabinetului medical s-a umplut de oameni dornici să afle cât de sănătoasă este inima lor. Printre ei și Floarea, care în drum spre Biserică a aflat că în sat au ajuns medicii de la Craiova care fac consultații gratuite. „Este foarte bine că au ajuns și la noi. Mergeam la slujba care se ține duminica la Biserică, dar m-am oprit la medic să văd dacă am probleme. Nu mi-am făcut până acum niciodată consult la cardiolog, dar am mai multe afecțiuni și m-am gândit că e bine să văd cum stau și cu inima“, a spus femeia de 69 de ani.
Ilie s-a plâns că îl dor foarte rău picioarele. Tatăl lui a murit însă în urma unui accident vascular și se teme să nu sufere și el de afecțiuni ale inimii. Până la vârsta de 70 de ani nu a fost însă niciodată la un medic cardiolog. „Am zis să vin să văd dacă am probleme la inimă. E departe să merg până la Craiova. Pensia e mică, e greu pentru mine să merg la mai bine de 50 de kilometri până la medic“, spune bătrânul.
Ștefania Fofuca, asistent la Ford România și coordonatorul campaniei, a spus că majoritatea oamenilor consultați în Cârna și Bârca au fost depistați cu probleme ale inimii și trebuie să intre în evidența unui medic cardiolog: „De data aceasta am decis să venim în satele doljene pentru că oamenii de aici nu au posibilitatea să ajungă mereu la medicii cardiologi din Craiova. Sunt oameni care au foarte mare nevoie de un consult medical. Am depistat că aproape toți au probleme cardiace, majoritatea nu știau de acest lucru și nici nu au făcut vreodată un consult cardiologic de prevenție“.
Ruxandra Deliu, medic rezident care a contribuit la campanie, a spus că oamenii trebuie să conștientizeze importanța prevenției: „Este bine că pacienții sunt interesați de prevenție. Noi măsurăm tensiunea arterială, facem EKG, o interpretăm, stăm de vorbă cu pacientul, dacă este cazul administrăm tratament și prescriem și rețete dacă este nevoie. Sunt cazuri în care problemele sunt destul de grave, nedescoperite până la ora actuală, dar sper ca prin aceste programe să le inducem pacienților ideea de a merge la medic din timp. Pentru mulți pacienți din zona rurală este greu să meargă la control. Mulți nu recunosc gravitatea situației, preferă să nu meargă la medic“, a completat Ruxandra Deliu, medic rezident în cadrul Clinicii de Cardiologie a SJU Craiova.
„Ar trebui să ajungem cu această caravană în cât mai multe sate din Oltenia“
Campania „Ascultă-ți inima!“ va continua și în săptămânile viitoare, pe 29 octombrie, în comuna Bistreţ, la căminul cultural; pe 30 octombrie, în comuna Gighera, la dispensarul medical. Caravana va merge mai departe la locuitorii din comunele Cernătești, Gogoșu, Fărcaș, Drăgotești, însă calendarul pentru acestea nu a fost încă stabilit. Consultațiile vor fi programate probabil în următoarele weekenduri din luna noiembrie. „«Ascultă-ți imina!» este cu siguranță unul dintre cele mai dragi proiecte derulate de Fundația Gazeta de Sud grație susținerii Ford România. Este atât de necesar să venim în mijlocul comunității. Sunt bătrâni care au venit de la ora 7.00 pentru screening cardiovascular, iar la ora 9.00 sunt deja înscriși peste 50 de oameni. Susținem astfel de proiecte destinate sănătății semenilor, de aceea ne-am dori să găsim și alți parteneri, ar trebui să ajungem cu această caravană în cât mai multe sate din întreaga Oltenie. Sunt oameni care trăiesc în sate izolate, oameni pentru care accesul la medic este un efort mult prea mare“, a menționat Cristina Nanău Oprea, vicepreşedintele Fundaţiei Gazeta de Sud.