Zeci de mii de fermieri din Oltenia urmează să primească, până la sfârşitul lunii noiembrie, avansul din subvențiile care se derulează prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Odată cu acesta vin şi primele veşti bune. Unele subvenţii vor fi mai mari, iar avansul pe 2016 se va acorda pentru patru scheme de plată, în loc de una, cum a fost anul trecut. Regulamentele europene permit statelor membre să acorde chiar și 70% din Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), din Plata redistributivă, Plata pe înverzire și din Plata tineri fermieri. Anul trecut, producătorii agricoli au primit avans doar 50 la sută din SAPS.
Guvernul României a aprobat săptămâna trecută suma de 1,43 miliarde de lei pentru plata avansului la subvenția pe suprafață pentru fermierii români. Executivul a transmis care sunt cuantumurile ce se vor plăti în acest an pentru schemele de bază, dar și cu cât au crescut acestea. Plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS este de minimum 96,88 euro/ha, mai mare cu 12,2% față de anul 2015. Se acordă mai mulţi bani şi pentru tinerii fermieri. În 2016, aceasta este de minimum 22,87 euro/ha, mai mare cu 11,5% față de anul 2015.
Există însă şi scheme de plată unde fermierii au de pierdut. În ceea ce priveşte plata redistributivă, agricultorii care au între 1 şi 5 hectare vor primi tot cinci euro pe hectar, ca şi anul trecut. În schimb, cei care au între 5 şi 30 de hectare vor primi 48,85 euro pe hectar, mai puţin decât anul trecut, când s-au plătit 51,07 euro/ha! Pentru ce depășește 30 de hectare nu se mai plătește Plata redistributivă, iar fermierul rămâne cu restul schemelor. Pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (Plata pentru înverzire) se acordă 57,37 euro/ha. Și în acest caz, fermierii au de pierdut întrucât în campania 2015 s-au plătit 59,12 de euro!
Un ochi râde, altul plânge
La nivelul judeţului Dolj, 42.000 de fermieri ar urma să îşi primească avansul pe suprafaţă. Potrivit APIA, banii vor ajunge în conturile lor până cel târziu pe 30 noiembrie. Mai puţin fericiţi vor fi agricultorii controlaţi de APIA. În cazul lor, avansul se va acorda doar dacă verificările se vor termina în timp util, adică înainte de sfârşitul lunii noiembrie. „Anul acesta, este un control mai mare. La controlul clasic avem peste 640 de fermieri, iar prin teledetecţie, peste 1.600, mult mai mulţi decât anul trecut. Toţi cei care se află la control îşi vor primi banii după verificările din teren, în urma introducerii datelor în sistem. Dacă acestea vor fi introduse înainte de 30 noiembrie, e posibil să intre la plată. În caz contrar, fermierii nu îşi vor primi avansul“, a spus Laurenţiu Dădulescu, director APIA Dolj.
În Olt, peste 34.000 de fermieri sunt deja cu ochii pe conturi. Şi aici, numărul celor care au intrat la control este destul de mare. „Avem aproape 3.000 de fermieri verificaţi – 457 la control clasic, iar diferenţa – la control prin teledetecţie. Deocamdată, aceştia nu vor primi avans decât dacă verificările se termină în timp util. La controlul clasic, echipele noastre verifică dacă situaţia din teren corespunde cu declaraţia fermierului, iar la controlul prin teledetecţie se primesc imagini satelitare. Acolo unde se vede că ar fi suprapuneri sau sunt alte culturi, oamenii noştri se deplasează la faţa locului. În cazul în care nu s-au poziţionat bine, sunt diverse sancţiuni graduale, în funcţie de suprafaţa care este suprapusă“, a spus Gheorghe Dumitru, director executiv adjunct la APIA Olt.
În judeţul Gorj, peste 18.800 de fermieri aşteaptă să îşi primească avansul din subvenţii. Doar 356 dintre ei sunt controlaţi de echipele APIA, iar directorul instituţiei, Constantin Negrea, susţine că verificările se vor finaliza înainte de 30 noiembrie. „60 la sută dintre controale au fost deja făcute, dar, deşi avem o sarcină mai mică faţă de alţi colegi, gradul de fărâmiţare, dar şi de dispersie a parcelelor este foarte mare, fiind în zonă de deal şi de munte. Dintre cei 352 de fermieri pe control clasic, 317 sunt în zona montană. La controlul prin teledetecţie, avem patru agricultori. Regulamentul spune că ar trebui să facem plăţile după ce am finalizat controalele administrative. În Gorj, cu siguranţă acestea se vor finaliza până la sfârşitul lunii noiembrie“, a spus Constantin Negrea, director APIA Gorj.
Cum vă calculaţi avansul?
Ştiind cuantumul principalelor scheme de plată, fermierii își pot calcula deja avansul pe care urmează să îl primească pentru anul 2016. Potrivit calculelor efectuate de APIA Gorj, un agricultor care exploatează între 1 ha și 5 ha şi nu este eligibil pentru Plata tineri fermieri va primi subvenţii doar pentru Schema de plată unică pe suprafață, adică 96,88 euro/ha, Plata redistributivă – 5 euro/ha şi înverzirea – 57,37 euro/ha. În total, 159,25 euro/ha. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură îi va plăti fermierului această sumă în lei. Cursul euro-leu este de 4,45 lei pentru un euro. Aşadar, fermierului îi revine o subvenție pe suprafață de 708,66 lei/ha. Procentul pe care-l va primi el în avans este de 69% din cuantumul schemei de plată directă pe suprafaţă, adică aproximativ 488,96 lei/ha. Dacă un agricultor exploatează mai mult de 30 ha şi nu este eligibil pentru Plata tineri fermieri, el va primi SAPS, Plata redistributivă nivel 2 – 48,85 euro/ha şi înverzirea. În total, 203,1 euro/ha sau 903,79 lei/ha. În final, fermierul va primi 69% din 903,79 lei/ha, adică aproximativ 623,61 lei/ha.
APIA Gorj dă şi exemplul unui tânăr fermier, cu vârsta până în 40 de ani, care exploatează mai puţin de 5 ha. Acesta va primi SAPS 96,88 euro/ha, Plata redistributivă 5 euro/ha, înverzirea – 57,37 euro/ha şi 22,87 euro/ha (tineri fermieri). Totalul este 182,12 euro/ha (810,43 lei/ha), iar avansul din această sumă va fi de aproximativ 559,19 lei/ha.
Pentru anul 2016, fiecare euro virat fermierilor români va cântări mai greu decât anul trecut. Dacă pentru 2015 un euro din plățile directe echivala cu 4,4176 lei, pentru sumele pe 2016 se ia în calcul un curs mai bun, de 4,4537 de lei.