9.4 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDupă două amânări, CCR se pronunță pe Lege dării în plată

După două amânări, CCR se pronunță pe Lege dării în plată

Curtea Constituţională a României (CCR) se va pronunţa astăzi în cazul a 33 de sesizări referitoare la neconstituţionalitatea legii privind darea în plată. Sesizările au fost formulate de instituţii bancare. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCR, 25 de dosare privind excepţia de constituţionalitate a Legii 77/2016 în ansamblul său au fost conexate. Alte conexări de dosare au fost făcute în funcţie de articolele din lege supuse controlului constituţional.

Pe 11 octombrie, CCR amânase pronunţarea unei soluţii în cazul celor 33 de sesizări, aminteşte Agerpres. Dintre acestea, 20 au fost formulate de Raiffeisen Bank. Celelalte sesizări, care vizează fie doar unele articole, fie actul normativ în integralitatea sa, au fost făcute de BCR, BRD, Banca Românească, Alpha Bank, UniCredit Bank.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a intrat în vigoare pe 13 mai.

Potrivit actului normativ, „consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar”.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un împrumut pentru a intra sub incidenţa legii:
– creditul la momentul acordării să nu depăşească 250.000 de euro sau echivalent
– imobilul ipotecat să fie cu destinaţia de locuinţă
Legea se aplică şi debitorilor care au fost deja executaţi silit sau celor care se află în procedură de executare silită. Prevederile actului normativ se aplică atât creditelor în derulare, cât şi celor viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS