În Craiova au crescut cu circa 10% prețurile la apartamentele scoase la vânzare, față de anul trecut. Unii proprietari și specialiști imobiliari spun că aceste oscilații de prețuri au strânsă legătură cu suplimentarea fondurilor pentru programul Prima Casă, alții spun însă că solicită un preț care ar reflecta valoarea actuală a apartamentului. Efectul în piață este invers când se termină plafonul pe Prima Casă, iar locuințele se ieftinesc ușor.
Față de anul trecut, în 2016 au crescut ușor prețurile apartamentelor, pe ansamblu. Proprietarii susțin că au existat oscilații de prețuri chiar anul acesta, în funcție de cum aloca guvernul bani pentru programul Prima Casă. La începutul anului, prețurile au crescut cu câteva mii de euro pe apartament (2.000-4.000), față de anul 2015. Dacă un apartament cu două camere se vindea anul trecut cu 44.000 de euro, acum se cer 48.000 de euro, pentru un apartament în zonă similară și cu dotări similare, de exemplu. Pentru un apartament pentru care se cereau 50.000 de euro anul trecut, acum se cer 55.000, de exemplu. Există și situații în care prețurile cerute de vânzători au scăzut față de momentul în care au scos la vânzare apartamentul. Deținătorii de imobile care doresc să vândă într-un timp scurt apartamentele ajung să scadă prețul, din lipsă de cumpărători. Atunci când se suplimentează plafonul pe Prima Casă, iar cererea de imobile se „resuscitează“ o scurtă perioadă de timp și prețurile cerute mai urcă ușor.
Cum justifică unii proprietari prețurile cerute la vânzare
Proprietara unui apartament cu două camere pe Nicolae Titulescu, situat la etajul 7 din 8, a explicat cum a modificat prețul cerut pe apartament, în sensul creșterii lui când existau fonduri alocate pe programul guvernamental de stimulare a achiziționării de locuințe. „Inițial, la început de an, l-am avut cu 52.000 de euro la vânzare. Când s-a terminat plafonul pe Prima Casă am scăzut prețul la 46.000 și găsisem cumpărător, dar nu s-a mai concretizat vânzarea și mă ținuseră două luni cu apartamentul. Acum l-am pus la vânzare la 48.000 de euro. Anul acesta au crescut prețurile când au fost fonduri pe Prima Casă“, a spus proprietara respectivă, care a postat anunț de vânzare în GdS.
„Când sunt bani pe Prima Casă, prețurile cresc cu circa 10%. Verișorul meu a vândut acum câteva săptămâni, prin Prima Casă, un apartament cu trei camere, de 80 de metri pătrați, cu 67.000 de euro. Se calculează la metru pătrat. Se ajunge la 850 – 900 de euro pe metrul pătrat. Deci Prima Casă influențează prețurile apartamentelor“, a spus Ioana Fetițoiu, care are procură pentru un proprietar de imobil plecat în străinătate.
Alt proprietar a scos la vânzare un apartament cu trei camere, situat la etajul 2, într-un bloc pe strada Petre Ispirescu. Cere 57.000 de euro pe apartament. „Este prima zi când dau anunțul. Atâta consider eu că valorează apartamentul. Nu are îmbunătățiri, dar nu mă grăbesc să-l vând. Voi sta cu prețul acesta și până la primăvară, dacă e nevoie. Știu că Prima Casă urcă ușor prețurile la apartamente. Când sunt fonduri pe Prima Casă cresc prețurile cam cu 10%, că se caută mai mult“, a spus Traian Epure, al cărui anunț de vânzare este publicat în GdS.
Alții stabilesc prețul în funcție de valoarea apartamentului
Alți proprietari nu se lasă influențați nici de Prima Casă, nici de alte fluctuații ale pieței, ci cer pe apartament atât cât consideră ei că ar valora în acest moment. „Este prima zi în care apare anunțul în ziar. Atât am considerat eu că valorează apartamentul meu: 55.000 de euro. Niciodată nu m-am luat după Prima Casă, după credite sau chestii de genul acesta. Pur și simplu atâta consider eu că face apartamentul în acest moment! Dacă nu se va vinde la prețul acesta, probabil că voi mai scădea și eu prețul“, a spus proprietarul unui apartament cu două camere din Rovine (la J-uri, etajul 1) pentru care cere, conform anunțului din GdS, 55.000 de euro.
În urmă cu circa o lună, suplimentarea cu 500 de milioane de euro a programului Prima Casă pe toată țara a mișcat puțin piața imobiliară din Craiova. Plafonul s-a epuizat din nou, în două-trei săptămâni, astfel că piața imobiliară este iarăși în stand-by. Pe final de an, având în vedere că nu mai sunt fonduri alocate prin Prima Casă, ar fi așteptate ieftiniri ale apartamentelor din Craiova, în cazul proprietarilor care se grăbesc și chiar vor să vândă cu orice preț anul acesta.
Sunt oferte puține de vânzare
Contactat de GdS, vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, a confirmat faptul că există o strânsă legătură între suplimentarea plafoanelor pe Prima Casă și prețul apartamentelor din Craiova, însă mai este o cauză pentru care s-au scumpit ușor apartamentele în această perioadă a anului. „Este o ușoară creștere a prețurilor pe piața imobiliară și din cauza ofertei reduse de imobile. În această toamnă sunt mult mai puține imobile scoase la vânzare față de anii anteriori, în aceeași perioadă. În plus, anul acesta s-a înregistrat o creștere a prețului locuințelor scoase la vânzare cu aproximativ 10%. Nu tot timpul creșterea de preț cerută de vânzător se și concretizează la tranzacția efectivă. Prima Casă influențează piața imobiliară. Când apar fonduri pe Prima Casă, reapare cererea pentru apartamente, cerere care este latentă în perioada în care nu mai sunt fonduri pe Prima Casă. Automat, când cererea crește, și proprietarii, vânzătorii măresc prețurile“, a declarat Cristian Clenciu. El a accentuat ideea că marja de negociere dintre vânzător și cumpărător este cuprinsă între 0-10%, ceea ce face ca, uneori, scumpirea cerută de vânzător să fie anulată la vânzarea efectivă a imobilului. „Anul acesta, vânzătorii au ținut mai mult de preț și de aceea apar anunțuri de apartamente ușor mai scumpe decât anul trecut. Durata medie a perioadei cât stă un apartament la vânzare este de trei – șase luni, din momentul în care este scos la vânzare și până la tranzacția efectivă“, a mai spus vicepreședintele ARAI.
Scumpirea a început din primăvară
Apartamentele începuseră să se scumpească încă din lunile martie-aprilie ale acestui an. Concret, în primăvară s-au tranzacționat apartamente la prețuri cu 2.500 – 3.000 de euro mai mult decât în 2015. Aceste cifre au fost avansate de către directorul Fondului Local de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (Filială a FNGCIMM), Gheorghe Lăpădat, la emisiunea „Economia Sudului“ de la Alege Tv, unde a precizat că valoarea medie a garanției acordate pentru apartamente prin Prima Casă a crescut în 2016, față de anii anteriori. „Valoarea de tranzacționare a locuințelor prin Prima Casă a crescut simțitor în 2016 față de anii anteriori și dacă în anul 2014, spre exemplu, finanțarea medie pe Oltenia era de de 29.100 de euro, în 2015 era de 29.900 de euro. În prezent, finanțarea medie pe Oltenia este de circa 33.100 de euro. Deci a urcat cu 3.200 de euro față de anul trecut, iar un trend ascendent în valoarea de tranzacționare s-a simțit cu preponderență în județele Dolj și Gorj“, a spus Gheorghe Lăpădat, la sfârșitul lunii mai a acestui an.
Inițial, scumpirea apartamentelor în primăvară a fost pusă pe seama dezbaterilor pe marginea Legii dării în plată. Acum, că lucrurile s-au temperat cu această lege, fluctuațiile de preț sunt legate de Prima Casă și de oferta insuficientă de apartamente scoase la vânzare, pe fondul unei cereri latente.
Ce se întâmplă cu Prima Casă?
Ministrul finanțelor, Anca Dragu, a precizat, în urmă cu o lună, că se dorește ca Prima Casă să fie un program structurat și se gândește la o formulă astfel încât să se aloce permanent bani pentru suplimentarea plafonului. Ministrul a mai spus că acest program prin care se acordă garanții de la stat pentru persoanele care își cumpără o locuință cu credit bancar va continua și anul viitor.