6.7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramul „Masă caldă pentru elevi“ se va aplica și în Dolj

Programul „Masă caldă pentru elevi“ se va aplica și în Dolj

Programul „Masă caldă pentru elevi“ va fi implementat în acest an școlar și la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca
Programul „Masă caldă pentru elevi“ va fi implementat în acest an școlar și la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca

Programul-pilot privind asigurarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar, aprobat de guvern pentru elevi, se va aplica și în județul Dolj începând din acest an școlar, unitatea de învățământ selectată fiind Liceul „Adrian Păunescu“ din comuna Bârca, unde învață 503 copii.

Masa caldă sau pachetul alimentar vor fi asigurate pentru elevii și preșcolarii care participă la activitățile didactice în 50 de unități școlare, în limita a șapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar, și va înlocui programele „Laptele și cornul“ și „Fructe în școli“. Programul a fost creat pentru reducerea abandonului școlar. Printre unitățile școlare selectate figurează și Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca. Managerul școlii spune că unitatea de învățământ a fost aleasă pentru că au foarte mulți elevi din medii defavorizate. „Am fost anunțați că vom face parte din acest program-pilot și probabil că am fost selectați pentru că în comuna noastră sunt foarte mulți romi, la școală sunt înregistrați 153 de elevi care aparțin acestei etnii, din care 91 sunt la învățământul primar. Avem și alți 52 de copii care au părinții plecați la muncă în străinătate. În plus, la liceul din Bârca vin și copii din alte comune, precum Giurgița, Cerăt, Goicea, Măceșu de Sus, Măceșu de Jos, Cârna și Bistreț. Ei fac naveta cu microbuze particulare, pentru că legislația nu ne permite să folosim microbuzul școlar pentru transport în afara localității. În total, de acest program-pilot vor beneficia 503 elevi, din care 68 la învățământ preșcolar, 188 la învățământ primar, 133 la gimnaziu și 114 la învățământul liceal. Pentru a trece la implementarea programului avem nevoie de normele metodologice care vor fi publicate peste trei săptămâni. Acum știm doar că avem de ales între o masă caldă, care se servește la unitatea școlară și pentru care am avea spații necesare, sau să le dăm elevilor un pachet alimentar pe care să îl servească acasă“, a precizat Petre Dumitru, directorul Liceului „Adrian Păunescu“ din Bârca.

Școlile se vor ocupa de atribuirea contractelor

Programul-pilot privind alimentația elevilor a fost aprobat de guvern, săptămâna trecută, prin ordonanță de urgență, care prevede că pachetele alimentare sau masa caldă se vor asigura elevilor doar pe perioada cursurilor. În ceea ce privește procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare sau mesei calde, se organizează licitații la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. Unitățile pot opta pentru atribuirea contractului pe întreg pachetul sau distinct pentru produsele care intră în componența pachetului, etapa finală de atribuire a pachetului fiind organizată prin licitație electronică. În prețul de șapte lei pe zi pentru fiecare elev trebuie să se asigure costurile privind achiziția materiei prime, prepararea hranei, transportul, dar și depozitarea ei. Unitățile școlare care dispun de mijloacele necesare preparării și distribuirii pachetelor alimentare sau mesei calde pot utiliza în acest scop sumele alocate. De asemenea, la cererea scrisă a părinților, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare și masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situației elevilor și preșcolarilor. Direcțiile județene de sănătate publică vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare și a alimentației sănătoase în distribuția alimentelor.
La finalul anului școlar 2016-2017, în urma analizei Ministerului Educației Naționale și Cercetării, pe baza rezultatelor obținute și interpretate lunar pe parcursul derulării proiectului, prin hotărâre a guvernului se va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel național, precum și a modalității de implementare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS