6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSe caută proprietarul coșului de fum de la centrala termică

Se caută proprietarul coșului de fum de la centrala termică

Coșul de fum este vechi și a început să se încline (Foto: Claudiu Tudor)
Coșul de fum este vechi și a început să se încline (Foto: Claudiu Tudor)

Un coș de fum de la o centrală termică dezafectată le dă bătăi de cap proprietarilor din blocurile învecinate. Acesta a început să se deterioreze și să se încline, fiind un real pericol. Nici o instituție din Craiova nu le poate spune locatarilor cine deține respectiva construcție.
Coșul de evacuare al­ unei centrale termice dezafectate, care deservea în trecut cvartalul de blocuri 56-57 apartamente de pe strada Amaradia, este motiv de îngrijorare pentru proprietarii care locuiesc aici. Coșul de fum de la vechea centrală este înalt de 20 de metri și este situat la o distanță de un metru de blocul 57 de apartamente, în curtea interioară, și în timp a început să se încline, fiindcă terenul de la bază se lasă de la o zi la alta. Coșul de fum a început să se degradeze după ce a fost scos din uz, în anii 2013-2014, pereții exteriori crapă, iar la bază începe să se încline. Îngrijorați că acest coș prezintă un pericol, proprietarii s-au interesat cine este proprietarul lui și cui i-ar reveni sarcina să-l întrețină sau să-l demoleze. Au bătut la ușa mai multor instituții, au trimis sesizări, dar nu au aflat nici până la această dată în administrarea și proprietatea cui este acest coș. „Blocul nostru este construit în anul 1961. Pe atunci avea centrala la subsol și funcționa cu păcurină. Coșul de evacuare a fost construit odată cu blocul și deservea această centrală. În anul 2013, centrala a fost dezafectată și de atunci coșul nu mai are nici o întrebuințare. Noi am observat că pământul din jurul lui a început să se lase și că acesta se înclină ușor-ușor și ne-am întrebat cine este obligat să-l întrețină, să-l repare sau să-l demoleze. Am făcut sesizări la primărie, la Poliția Locală, la Termo, la Inspecția în Construcții, la Taxe și Impozite și nimeni nu ne lămurește“, spune Adrian Vasile, proprietar în blocul 57 de apartamente.
Inițial, reprezentanții pro­­­­­­­prietarilor au întrebat la fur­­­nizorul de căldură al ora­șului dacă acest coș de fum este în administrarea SC Termo Craiova SRL și dacă le revine sarcina să-l întrețină. Angajații Termo au venit la fața locului, au încheiat un proces-verbal de constatare și au plecat fără să dea nici o lămurire. În procesul-verbal, ei au consemnat următoarele: „Există coș de fum de la vechea centrală termică 113 apartamente, din strada Amaradia nr. 30, bloc 57 de apartamente. Are o suprafață de 45 mc, este din cărămidă, cu înălțime de 20 metri. Prezintă unele fisuri la partea superioară și are o ușoară înclinare de circa 10 grade“. Proprietarii au rămas doar cu procesul-verbal de constatare și cu problema coșului nerezolvată. Întrebat despre această situație, directorul SC Termo Craiova SRL, Dan Magla a explicat: „Acel coș de fum, nu este în patrimoniul nostru, prin urmare nu putem interveni asupra lui. Din câte cunoaștem noi, aceste coșuri sunt adiacente blocurilor pe care le-au deservit în trecut“.

Proprietarii nu au primit un răspuns lămuritor

Sesizările adresate Primăriei Craiova și Poliției Lo­cale au rămas și ele fără rezultat. Mai mult, proprietarii au aflat că respectiva construcție nu figurează nici măcar în lista bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Craiova și a fost trecută în conservare. În plus, locatarilor li s-a răspuns că acel coș ar fi mai degrabă în proprietatea celor care dețin apartamentele din acest imobil, deoarece „coșul de fum este o construcție adiacentă blocului de locuințe 57 apartamente, executat odată cu clădirea pentru deservirea centralei termice inițiale proiectate“, se arată în răspunsul dat Asociației de Proprietari Pavlov 113 apartamente de Poliția Locală a Municipiului Craiova. În același răspuns, la final, se precizează: „Conform prevederilor Legii nr. 10/1995, privind calitatea în construcții, proprietarii și administratorii construcțiilor sunt obligați să efectueze urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor pe toată durata de existență a acestora, iar intervențiile la construcțiile existente se fac conform prevederilor din cartea tehnică și reglementărilor tehnice numai pe bază de proiecte întocmite de către persoane fizice sau persoane juridice autorizate“. Corect până aici, dar cine este proprietarul vechiului coș? „Noi am încercat să aflăm cine este proprietarul acestui coș. Autoritățile nu pot să spună că acest turn este al nostru, fiindcă atunci când s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare pentru apartamente nu s-a trecut că fiecare are o cotă-parte din coș, ca și cum acesta ar fi parte comună a blocului. Coșul este vechi și prezintă pericol. A crăpat, și din cauză că pământul din jurul lui se lasă, s-a înclinat. Noi știm că aceste coșuri aparțin furnizorului de căldură, pentru că el servea centralei termice, și considerăm că tot lui îi revine sarcina să-l întrețină sau să-l demoleze“, a afirmat Ion Gheorghiță, administratorul asociației de proprietari.
Proprietarii spun că nici Inspectoratul Județean în Con­strucții nu cunoaște cui apar­ține coșul cu pricina. „A venit la fața locului și un reprezentant de la Inspectoratul în Construcții, care ne-a precizat că au trimis pe 19 octombrie 2016 o solicitare primăriei pentru a afla care este situația acestui turn, dar nu au primit încă un răspuns. Acesta a constatat și el fisurile de pe turn și faptul că este puțin înclinat, și a rămas să întocmească un proces-verbal pe care să-l semneze locatarii“, a mai precizat Adrian Vasile.
Până atunci, proprietarii din blocul 57 de apartamente stau cu sabia lui Damocles deasupra capului, deoarece coșul de fum s-ar putea prăbuși în cazul unui cutremur, cel puțin asta susțin proprietarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS