20.1 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMicrobuze școlare din Dolj, trase pe dreapta

Microbuze școlare din Dolj, trase pe dreapta

Solicitate pentru transportul elevilor din mediul rural, microbuzele școlare distribuite unităţilor de învăţământ din județul Dolj sunt în unele cazuri trase pe dreapta, de când au fost primite, pentru că nu au șofer sau pentru că în localitate s-au găsit alte soluții pentru transportul elevilor.
Ultimele microbuze pentru unitățile șco­lare din Dolj au fost distribuite în toamna anului trecut. În prezent, în județ există peste 120 de mijloace de transport achiziționate de Ministerul Educației Naționale, numai că nu toate sunt funcționale.
„În Dolj sunt 122 de microbuze școlare, din care 111 sunt funcționale, după centralizarea făcută de ISJ Dolj la începutul lunii septembrie. La capitolul microbuze nefuncționale, motivele sunt diverse: nu au șofer, sunt în conservare, prezintă diverse defecțiuni sau au fost radiate“, a precizat Alexandru Dragnea, inspector școlar de management, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Una din comunele în care microbuzul școlar nu au fost pus în funcțiune este Tălpaș. Microbuzul a fost repartizat în vara lui 2015 și de atunci a rămas nemișcat. Anul trecut, motivația reprezentanților administrației locale a fost că nu există bani la buget pentru a plăti șoferul. Anul acesta este o altă problemă, șoferul angajat și-a dat demisia și nimeni nu s-a prezentat la concurs.
„Primăria a organizat con­­­­­curs în primăvara acestui an. Atunci nu a venit nimeni. Apoi, în august, au scos din nou postul la concurs, a venit un candidat și a promovat concursul, dar până la începerea noului an școlar și-a dat demisia pentru că a găsit în altă parte o ofertă mult mai bună. Salariul acordat aici este mic, aproximativ 900 de lei pe lună. Or un șofer de microbuz are permis categoria D, adică este șofer profesionist și este mai bine plătit de firmele private. Acest lucru este dovedit și de faptul că postul a mai fost scos la concurs și nu s-a prezentat nimeni“, a spus directorul Școlii Tălpaș, Ion Valentin.

La Gângiova, microbuzul primit în 2015 va avea șofer în 2017

O altă comună din Dolj în care microbuzul școlar nu a fost pus în funcțiune este Gângiova. Autovehiculul a fost primit de administrația locală încă de anul trecut, dar primarul spune că nici atunci și nici anul acesta nu a avut bani în buget pentru a putea plăti salariul șoferului. Speranțe sunt pentru anul viitor. „Am primit microbuzul școlar anul trecut, în luna octombrie, dar nu am avut buget ca să angajez șofer. Și nici anul acesta nu am reușit pentru că nu mi-a aprobat prefectura banii pentru salarizarea acelui post. Mi-au aprobat doar postul în organigramă, iar concursul îl voi organiza anul viitor, pe noul buget, ca să am cu ce-l plăti pe cel care va promova concursul“, a precizat Cristache Preda, primarul comunei Gângiova. Potrivit edilului, transportul elevilor este asigurat parțial cu un microbuz cumpărat de primărie în leasing pentru transportul profesorilor navetiști. „Deocamdată, primăria are un microbuz. L-am cumpărat în leasing ca să asigur transportul cadrelor didactice. Dimineața, microbuzul pleacă la Craiova, de unde aduce zilnic 14-15 profesori. În total, avem 22 de profesori navetiști, dar nu vin toți zilnic, ci în funcție de cum au orele. Am decis să asigur transportul cadrelor didactice cu microbuzul primăriei, după ce am făcut un calcul și am ajuns la concluzia că dacă le decontam cheltuielile de navetă ajungeam cu 30% mai scump. Microbuzul respectiv ajunge în comună la ora 7.30 și apoi asigură și transportul pentru 120 din cei 444 de copiii. Transportul elevilor se asigură în satele Gângiova și Comoșteni“, a mai spus primarul Cristache Preda.

La Goiești, microbuzul e tras pe dreapta de ani buni

Nici la Goiești microbuzul nu a fost pus în mișcare. Acesta este tras pe dreapta de ani buni, spun reprezentanții administrației locale.
„Microbuzul a fost primit în urmă cu câțiva ani, dar nu a fost folosit niciodată pentru că nu a fost angajat șofer. Au fost niște mici probleme.
Anul acesta s-a aprobat în Consiliul Local punerea în funcțiune și scoaterea postului la concurs. Dar pentru acest subiect vă rog să sunați primarul“, a spus Gheorghe Corbeanu, viceprimarul din Goiești. Primarul nu a fost însă de găsit.
O altă comună cu probleme în ceea ce privește microbuzele școlare este Bulzești, unde unul din microbuze a intrat în conservare. Primarul localității spune că microbuzul școlar aflat în conservare este al școlii. „La Bulzești sunt două microbuze școlare. Unul a fost primit anul trecut, a fost alocat primăriei și transportă elevi din zece sate, având de făcut două trasee. Celălalt microbuz a fost primit în 2006, dar nu mai este folosit de anul trecut, de când l-am primit pe al doilea. A intrat în conservare și l-am parcat lângă primărie. Eu am făcut nenumărate hârtii către școală să-l cedeze unei alte instituții de învățământ care ar avea nevoie de mijloc de transport. Nu am primit nici un răspuns. Au preferat să-l declare în conservare. Șofer nu mai are“, a declarat Gin Sorescu, primarul comunei.
Dacă la Bulzești există două microbuze și un singur șofer, la Malu Mare situația pare că va fi exact invers. Microbuzul pentru care nu a fost angajat șofer până în vara acestui an va avea în curând doi șoferi. „Microbuzul a fost dat în folosință din acest an școlar. Am angajat un șofer și o să mai angajăm încă unul tot pentru microbuz, adică șofer cu permis categoria D, pe care să îl folosim și pe buldoexcavator, cumpărat de primărie în urmă cu câțiva ani. Șoferul respectiv nu va sta degeaba, va lucra și la repararea străzilor“, a spus Ilie Dodocioiu, primarul comunei Malu Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS