4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSituaţie îngrijorătoare - Doljenii pleacă în străinătate fără să notifice în grija cui îşi lasă copiii

Situaţie îngrijorătoare – Doljenii pleacă în străinătate fără să notifice în grija cui îşi lasă copiii

Tragedia ce a avut loc duminică în municipiul Băileşti, când doi copii în vârstă de unu şi, respectiv, trei ani au murit intoxicați cu fum în urma unui incendiu izbucnit în apartamentul unei femei, în grija căreia fuseseră lăsaţi de părinţii lor plecaţi să muncească în Italia, poate oricând să se repete (Copiii unei familii plecate la muncă în Italia au murit intoxicați cu fum). Cele două fetiţe se aflau în grija unei familii care locuia într-un apartament cu două camere. Neoficial, vecinii povestesc că femeia ar fi lăsat fetiţele singure în casă, cu o lumânare aprinsă, în timp ce ea ar fi mers la un priveghi. „Este un caz şocant. Femeia la care au fost lăsate fetiţele locuieşte cu soţul şi cu băiatul său. În urmă cu câţiva ani şi-au pierdut într-un accident rutier cumplit fata. Din păcate, noi nu monitorizam cele două copile lăsate de părinţii plecaţi în străinătate pentru că aceştia nu ne-au informat în momentul în care au plecat peste hotare. Ştim că bunicul celor două copile locuieşte cu fiica sa, încadrată în grad de handicap, într-un apartament cu chirie. Am aflat că părinţii micuţelor care au pierit plecau periodic în străinătate“, a spus Alina Mălin, şef Serviciu Asistenţă Socială la Primăria Băileşti.
Foarte puţini părinţi care decid să plece să lucreze peste hotare respectă legea şi anunţă serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor în grija cui îşi lasă copiii. În Băileşti, de exemplu, se află în monitorizare 32 de dosare cu peste 70 de copii. „Neoficial, însă, sunt mult mai mulţi băileşteni plecaţi. Am încercat în nenumărate rânduri să le explicăm cât de important este să anunţe Serviciul de asistenţă socială în momentul în care părăsesc ţara, chiar şi pentru perioade scurte de timp. Le-am explicat cât de periculos poate fi pentru copii dacă nu este menţionat cine este împuternicit să îi reprezinte pe părinţi în cazuri de urgenţe medicale. Din păcate, oamenii au concepţii greşite, le este teamă că statul le poate lua copiii dacă anunţă că pleacă din ţară, şi în felul acesta se poate ajunge la astfel de nenorociri“, a adăugat Alina Mălin.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și se fac cercetări pentru a se stabili în ce condiții și-au pierdut viața cele două fetițe.
În statisticile DGASPC Dolj sunt aproximativ 1.600 – 1.700 de copii cu părinţii plecaţi

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj trag un semnal de alarmă. „Acest caz nu era cunoscut autorităţilor locale. Copiii nu erau monitorizaţi de serviciul de Asistenţă Socială din cadrul primăriei. Există Hotărârea de Guvern nr. 691/2015 care reglementează ceea ce trebuie să facă părinţii în momentul în care decid să îşi lase copiii acasă. În primul rând, părinţii trebuie să anunţe despre decizia de a pleca peste hotare cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara, în al doilea rând, trebuie să menţioneze în grija cui va rămâne copilul, care este adresa unde va locui. În plus, legea spune că părinţii trebuie să meargă la judecătorie pentru delegarea drepturilor părinteşti pe perioada cât ei lipsesc“, a precizat Florin Stancu, director DGASPC Dolj. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Dolj, în statisticile instituției sunt aproximativ 1.600 – 1.700 de copii cu părinţii plecaţi, însă neoficial numărul acestora este mult mai mare. În trimestrul doi al acestui an, de exemplu, erau în evidenţă 586 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate; 646 de copii – cu un singur părinte plecat şi 192 de copii cu părinte unic susţinător al familiei monoparentale plecat la muncă în străinătate. „Suntem în strânsă legătură cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, care au obligaţia să furnizeze Serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei sau direct DGASPC Dolj date şi informaţii cu privire la copiii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate, au părintele unic susţinător plecat, dar şi situaţia copiilor reveniţi în ţară după o perioadă de şedere în străinătate, alături de părinţi, mai mare de un an“, a adăugat directorul DGASPC Dolj. Unitatea şcolară are obligaţia să transmită lista nominală a copiilor aflaţi în situaţiile menţionate în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare.
Copii care trăiesc cu dorul părinţilor plecaţi să muncească peste hotare sunt în tot judeţul, însă cei mai mulţi sunt din localităţile: Predeşti, Segarcea, Amărăştii de Jos, Siliştea Crucii, Bechet, Sălcuţa, Filiaşi, Caraula, Băileşti, Argetoaia, Maglavit, Castranova, Dăbuleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS