29.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutorul de 100 milioane de euro acordat de Guvernul României pentru închiderea unor mine, autorizat de CE

Ajutorul de 100 milioane de euro acordat de Guvernul României pentru închiderea unor mine, autorizat de CE

Comisia Europeană (CE) autorizează sprijinul în valoare de 447,8 milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro) acordat de România pentru închiderea unor mine de cărbune, a informat joi executivul comunitar, potrivit HotNews.ro.

Bruxelles-ul a constatat că ajutorul de stat alocat de Guvernul de la Bucureşti pentru atenuarea impactului social şi de mediu produs de închiderea a două mine de cărbune necompetitive până în 2018 este conform cu normele UE în materie de ajutoare de stat.
Sprijinul oferit de guvern minelor „nu va denatura concurenţa în mod nejustificat”, a concluzionat CE.

În urmă deciziei Guvernului României de închidere a două unităţi miniere necompetitive, acesta a notificat Comisia, în noiembrie 2016, că intenţionează să acorde o finanţare publică în valoare de 447,8 milioane RON pentru a se asigura că închiderea respectivelor unităţi se desfăşoară în condiţii corespunzătoare.

Din evaluarea Comisiei a reieşit că ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând că un sprijin financiar în valoare totală de 233,7 milioane RON (aproximativ 52 de milioane EUR) să fie acordat lucrătorilor care îşi vor pierde locul de muncă că urmare a închiderii minelor.

Sprijinul de stat va servi, în special, la finanţarea salariilor compensatorii pentru personalul disponibilizat, a programelor de reconversie profesională destinate foştilor angajaţi şi a altor prestaţii sociale pentru respectivii lucrători, menţionează CE.

Acest sprijin va fi utilizat, de asemenea, pentru întreprinderea măsurilor necesare de siguranţă în subteran care au legătură cu închiderea minelor, pentru reabilitarea arealelor miniere şi pentru recultivarea terenurilor după închiderea minelor. Cu restul ajutorului, adică 214,1 milioane RON (aproximativ 47 de milioane EUR), se vor acoperi pierderile de producţie ale minelor până la închidere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS