DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că medicul Ioan Lascăr și Alexandru Radu Macovei, fostul manager al Spitalului Floreasca, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, în dosarul privind neregulile de la Secția de Arși.
În aceeași cauză, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale față de alte patru persoane, între care șefi din cadrul unității sanitare, și față de o firmă.
Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei șeful biroului achiziții al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) și Marian Mihăilă, la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, este urmărit penal pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și spălarea banilor, Andreea Maria Baytar (fostă Bouroșu) este acuzată de spălare de bani, iar SC Gemedica a fost pusă sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
Procurorii anticorupție arată că, în 2013, reprezentanți ai Spitalului Floreasca au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și și a contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.
În acest fel, spitalul a fost prejudiciat cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA), iar SC Gemedica SRL a obținut un folos necuvenit prin aceea că s-au făcut plăți în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate, spun anchetatorii.
„Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși. Ca urmare, s-a solicitat achiziționarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unități de îngrijire a arșilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu. Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentația de atribuire, ce conținea caietul de sarcini cu specificații tehnice întocmit de șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și aprobat de managerul spitalului. (…) De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică”, arată DNA.
Potrivit comunicatului citat, în cuprinsul documentației au fost prevăzute valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori și faptul că atribuirea trebuie să se facă într-un singur lot.
Anchetatorii notează că această din urmă condiție „a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate”.
„Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni și o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA. De precizat este faptul că firma respectivă a oferit prețuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferențe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital. Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei”, mai spun procurorii.
Potrivit DNA, echipamentele medicale achiziționate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi nu au fost utilizate în actul medical până la data de 29 aprilie 2016, excepție făcând cele din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 — 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenții chirurgicale.
„De asemenea, până la aceeași dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arșilor gravi. Medicamentele și materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenții medicale la blocul operator al Unității de îngrijire a arșilor gravi au fost trecute în evidența Secției clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă. Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune”, mai arată DNA.
Totodată, procurorii spun că, în perioada 2014-2015, suspecții Aurel Cătălin Galea și Andreea Maria Baytar au disimulat adevărata natură a provenienței și a proprietății sumelor de 1.895.920 euro și 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacții financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deținute de SC Gemedica SRL și două societăți de tip off-shore, sumele fiind ulterior retrase de Baytar în numerar, ea cunoscând că ele provin din săvârșirea unor infracțiuni.