Pentru Craiova şi judeţul Dolj, continuarea guvernării Cioloş înseamnă ducerea la bun sfarşit a cel puţin cinci proiecte majore: construirea Spitalului Regional, securizarea investiţiilor Ford, construirea autostrăzii Craiova-Piteşti, finalizarea construcţiei stadionului de fotbal „Ion Oblemenco“, dar şi o masă caldă, asigurată zilnic elevilor şi preşcolarilor.
Spital regional – pe un teren al MApN
Guvernul Cioloş a reînceput demersurile pentru construirea Spitalului Regional din Craiova, proiect abandonat de guvernarea PSD, în ianuarie 2014. Guvernul Cioloş a stabilit amplasamentul viitorului spital regional, care va deservi aproximativ 3,5 milioane de pacienţi şi va costa circa 250 de milioane de euro, investiţie realizată de Ministerul Sănătăţii.
Din anii ’70, în România nu s-a mai derulat un proiect de o asemenea anvergură și dimensiune în sănătate, din vremea când s-au construit vechile spitale județene.
Locurile de muncă de la FORD, salvate
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de realizare a volumelor şi a reuşit fixarea obligativităţii menţinerii investiţiei Ford de la Craiova şi după 31.12.2017.
Primul ministru Dacian Cioloș i-a convins pe americani să înceapă dezvoltarea unor capacităţi noi de producţie destinate automobilelor electrice, în contextul în care guvernul va deschide în următorii ani 10.000 de prize electrice pentru încărcarea maşinilor electrice şi va acorda eco-tichete pentru maşini electrice noi, moderne, de până la 20.000 de lei.
Guvernul a aprobat extinderea până în anul 2025 a perioadei de realizare a producţiei de automobile şi motoare asumate de compania FORD (până în 2019 investiţii de 130 de milioane euro – 100 pentru un nou model, 30 pentru producţia de motoare), cu menţinerea şi creşterea actualului număr de angajaţi.
Autostrada Craiova-Piteşti
Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a modificat, prin ordonanță de urgență, Master Planul General de Transport al României și a introdus pe lista de priorități Autostrada Craiova – Pitești, care va fi realizată cu fonduri europene în perioada 2018-2020. Potrivit documentului, autostrada poartă indicativul A12, are o lungime de 124 km și o valoare estimată de circa 900 de milioane de euro, banii provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională. Tot din fonduri europene vor fi realizate și centurile ocolitoare pentru localitățile Slatina şi Balş. Guvernul PSD voia să realizeze autostrada prin parteneriat public-privat, metodă nepotrivită, deoarece România nu construise autostrăzi prin această metodă. Concret, o firmă privată ar fi finanțat investiția, apoi își recupera banii și făcea profit din taxa impusă şoferilor care ar fi utilizat autostrada. Proiectul PSD s-a dovedit un eșec răsunător. Mai mult, în 10 iulie 2015, PSD a semnat acordul privind Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, iar între proiectele finanțabile nu se găsea Craiova – Pitești. Guvernul Cioloş, sprijinit de liberali, a reuşit însă să găsească finanţare europeană şi astfel autostrada cerută cu insistență inclusiv de investitorii de la Ford va fi construită.
Stadionul „Ion Oblemenco“
A fost asigurată finanţarea în proporţie de 90% a construcţiei stadionului din Craiova, cu fonduri de la Guvernul României, prin Compania Naţională de Investiţii. Aici îşi vor disputa meciurile de pe teren propriu atât Universitatea Craiova, cât şi echipa naţională de fotbal. Capacitatea stadionului va fi de 30.000 de locuri, va costa 55 de milioane de euro şi are ca termen de finalizare anul 2017.
Masă caldă pentru elevi și preșcolari
Copiii din 50 de școli din România vor primi o masă caldă, în cadrul unui proiect-pilot.
„Am ales câteva unități de învățământ care sunt în acest program, din zone diferite, din medii sociale diferite, tocmai pentru a vedea în ce fel putem face eficient acest program. Dacă după acest an școlar 2016-2017 acest proiect-pilot confirmă, obiectivul este ca el să fie lărgit apoi la nivelul întregii țări și să combinăm cumva programul “Fructe în şcoli“ cu „Laptele şi Cornul“, mai adăugând nişte resurse financiare pentru a putea oferi o masă caldă în şcoli sau un pachet alimentar“, a spus Dacian Cioloș.
Scopul acestui proiect-pilot este de a stimula accesul copiilor la educație și pentru a stimula prezența elevilor și preșcolarilor la școală sau la grădiniță.
Prin votul nostru de duminică, 11 decembrie 2016, vom hotărî încotro se îndreaptă România. Avem două opțiuni certe: fie mergem în trecut și PSD-ALDE vor ține oraşul, judeţul şi statul captive găștilor și clientelei politice, fie ducem Craiova, Doljul şi România pe calea cea dreaptă, a dezvoltării, a reformei, a reclădirii unitare regionale şi naționale. PNL vă propune o singură direcţie: înainte. ROMÂNIA, ÎNAINTE!
Comandat de PNL Dolj, executat de SC MEDIA SUD EUROPA SA, CUI mandatar financiar 11160004