Ministrul sănătăţii a anunţat, vineri, lansarea unei linii de telefon speciale, la care pacienţii, medicii sau martorii unor fapte de corupţie dintr-o unitate medicală sau farmacie pot semnala încălcarea legii, dispeceratul TelVerde fiind administrat de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
„Astăzi lansăm linia verde anticorupţie, în parteneriat cu Ministerul de Interne, mai exact cu Direcţia Generală Anticorupţie, cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Orice român va putea sesiza telefonic cazuri de corupţie din sistemul sanitar, de la cazuri de condiţionare a serviciului medical, până la concursuri de angajare trucate sau achiziţii trucate. Dispeceratul va fi administrat de Direcţia Generală Anticorupţie şi se vor primi, de asemenea, sesizările pacienţilor primite prin noul mecanism de măsurare a satisfacţiei pacienţilor. Totodată, Gov IT hub lucrează la un portal de sesizări unde personalul medical şi pacienţii vor putea raporta, anonim, neregului din sistem“, a declarat ministrul sănătăţii.
Numărul de telefon la care cetăţenii vor putea reclama cazurile de corupţie este 0800.806.806, apelul fiind gratuit în orice reţea.
150 de dosare de corupţie la DNA
„În fiecare săptămână, de când sunt ministru al sănătăţii, am semnat trimiterea unui dosar de posibilă corupţie către Parchet, DNA sau alte instituţii de anchetă. Am descoperit un sistem sufocat de grupuri de interese, o pânză de păianjen care sufocă ţara, iar din loc în loc, pe pânză, pândesc păianjeni feudali care fac din viaţa pacienţilor şi sănătatea acestora o afacere. Pentru a face curăţenie în sistem, noi am aprins lumina prin transparentizarea la toate nivelurile. La DNA sunt peste 150 de dosare de corupţie, dar nu ne putem baza doar pe procurori să ne rezolve problemele. De aceea, ne bazăm pe pacienţi şi pe personalul medical să ne ajute să ţinem lumina aprinsă şi să semnaleze cazurile de corupţie“, a mai spus Vlad Voiculescu. „Un chirurg îi cere pacientului să își vândă casa pentru o operație. Un ministru al sănătății cumpără un sistem informatic de 14 milioane de euro care nu este folosit niciodată. Un pacient află că pe numele lui sunt decontate medicamente de zeci de mii de lei pentru diagnostice tip HIV, hepatită și diabet. Un grup de firme face contracte de 85 de milioane de euro și umflă cu 300% prețul pentru reactivi. Un manager de spital primește 100.000 de euro în plic ca să favorizeze o firmă la achiziția unui echipament. Toate acestea sunt, din păcate, cazuri reale și cam aşa se scurg în fiecare zi bani din sistemul medical, care ar putea fi folosiți pentru îngrijirea pacienților, pentru infrastructură, salariile personalului medical“, a rezumat ministrul Vlad Voiculescu starea sistemului.