Sute de intervenții chirurgicale laparoscopice. Mii de copii bolnavi care așteaptă salvarea. Părinți sleiți de puteri care așteaptă în fața blocului operator. Saloane în renovare. Este imaginea din Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, locul unde sunt tratați copii din toată Oltenia.
Etajul nouă al Spitalului Județean Craiova este locul în care zilnic ajung copiii care au nevoie de intervenții chirurgicale. Jumătate din secție este acum închisă pentru că se fac renovări. „Acum lucrăm în condiții de avarie“, spune dr. Alin Stoica, medic în cadrul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Sunt internați pacienții care ajung prin Urgență și o parte din cazurile cronice. Dacă este depășită capacitatea saloanelor, unii dintre copii sunt internați în secția ORL, copii care se află pe același etaj. Este pentru prima dată când secția are parte de o reabilitare totală. „Se face o renovare generală. Am făcut de-a lungul timpului mici cosmetizări. Acum se reabilitează toate saloanele, băile, holul. Se va pune linoleum medical, antibacterian, care o să schimbe aspectul în totalitate. Mobilierul este încă bun pentru că diverse ONG-uri ne-au susținut. De exemplu, anul trecut Fundația Ford a înlocuit o parte din mobilier, paturi, noptiere“, explică dr. Stoica.
Endoscopia digestivă la copil, necesitate în Oltenia
Medicii fac intervenții ce țin de chirurgia toracică, abdominală, chirurgia urologică și ortopedie pediatrică. De patru ani, în clinică se face chirurgie laparoscopică la un nivel ridicat. Acum însă prioritatea specialiștilor de aici este să facă rost de aparatura care permite realizarea endoscopiei digestive la copil, având în vedere că, în prezent, micuții pacienți sunt puși pe drumuri până la Cluj sau București pentru astfel de investigații. „Avem intervenții complexe și numeroase. A rămas însă la stadiul de vis endoscopia digestivă la copil. Deocamdată nu putem face așa ceva în Craiova. Asta pentru că nu dispunem de un sistem de endoscopie digestivă. Craiova deține unul dintre cele mai valoroase centre de gastroenterologie din România. Acum dacă avem un copil de patru ani care are nevoie de endoscopie digestivă îl trimitem la București sau în altă parte pentru că nu avem endoscoape cu dimensiuni adaptate vârstei respective. Procedura durează 10-15 minute, iar părinții sunt nevoiți să bată drumul până la București sau Cluj. Aparatura ar costa puțin peste 100.000 de euro, echipamentul complet. Sunt destul de mulți copii care au nevoie de astfel de investigații“, precizează dr. Alin Stoica.
Pentru protezare mulți copii ajung în spitalele din străinătate
Sunt copii care ajung în Secția de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a spitalului și care au nevoie de proteze. În Craiova și în spitalele din România există puțini specialiști care să se ocupe de protezare la copii. De cele mai multe ori, micuții aflați în această situație sunt trimiși în străinătate. „Protezarea înseamnă înlocuirea unei articulații în totalitate sau parțial, de obicei la șold și la genunchi. Protezarea la copil este foarte rară. Pentru protezare la copii, având în vedere că sunt cazuri excepționale, nu există experiență. Doar câțiva medici din România fac asta. Multe familii care doresc un act medical de calitate pleacă pentru această intervenție în străinătate“, explică specialistul în chirurgie și ortopedie pediatrică. În clinica din Craiova, medicii fac cel mai des intervenții în care folosesc materiale de osteosinteză pentru fracturi, adică borșe, tije. „Acestea sunt gratuite. Anul acesta am început osteosinteză cu tijă Ten la copii, iar acest tip de tije nu au fost prinse în programul de licitație al spitalului. Anul viitor vrem să le introducem pe licitație astfel încât pacienții să nu le mai plătească. Acum dacă spunem că nu avem tije Ten și pacientul vrea o astfel de osteosinteză atunci o plătește și demarează o procedură ulterioară de decontare“, completează dr. Stoica.
„Copiii trebuie să aibă circuitele lor“
După ce a văzut cum se lucrează în mai multe spitale din străinătate, medicul Alin Stoica spune că pentru a le oferi micuților din regiune îngrijire la cele mai înalte standarde este nevoie de un spital pentru copii. „În Oltenia este nevoie de un spital de copii. Craiova este centru universitar tradițional, dar nu deține un stabiliment dedicat îngrijirii copiilor în mod separat. În Pitești, în Suceava există spitale de copii. Un spital de copii înseamnă aducerea unor medici antrenați pentru toate disciplinele pediatrice. Calitatea actului medical ar crește astfel. Copiii trebuie să aibă locul lor, circuitele lor și nu ar trebui să se amestece cu cele ale adulților“, explică dr. Alin Stoica.
Mare nevoie este și de personal medical. Din Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică au plecat să lucreze în străinătate atât medici, cât și asistente și infirmiere. Fără personal de îngrijire cu greu se pot ține sub control infecțiile nosocomiale. „Este nevoie de asistente și infirmiere. Reducerea numărului de infecții nosocomiale nu ține numai de concentrația dezinfectanților, ci și de personalul care trebuie să se ocupe de igienizare. Oamenii fac curățenia. Dar dacă este o singură infirmieră pe tură și are în grijă 20 de saloane este imposibil să facă o igienizare permanentă, corectă. Multe asistente medicale au plecat. Mulți medici rezidenți pleacă în străinătate. Permanent există o migrație a personalului medical“, conchide dr. Alin Stoica.