Doi copii din Craiova au fost transferaţi în luna septembrie la Spitalul „Marie Curie“ din București cu diagnosticul de sindrom hemolitic uremic. Băiețelul este bine, fetița este în continuare în stare gravă. În cazul micuței Eva Gabriela Popescu, boala a generat complicații grave la nivel neurologic şi are nevoie de recuperare neuropsihomotorie susținută.
De trei luni luptă să îşi ţină copilul în viaţă, mai precis de pe 15 septembrie, ziua când Eva Gabriela Popescu a împlinit un an. „A fost un copil sănătos până în acea zi… Noaptea a făcut diaree. Am crezut iniţial că nu e nimic îngrijorător, însă diareea a continuat şi dimineaţa. Am mers atunci de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase «Victor Babeş», din Craiova. A fost diagnosticată cu enterocolită. În ciuda tratamentului, starea ei a continuat să fie la fel de rea, avea scaune diareice. I-au efectuat o serie de investigaţii şi analize, iar rezultatele au ieşit extrem de proaste. În perioada internării a făcut o convulsie. Medicii au decis atunci transferul de urgenţă al copilului nostru la Bucureşti, cu suspiciunea de sindrom hemolitic uremic“, a povestit Mihai Popescu, tatăl micuţei Gabriela.
„În urma recuperării, copila noastră răspunde la durere, ne urmăreşte cu privirea, a plâns“
Au ajuns astfel cu copila la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“, iar suspiciunea de sindrom hemolitic uremic a fost confirmată. Convulsiile s-au repetat însă şi la spitalul din Capitală. Timp de două luni, fetiţa a fost tratată la Clinica de Nefrologie Pediatrică, unde 33 de zile Eva Gabriela a făcut dializă peritoneală, apoi a fost transferată la Centrul Naţional Medical de Recuperare neuro-psiho-motorie pentru copii „Dr. Nicolae Robănescu“. De o lună nu mai este monitorizată de aparate, însă starea ei este la fel de gravă: sindrom hemolitic uremic tipic cu E.coli, anemie hemolitică, encefalopatie secundară bolii (atrofie cerebrală), hipertensiune arterială secundară sunt doar câteva din diagnosticele primite. „Am crezut că o pierdem, riscurile au fost extraordinar de mari… Tocmai din acest motiv atât eu, cât şi soţia mea am rămas permanent în spital, alături de copilul nostru. Nu putem accepta ideea că ne vom pierde copilul… Am avut parte de medici deosebiţi, care ne-au permis să stăm lângă ea… În urma recuperării, copila noastră răspunde la durere, ne urmăreşte cu privirea, a plâns chiar din cauza durerii. Atât deocamdată, însă sunt primele semne îmbucurătoare pentru noi…“, a adăugat Mihai Popescu. Micuța este hrănită pe sondă nazogastrică, mâinile şi picioarele sunt uşor relaxate, reuşeşte chiar să doarmă pe spate. Din nefericire, în prezent nu are mişcări voluntare.
„Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ne salva copilul“
Joi, 15 decembrie, părinţii îşi vor aduce fetiţa acasă. Îşi doresc însă să continue şedinţele de recuperare. Medicii le-au recomandat să facă două astfel de şedinţe pe zi. În acest moment, mai mult ca niciodată, au nevoie de sprijinul nostru. Sunt doi părinţi care ar face orice pentru a-şi salva copilul. „Vom începe şedinţele de recuperare în Craiova. Aşteptăm momentul în care îşi va putea recăpăta controlul corpului şi va putea trece într-o nouă etapă de recuperare. Cu ajutorul lui Dumnezeu, prin şedinţe de recuperare intensivă, vrem să o vedem mergând, jucându-se, zâmbind. Am citit mult în această perioadă despre boala ei, ne-am documentat, am luat legătura cu clinici de recuperare din ţară. Am aflat, astfel, că la Constanţa există un centru de recuperare foarte bun, în care se efectuează terapie cu oxigen, dar şi în Ucraina. Aşteptăm să vedem ce ne vor recomanda şi medicii în momentul externării, ca să ştim exact către ce clinică să mergem“, a adăugat tatăl. Părinţii nu au însă resurse financiare pentru toate aceste şedinţe de recuperare, tatăl este fotograf, iar mama lucrează la un centru de limbi străine.
Am vrut să aflăm şi părerea medicilor care cunosc cel mai bine acest caz, iar în acest scop am contactat-o pe prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, șefa Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie“ din București, care a declarat pentru GdS: „Este unul din cazurile cele mai grave pe care le-am întâlnit în ultimii ani. Este foarte important ca acest copil să beneficieze de recuperare, deoarece cu cât trece timpul starea se poate agrava. Din nefericire, leziunile cerebrale s-au instalat“.
Cum puteţi ajuta
Cine dorește să o ajute pe Eva Gabriela Popescu o poate face donând orice sumă de bani în următoarele conturi bancare:
RO43 INGB 0000 9999 0556 0371 – în lei
deschis la ING BANK, pe numele POPESCU EVA-GABRIELA
RO39 INGB 0000 9999 0142 1259 – în euro
deschis la ING BANK, pe numele Popescu Mihai-Daniel.
Cei care doresc să ofere un sfat acestor părinţi îi pot contacta la numărul de telefon 0770.973.447.