4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăCCR: Dezbaterea sesizării lui Iohannis privind legea de eliminare a 102 taxe, amânată pentru vineri

CCR: Dezbaterea sesizării lui Iohannis privind legea de eliminare a 102 taxe, amânată pentru vineri

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, astăzi, pentru 16 decembrie, dezbaterea sesizării președintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Potrivit Agerpres, președintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat la finalul ședinței că dezbaterile în acest caz au fost amânate pentru vineri, ora 11,00, pentru aprofundarea analizării dosarului.

Președintele Klaus Iohannis a trimis, în urmă cu o lună, Curții sesizarea de neconstituționalitate asupra acestei legi.

Șeful statului subliniază, în sesizarea transmisă CCR, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de către persoanele fizice și juridice pentru anumite servicii prestate de autorități și instituții publice, însă arată că prin conținutul său normativ, precum și din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cel al legalității, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum și cele care guvernează bugetul public național.

Iohannis mai arată că unele dintre taxele propuse la eliminare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituții și servicii publice autonome. El precizează că Parlamentul nu a consultat Guvernul în cazul acestui act normativ și nu a identificat în mod concret și sursa de finanțare necesară pentru aplicarea legii.

Șeful statului adaugă, în cererea de reexaminare, că legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

În ceea ce privește taxa radio-tv, el indică faptul că „neconcordanța dispozițiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaților SRR și SRTv și poate afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS