4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlt bebeluş internat în stare gravă - Rujeola continuă să facă victime în Dolj

Alt bebeluş internat în stare gravă – Rujeola continuă să facă victime în Dolj

În urmă cu doar câteva zile, o fetiţă în vârstă de un an a murit din cauza complicaţiilor apărute ca urmare a rujeolei. Sofia nu se afla în evidența vreunui medic de familie și nu fusese vaccinată împotriva rujeolei, nici ea, nici fraţii ei mai mari. Corpul copilei a intrat în colaps și a făcut stop cardio-respirator. În prezent, alt bebeluş în stare gravă, suspect de rujeolă, este internat la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Medicii doljeni spun că sunt, în continuare, mulţi părinţi care refuză vaccinarea copiilor.

Un bebeluș de zece luni, din comuna doljeană Amărăști, se află internat la Spitalul Judeţean de Urgență Craiova, suspect de rujeolă. Potrivit medicilor, copilul a ajuns la spital în urmă cu câteva zile și a fost internat la Pediatrie, cu febră și insuficiență respiratorie. Miercuri, starea de sănătate a pacientului s-a agravat și a fost trimis la Terapie Intensivă, unde a fost intubat. „Cât timp a stat la Terapie Intensivă au apărut și erupțiile de la rujeolă. Joi dimineață, copilul a fost detubat pentru că a fost stabilizat, saturația oxigenului în sânge a ajuns la 95%. Fiind caz contagios, copilul a stat singur în salon la ATI. Acum am pregătit două saloane la etajul zece al spitalului, pe care le izolăm, astfel încât să îl mutăm acolo și să fie ținut sub observație“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, managerul spitalului.

În 2015 nu a fost înregistrat nici un deces din cauza rujeolei

În anul 2015, în cadrul sistemului de supraveghere a rujeolei, la nivel național au fost raportate cinci cazuri suspecte, de către 20 din cele 42 de direcții de sănătate publică. Din totalul cazurilor suspecte, şapte au fost confirmate cu rujeolă. Nu a fost raportat însă nici un deces prin rujeolă. În acest an însă, rujeola a dus la decesul mai multor copii. Vaccinul RRO (Rujeolă-Oreion-Rubeolă) a fost introdus în calendarul național începând cu anul 2005, acoperirile vaccinale menținându-se o perioadă de timp peste 95%; din 2010 valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendință descrescătoare, situându-se în 2015 la 85,8% (doza I) și la 67% (doza a-II-a), din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copiii. Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase, care pot genera însă complicaţii severe, inclusiv meningită, inflamarea creierului (encefalită) şi surzenie. În sarcină pot crea complicaţii care afectează fătul şi se poate ajunge chiar şi la avort spontan. Vaccinul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoana căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul său îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui. Rujeola (pojarul) poate fi fatală şi cauzează simptome care includ: infecţii ale urechii, diaree, bronşite, convulsii, leziuni cerebrale.

1.725 de cazuri de rujeolă – confirmate, șapte decese înregistrate

Valentin Popescu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, a anunțat că, până în prezent, au fost confirmate 1.725 de cazuri de rujeolă, fiind înregistrate și șapte decese provocate de această afecțiune.
„În prezent, avem confirmate 1.725 de cazuri (de rujeolă, n.r.). Sunt înregistrate șapte decese, iar în cazul unui al optulea deces nu a fost încă pus diagnosticul de confirmare. În acest moment sunt la Institutul «Cantacuzino» probe pentru analize și vom vedea în perioada următoare dacă se confirmă decesul din cauza rujeolei și pentru acest caz“, a precizat el în cadrul unei declarații acordate presei.
Cazurile de rujeolă au fost înregistrate în 32 de județe, cele mai multe fiind în Arad (454), Mureș (238) și Timiș (240). Valentin Popescu a mai precizat că, în urma epidemiei, Ministerul Sănătății împreună cu experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, ai UNICEF și ai Institutului de Sănătate Publică vizează o serie de măsuri pentru scăderea vârstei de vaccinare.
„Aceste măsuri privesc scăderea vârstei de vaccinare la nouă luni, pentru că o caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează copiii sub un an, iar pentru copiii cu vârsta între cinci și nouă ani, care nu au a doua doză de vaccin, ei sunt chemați la vaccinare. Chiar în acest moment medicii de familie fac catagrafierea acestor copii, vaccinul se distribuie către medicii de familie și vaccinarea se poate face. Sunt suficiente doze de vaccin pentru această afecțiune. Sunt peste 300.000 de doze disponibile la nivel național care vor fi distribuite către medicii de familie acolo unde este nevoie“, a explicat el.
Valentin Popescu a subliniat că mesajul Ministerului Sănătății către părinți este să meargă la medicul de familie și să-și vaccineze copilul, dacă știu că nu au primit dozele de vaccin conform calendarului național de vaccinare.
În ceea ce privește stocurile de ser antirabic, el a precizat că sunt asigurate rezerve pentru situațiile de urgență.
„A existat o problemă a producătorului și din această cauză nu a putut pune la dispoziție o întreagă cantitate de ser. În schimb, a furnizat țării noastre o cantitate de ser antirabic pentru situațiile de urgență, cantitate care există în acest moment la Unifarm și este folosit acolo unde apar situații de urgență. În cursul acestei luni va fi refăcut stocul, pentru că au fost informați de producător că și-a rezolvat problemele de fabricație“, a adăugat Valentin Popescu.

„Se poate face o doză de prevenție și la nouă luni“

În judeţul Dolj, cei mai mulţi părinţi au înţeles cât de important este să-şi vaccineze copiii. Sunt însă şi cazuri, nu puţine, când aceştia refuză. „Părinții trebuie să știe că acum se poate face o doză de prevenție și la nouă luni. Avem vaccin și îi așteptăm cu copiii pentru imunizare. Unii sunt plecați în străinătate și revin de Sărbători și nu sunt imunizați. Anul acesta am făcut o listă cu 15 persoane care au refuzat vaccinarea copiilor. Încercăm să îi informăm, să le vorbim despre cât de importantă este vaccinarea, unii însă refuză. Acum avem un formular unde trebuie să semneze dacă refuză vaccinarea. Până acum semnau în fișa medicală. Problema este și că până în 2008 vaccinarea se făcea de către medicii din cabinetele școlare și sunt copii care încă nu știm dacă au fost sau nu vaccinați, nu au fost adunate datele la un loc“, spune dr. Doina Cherata, medic de familie.

„Unii sunt plecați în străinătate și vin în țară nevaccinați“

Şi în comuna doljeană Lipovu, medicii de familie recunosc că este greu să convingă anumiţi părinţi să-şi vaccineze copiii. „Am mers la ei acasă, i-am luat cu mașina la cabinet și tot refuză. Am avut recent cazul unei familii cu patru copii pe care am mers și i-am luat de acasă, iar la cabinet au refuzat vaccinarea. Sunt mulți care ne spun că vin data viitoare și nu mai ajung deloc în cabinet. Este foarte greu. Sunt clanuri care refuză vaccinarea pentru copii. Unii sunt plecați în străinătate și vin în țară nevaccinați. Este o problemă reală“, a spus Badea Roxana, medic de familie în comuna Lipovu.
Medicii din Sadova spun că şi aici unii părinţi încă se tem să îşi vaccineze copiii. În comună sunt asistenţi comunitari care merg să le explice familiilor care sunt riscurile la care îşi supun copiii care nu sunt imunizaţi. „Am o familie care refuză vaccinarea celor doi copii. Părinții spun că au avut un copil care a decedat pentru că avea tetrapareză și se tem de vaccinare.
Le-am explicat că nu are nici o legătură. Și colega mea are o familie care a refuzat imunizarea copilului, după ce li s-a explicat care sunt riscurile au spus că vin săptămâna viitoare pentru vaccin, sperăm să fie așa. Am încercat să informăm oamenii, să le explicăm pe înțelesul lor tot ce se întâmplă. Unii conștientizează, alții nu“, concluzionează Dumitra Gindrovel, medic de familie în Sadova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS