5.6 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrea puțini medici pentru copiii cu boli psihice

Prea puțini medici pentru copiii cu boli psihice

Tot mai mulţi copii suferă de boli psihice, susțin specialiștii în neuropsihiatrie infantilă. În Dolj, există doar trei neurologi pediatri și patru specialiști în psihiatrie pediatrică. Părinții copiilor cu astfel de probleme spun că, de multe ori, bat la uși la care nu are cine să le răspundă, în spitale nu găsesc medicii de care au nevoie, iar pentru o consultație așteaptă luni bune.

În România nu există un registru național al micilor pacienți cu boli psihice, dar rapoartele organizației Salvați Copiii arată că 20% dintre copii au probleme sau tulburări de sănătate mintală, peste 570.000 suferă de tulburări de anxietate, peste 150.000 de depresie, peste 44.000 sunt diagnosticați cu schizofrenie și tulburări psihotice, iar în țară există peste 200.000 de copii cu ADHD. Specialiștii doljeni atrag atenția că tot mai mulți copii din Oltenia suferă de boli psihice. Aceștia sunt tratați în Secția de Neuropsihiatrie Infantilă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Clădirea în care ajung micuții a fost renovată complet. Problema este însă lipsa specialiștilor.

„La Colegiul Medicilor primim zilnic oferte din străinătate pentru doctori“

În Dolj există doar trei neurologi pediatri și patru psihiatri pentru copii. Neuropsihiatria infantilă a fost împărțită în urmă cu ani buni în două specializări: Neurologie și Psihiatrie Pediatrică. Studenții la medicină își pot alege să facă rezidențiatul pe una din aceste specializări. În Craiova, doar în 2016 au fost scoase posturi la rezidențiat pentru Psihiatrie Pediatrică, iar pentru Neurologie Pediatrică nu se poate face specializare în Bănie. „Avem doar Neurologie, nu și Neurologie Pediatrică. Acesta este planul de învățământ stabilit de minister“, spune prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Craiova.
Mulți dintre cei care se formează în centrele universitare din București și Cluj pleacă în străinătate. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2020, peste 25% din populația de copii a Europei va dezvolta probleme de sănătate mintală și va avea nevoie de consiliere psihologică și/sau psihiatrică. Netratate, aceste tulburări afectează sever dezvoltarea copiilor şi şansa la o viaţă decentă. „Sunt foarte puțini medici în domeniu, pentru că un număr redus de studenți aleg să urmeze rezidențiatul de Neurologie Pediatrică, iar cei care aleg asta pleacă în străinătate. La Colegiul Medicilor primim zilnic oferte din străinătate pentru ei. Este foarte mare nevoie de neurologi și psihiatri, în general, în România“, spune prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu, șeful Clinicii Psihiatrie I din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova și președintele Colegiului Medicilor Dolj.

„Medicii sunt supraaglomerați“

Maria este mama unui copil care suferă de o boală psihică și este revoltată pentru că mulți dintre acești micuți sunt „condamnați să rămână toată viața la marginea societății“. Lipsa specialiștilor înseamnă pentru micuții pacienți așteptare mai mare pentru consultații și puțin timp acordat de specialiști fiecărui pacient. „Dacă i se întâmplă ceva copilului, pentru că ei au și alte boli asociate, epilepsie, ADHD, și ajungi în UPU te primește orice medic, mai puțin specialistul de care ai cu adevărat nevoie, adică psihiatrul sau neurologul pediatru. Medicii sunt supraaglomerați. Aștepți uneori foarte mult pentru un consult. Din cauza numărului mic de specialiști, consultația unui copil nu durează o oră, cât ar trebui în mod normal, ci mult mai puțin“, a spus mama unui copil care suferă de o boală psihică.

Neurologia și psihiatria pediatrică, domenii care necesită un studiu îndelungat

În toate ţările Europei (cu excepţia a patru), Neurologia Pediatrică este recunoscută oficial ca subspecialitate a Pediatriei sau a Neurologiei pentru adulţi. În unele ţări din Europa (Finlanda, Cehia, Serbia) Neurologia Pediatrică a fost recunoscută deja ca o specialitate de sine stătătoare de bază, aceasta fiind tendinţa europeană, dat fiind volumul enorm de informaţie din acest domeniu. Și în România, Neurologia Pediatrică este o specialitate de sine stătătoare. Intrarea în rezidenţiat se poate face fie direct, după Facultatea de Medicină, în urma susţinerii examenului de rezidenţiat, fie după terminarea specialităţilor de Pediatrie, Neurologie (adulţi), Psihiatrie (adulţi), Psihiatria Copilului şi Adolescentului, ca a doua specialitate.
În România avem puțini specialiști și pentru că Neurologia și Psihiatria Pediatrică sunt domenii care necesită un studiu îndelungat. Mirela Matican, specialist în Psihiatrie Pediatrică, șefa Secţiei de Neuropsihiatrie Infantilă Craiova, face parte din prima promoție de astfel de medici din țară. Sute de copii ajung în cabinetul său pentru tratament. „Anul acesta au scos posturi la rezidențiat pe Psihiatrie Pediatrică și în Craiova. Problema este că nu avem catedră universitară, există un medic psihiatru de adulți care este coordonator. Sunt puțini specialiști în Oltenia. În Slatina este un neurolog și un psihiatru de copii. În Mehedinți, tot câte unu pe fiecare specialitate, iar în Gorj nu este deloc neurolog pediatru, există doar un psihiatru. Psihiatria Pediatrică este o specialitate mică. Nu sunt multe posturi scoase la rezidențiat, iar dintre cei care se pregătesc în România mulți pleacă în străinătate. Recent, un medic din Slatina a plecat în Germania, unul din Vâlcea a plecat în Suedia“, a explicat dr. Mirela Matican.

„Este nevoie de o mai bună îngrijire multidisciplinară a pacienților“

În datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în Dolj figurează 3.518 persoane (adulți și copii) cu handicap mental, iar 1.283 de oameni sunt înregistrați cu handicap psihic.
Frecvent întâlnite la copiii doljeni sunt tulburările de dezvoltare, depresiile, tulburările de anxietate. Cel mai mic pacient cu depresie care a ajuns în cabinetul dr. Matican a avut cinci ani. „Patologia a crescut în ultimul timp. Sunt multe cazuri de copii mici. Numai la mine ajung în jur de 400 de copii. În cazul acestora este nevoie de o evaluare a familiei. Trebuie văzut ce se întâmplă în mediul în care copilul trăiește. Mulți dintre cei care suferă de depresie fie au părinții plecați în străinătate, fie provin din familii abuzate. În multe cazuri mergem pe psihoterapie, uneori se poate ajunge și la administrarea de medicamente. Este nevoie de o mai bună îngrijire multidisciplinară a pacienților, de mai mulți psihologi și psihopedagogi în spitale“, a mai spus specialista în psihiatrie pediatrică.

„Există în alte țări tratamente moderne pe care nu le avem și în România”

În Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă din Craiova lucrează un sigur psiholog, iar psihopedagog nu există, deși ar fi mare nevoie. Lipsa unui grup de specialiști care să asigure o îngrijire multidisciplinară este marea problemă a neuropshiatriei infantile din România. Raportul făcut de Organizaţia „Salvați Copiii“ arată că „dificultatea de a crea echipa terapeutică este alt impediment identificat, dificultate care este generată, în principal, de lipsa unor categorii de specialişti, spre exemplu asistenţii sociali, sau numărul redus de psihologi specializaţi în psihoterapia copilului. Sistemul este considerat verticalizat în mod excesiv, colaborările pe orizontală fiind foarte reduse (spre exemplu, este dificil de construit o relaţie între medicul psihiatru şi cel de familie, atâta vreme cât acesta din urmă nu are competenţe de screening în sănătate mintală)“, se arată în raport.
Schimbări ar trebui să apară și la protocoalele terapeutice din domeniu. Medicii spun că acestea trebuie adaptate. „Este obligatoriu să ținem pasul cu ceea ce se întâmplă la nivel european. Există în alte țări tratamente moderne pe care nu le avem și în România“, atrage atenția dr. Mirela Matican.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS