Cei trei condamnaţi din dosarul „Buldotancul“, în frunte cu fostul şef al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, trebuie să achite despăgubiri civile către Complexul Energetic Oltenia (CEO). Astfel, Tribunalul Gorj a decis plata sumei de peste 171.000 de lei cu titlul de despăgubiri civile către reclamanta CEO. Pe lângă Dumitru Cristea, vizaţi de decizia magistraţilor sunt Vasile Ioan Viorel şi Silvică Boiangiu. Sentinţa poate fi însă contestată. „Tip soluţie: Admite în parte cererea. Soluţia pe scurt: Sentinţa nr.113/22.12.2016 – Respinge ca tardive excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi excepţia lipsei calităţii de reprezentant a semnatarului cererii de chemare în judecată. Respinge ca neîntemeiate excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, excepţia lipsei calităţii procedurale pasive şi excepţia lipsei obiectului cererii. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâţii în solidar către reclamantă la plata sumei de 171.723,71 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă pârâţii în solidar către reclamantă la plata sumei de 300 lei cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare“, potrivit magistraţilor Tribunalului Gorj.
Prejudiciu de peste 800.000 de lei
Cei trei foşti directori din cadrul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, Vasile Ioan Viorel şi Silvică Boiangiu, sunt acuzaţi că au prejudiciat cu peste 800.000 de lei, prin achiziţionarea unui utilaj defect, Complexul Energetic Oltenia, în componenţa căruia a intrat Complexul Energetic Turceni. După finalizarea procesului penal, soldat cu trei condamnări penale cu suspendare, compania a făcut demersuri pentru recuperarea pe cale civilă a prejudiciului. Astfel, în acelaşi dosar civil, au mai fost chemaţi în garanţie alţi şefi din cadrul CEO. Este vorba de Ion Paraschivu, Gheorghe Dobriţanu, Laurenţiu Graure, Constantin Predoiu, Dumitru Ciortan, Sorin Cocolea şi Nicolae Ruşeţi. Este de amintit că Dumitru Cristea, Silvică Boiangiu şi Vasile Ioan Viorel au fost condamnaţi definitiv la câte patru ani de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel din Craiova. Complexul Energetic Turceni, înglobat ulterior în Complexul Energetic Oltenia, nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal, pentru recuperarea sumei de 836.570 de lei. Societatea care vânduse utilajul este Voron Trans SRL, obligată de instanţa de judecată să restituie către compania din energie şi minerit contravaloarea buldotancului, a intrat în faliment. De asemenea, nu au mai fost găsite bunuri care să poată fi valorificate.
Mugurel Surupăceanu, vizat în dosar
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, afacerea „Buldotancul“ ar fi fost controlată de omul de afaceri Mugurel Surupăceanu, însă acesta a fost achitat de Curtea de Apel din Craiova, după ce Tribunalul Gorj decisese o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru spălare de bani şi alte infracţiuni. Conducerea de la acea vreme a Complexului Energetic Turceni nu s-a constituit parte civilă în proces şi nu a putut beneficia de pe urma deciziei magistraţilor. A fost iniţiată, în cele din urmă, o acţiune în instanţă pentru recuperarea banilor de la cei trei directori pe care Curtea de Apel din Craiova i-a găsit vinovaţi de prejudicierea companiei de stat, care însă au scăpat de închisoare prin suspendarea executării pedepsei. Cei trei ar putea fi obligaţi să achite prejudiciul constatat în dosar, mai ales că există şi o decizie definitivă în procesul penal, prin care le-a fost demonstrată culpa în acest caz şi prejudicierea companiei de stat pe care au condus-o la momentul achiziţiei utilajului despre care anchetatorii au spus că era defect şi a avut nevoie de reparaţii. Este de precizat că Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni, este trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul „Turceni-Rovinari“, în care este vizat şi fostul premier Victor Ponta.