Au trecut doi ani de când Policlinica Spitalului Orăşenesc Segarcea a fost distrusă de incendiu. În clădire, Palat Administrativ construit în timpul Regelui Carol I, funcţionau mai multe cabinete medicale. Focul a distrus aproape tot, mai puţin actele medicale, deoarece subsolul este betonat. De doi ani nu s-a făcut nimic. Se aşteaptă răspuns de la Compania Naţională de Investiţii. Atât reprezentanţii spitalului, cât şi ai administraţiei locale susţin însă că în primăvara anului viitor va începe reabilitarea acestei clădiri.
Incendiul izbucnit la Spitalul din Segarcea în după-amiaza de 1 ianuarie 2015 a bulversat activitatea medicală. În acest imobil funcţionau biroul directorului şi alte câteva cabinete medicale. De atunci, multe din cabinete au fost mutate într-o clădire situată vizavi de spital. Este vorba de cabinetele de Planning Familial, Fizioterapie, ORL, Interne. Şi în primele luni ale anului viitor, medicii vor fi nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea în aceleaşi condiţii. Clădirea afectată de foc se află într-o stare avansată de degradare, acoperişul a căzut în mare parte, iar geamurile sunt sparte. Imaginea este dezolantă. Uşile au rămas de atunci ferecate şi nimeni nu se mai încumetă să intre. Este nevoie de reparaţii capitale.
Dezastrul a venit chiar după ce în acest imobil se investiseră în jur de 200.000 de lei. Muncitorii montaseră gresie şi faianţă, băile erau renovate, plafoanele – coborâte şi fusese pus covor special antimicrobian. Se investise şi în instalația de apă. Doar cea electrică rămăsese neschimbată deoarece presupunea costuri foarte mari. Cauza incendiului de la Policlinica Spitalului Orășenesc Segarcea a fost tocmai un scurtcircuit.
„Este nevoie de lucrări capitale“
La câteva zile după producerea incendiului, reprezentanţii spitalului au solicitat sprijinul unei firme care să evalueze pagubele şi să facă un studiu de fezabilitate pentru a vedea cât de afectat este imobilul.
Din evaluarea tehnică făcută s-a constatat că imobilul are nevoie de un nou plafon din beton. A fost cerut sprijin şi la Ministerul Dezvoltării pentru refacerea spitalului, având în vedere că aici ajung bolnavi din Bechet, Băileşti şi alte localităţi învecinate. De un an a fost depusă documentaţia şi la Compania Naţională de Investiţii, însă nici până acum nu s-a primit un răspuns.
„Am primit sprijin din partea primăriei, care a şi alocat o sumă importantă pentru renovarea clădirii. Este nevoie însă de lucrări capitale, trebuie recompartimentate corespunzător spaţiile, este nevoie de întărirea structurii. Vrem ca în acest corp de clădire să deschidem mai multe cabinete medicale pentru mai multe specialităţi, să extindem astfel policlinica. Vom aduce aici un cabinet de Neurologie, altul de Oftalmologie. Pentru că ni se adresează foarte multe persoane, vrem să găsească aici, aproape de casă, medicii de care au nevoie. Avem foarte mulţi vârstnici cu accidente vasculare, cu alte afecţiuni asociate, care sunt nevoiţi să meargă acum până în Craiova pentru un consult“, a spus dr. Heedari Hoshang, director la Spitalul din Segarcea.
Se aşteaptă răspuns de la Compania Naţională de Investiţii
Reprezentanţii Primăriei Segarcea susţin că au alocat un milion de euro pentru refacerea policlinicii spitalului. Nu este însă suficient şi aşteaptă în continuare răspunsul de la Compania Naţională de Investiţii, de unde ar trebui să primească diferenţa necesară pentru reabilitarea întregului spital. „Din păcate, nu am primit până acum nici un răspuns. În primăvară vor începe lucrările cu banii alocaţi de noi în vara acestui an, pe care îi avem deja în buget, respectiv 4,5 milioane de lei. Ne-am dori însă refacerea întregului spital, motiv pentru care este nevoie de mult mai mulţi bani“, a spus Nicolae Tutunaru, primarul oraşului Segarcea.