O situație sesizată de un cititor GdS la o platformă de gunoi din cartierul 1 Mai scoate în evidență, pe de o parte, responsabilitățile pe care le au asociațiile de proprietari în privința deșeurilor menajere aduse de locatari la platforme, iar pe de altă parte, atribuțiile societății care se ocupă de colectarea gunoiului din oraș. SC Salubritatea SRL susține că are obligația de a ridica gunoiul din containere, dar și pe cel de lângă acestea, pe care îl consideră însă suplimentar și îl facturează separat asociației. Gunoiul de lângă platforme ar cădea în sarcina asociațiilor de proprietari, care riscă să fie amendate dacă nu mențin curățenia în această zonă.
Un cititor GdS ne-a sesizat miercuri în legătură cu o platformă de gunoi din cartierul 1 Mai, zona blocurilor 7 (în Insuliţă), de unde nu se ridicase de ceva timp gunoiul depus lângă containere. Platforma respectivă este împrejmuită și închisă, iar ghenele nu erau pline miercuri după-amiază. În schimb, un morman de resturi de vegetație, cartoane, deșeuri menajere, un geam termopan și un vas de toaletă zăceau aruncate lângă platformă. „Numele meu este Nicolae Lucian, locuiesc în cartierul 1 Mai, bl. 7, și vreau să vă semnalez o situație legată de platforma de gunoi de aici. După vacanța de 1 decembrie, gunoaiele s-au tot adunat pe lângă gardul care împrejmuiește pubelele, iar situația continuă. Am vorbit la asociația de locatari, dar nu s-a făcut nimic. Au trecut și cei care ridică gunoaiele, dar mi-au zis că ei schimbă doar pubelele, restul gunoiului fiind treaba femeilor de serviciu și a asociației. Când sunt pubelele goale, cică pot să pună acolo tot gunoiul care stă pe jos. Cine ar trebui să ridice și acest gunoi?”, a fost mesajul primit de la cititor.
Situația sesizată de acesta scoate în evidență atribuțiile și responsabilitățile pe care le au asociațiile de proprietari, pe de o parte, și SC Salubritatea Craiova SRL, firma care se ocupă de colectarea gunoiului din oraș, pe de altă parte. Legat de gunoaiele lăsate lângă containere, Salubritatea a susținut, de fiecare dată, că „deșeurile amplasate pe lângă containere sunt ridicate separat, cu utilaje specializate, ori de câte ori este nevoie“. „Precizăm faptul că lucrătorii noștri sunt obligați să încarce în autovehicule întreaga cantitate de deșeuri existentă la punctele de colectare, lăsând locul curat și măturat, chiar dacă există deșeuri amplasate lângă containerele de colectare. Contravaloarea gunoiului suplimentar colectat se facturează ulterior asociației deservite de respectiva platformă sau, în cazul în care platforma este folosită de mai multe asociații, proporțional cu numărul de persoane înscrise în fiecare asociație“, au explicat mai mereu reprezentanții Salubrității.
Platforma din 1 Mai, greu accesibilă
Și, totuși, de ce nu a fost ridicat tot gunoiul de la platforma din cartierul 1 Mai, zona blocurilor 7? În situația de aici, o vină ar avea și asociația de proprietari, potrivit SC Salubritate SRL, pentru că nu a făcut curățenie lângă platformă, acolo unde se aflau de fapt gunoaiele. Motiv pentru care asociația a și fost sancționată, deocamdată doar cu avertisment. „În astfel de cazuri, responsabilitatea menținerii curățeniei revine asociației de proprietari, care riscă să fie sancționată contravențional în cazul în care se constată că au fost depozitate deșeuri lângă recipientele de precolectare de la platformă. Conform art. 33, lit. g, din Hotărârea Consiliului Local nr. 319/2009, cu modificările și completările ulterioare, amenzile ajung până la 1.500 de lei pentru persoanele fizice și până la 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Deocamdată, asociația a primit un avertisment și lucrătorii noștri din cadrul Serviciului Corp Control au amplasat afișe prin care craiovenii sunt înștiințați că nu au voie să arunce deșeuri lângă containere“, a afirmat ieri, pentru GdS, Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL. Cu alte cuvinte, Salubritatea se ocupă doar de gunoiul din și de lângă containere. Ce este în afara platformei este treaba asociației.
Ieri la prânz, angajații Salubrității au ajuns la platforma respectivă pentru a ridica gunoiul cu pricina, dar au avut probleme mari cu accesul. „Nu putem să intrăm cu utilajele din cauza mașinilor parcate aici și nu avem cum să ridicăm gunoiul. Am trimis vorbă către locatari să vină să-și mute mașinile, dar așteptăm de o jumătate de oră și nimic. Mai stăm, ce să facem, că trebuie luat tot gunoiul ăsta”, a spus unul dintre angajați, care aștepta lângă utilajul special de ridicat gunoaie, parcat chiar în dreptul platformei. Până la urmă, pentru „a salubriza rapid zona, tot gunoiul a fost ridicat de lucrătorii noștri în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.) cu utilaje specializate, o intervenție care s-a dovedit extrem de dificilă, având în vedere că mașinile staționate de locatari în acest perimetru au blocat calea de acces către platformă“, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate SRL, Cristina Ghenea. Aceasta a mai menționat că se va verifica și dacă la generarea acestei situații au contribuit și angajații Salubrității. „Dacă deșeurile pe care le-am ridicat astăzi (ieri – n.r.) sunt acolo de mai bine de trei săptămâni și, în tot acest timp, nici unul dintre lucrătorii care au printre sarcini verificarea curățeniei la platforme nu a sesizat acest lucru, va fi începută și o cercetare disciplinară“, a explicat Cristina Ghenea.
Potrivit art. 33 din HCL nr. 319/2009, depozitarea deşeurilor la platformele gospodăreşti în afara recipienţilor şi nepăstrarea curăţeniei în spaţiile în care se face precolectarea (lit. g) și neasigurarea sau obstrucţionarea căilor de acces a mijloacelor de transport pentru ridicarea deşeurilor (lit. h) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei (pentru persoanele fizice), respectiv între 1.000 și 2.500 de lei (persoanele juridice).