9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, campion la ofertele de vânzare a terenurilor agricole

Doljul, campion la ofertele de vânzare a terenurilor agricole

Persoanele care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan în judeţul Dolj pot consulta ofertele afişate pe site-ul Direcţiei Agricole
Persoanele care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan în judeţul Dolj pot consulta ofertele afişate pe site-ul Direcţiei Agricole

Numărul celor care vor să vândă teren agricol în Dolj creşte pe zi ce trece, dovadă fiind ofertele publicate pe site-ul Direcţiei Agricole. În ultimii doi ani, prin intermediul acestei instituţii s-au derulat 20.600 de oferte de vânzare, ceea ce plasează judeţul nostru pe unul dintre primele locuri pe ţară. Un hectar de teren agricol situat în extravilan se vinde, în medie, cu 10.000 de lei, dar poate ajunge şi la 6.000 de euro.

Doljul s-a dovedit unul dintre cele mai active judeţe din ţară în ceea ce priveşte ofertele de vânzare a terenurilor agricole. În ultimii doi ani, de când a intrat în vigoare Legea nr. 17/2014, care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate peste 20.000 de oferte de vânzare. „De când a apărut Legea nr. 17/2014 şi până în prezent avem înregistrate 20.600 de dosare – terenuri vândute, şi terenuri aflate în curs de vânzare – şi cred că suntem printre primele judeţe din ţară la numărul de oferte de vânzare. Sunt terenuri care s-au vândut şi de două-trei ori, şi aşa se justifică şi numărul mare de dosare. Totodată, unele terenuri sunt în curs de vânzare, în timp ce altele nu au fost vândute şi a fost reluată procedura. Sunt zile în care vin şi câte 100 de oferte, dar sunt zile când vin mai puţine“, a spus Ovidiu Meca Obleagă, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Dolj.

10.000 de lei, preţul mediu al unui hectar de teren

Preţurile terenurilor sunt direct proporţionale cu calitatea solului, iar cea mai atractivă zonă este Câmpia Băileştiului, unde un hectar de pământ s-a vândut şi cu 6.000 de euro, spun specialiştii Direcţiei Agricole. La celălalt pol se află terenurile din zona nisipoasă. „Avem terenuri care s-au vândut în zona Băileşti, zonă cu potenţial agricol foarte mare, şi cu 6.000 de euro pe hectar. În schimb, în zona colinară din nordul judeţului, preţurile sunt şi mai mici. În medie, terenurile agricole se tranzacţionează cu 10.000 de lei pe hectar. Zonele cele mai căutate au fost cele din sud – Băileşti, Moţăţei, Unirea, Măceşu de Sus -, unde terenurile s-au cam vândut. Acum sunt foarte multe cereri şi oferte de vânzare în nordul judeţului. Aici, solul e mai slab calitativ, dar mult mai bun decât nisipurile din sud, aşa că mulţi investitori se orientează spre nordul şi nord-vestul judeţului. Zona din sud, cea a nisipurilor, este cea mai puţin căutată şi aici sunt şi cele mai mici preţuri, de altfel şi potenţialul solului este foarte scăzut“, a adăugat Ovidiu Meca Obleagă.
Cei mai importanţi cumpărători pe piaţa terenurilor agricole din Dolj au fost marii fermieri, dar şi persoane care au accesat fonduri europene pentru a se dezvolta. Printre cumpărători se află însă şi cetăţeni străini.

Ce trebuie să faceţi pentru a cumpăra un teren agricol

Legea 17 din 2014 este cea care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, aşadar un proprietar care intenţionează să îşi vândă terenul va trebui să urmeze întocmai etapele prezentate în act normativ. În primul rând, proprietarul trebuie să anunţe primăria pe raza căreia se află terenul despre intenţia de a-l vinde. Trebuie înștiințați, de asemenea, coproprietarii, arendaşii, vecinii sau statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului, aceştia având drept de preemţiune asupra terenului în faţa altor cumpărători. Oferta de vânzare trebuie publicată pe internet timp de 30 de zile. „Un proprietar care vrea să îşi vândă terenul trebuie să meargă la primăria pe raza căreia se află pământul respectiv şi să depună cererea privind afişarea ofertei de vânzare, însoţită de mai multe documente. Primăria trimite apoi o copie după dosar şi la Direcţia agricolă, iar oferta de vânzare se afişează timp de 30 de zile şi pe site-ul sau la sediul primăriei, dar şi pe site-ul Direcţiei agricole. În acest interval poate să apară un preemptor – coproprietar, arendaş, vecin sau ADS, şi să depună o comunicare de acceptare a ofertei, iar după ce trec cele 30 de zile, primăria face un proces-verbal de închiere a procedurii şi îl trimite la direcţia agricolă, care eliberează un aviz favorabil. Dacă nu depune nici unul dintre aceştia comunicarea de acceptare, atunci primăria, după 30 de zile, dă o adeverinţă de vânzare la piaţa liberă, care este valabilă şase luni de la data emiterii. În acest interval, dacă nu se face tranzacţia, preţul se poate modifica şi se reia procedura. Este foarte important că oamenii să ştie că, odată afişată oferta, nu se mai poate reveni asupra preţului, în caz că se răzgândesc, deci mare atenţie la preţul pe care doriţi să îl afişaţi! Dacă nu se respectă procedura de vânzare a terenului, respectiv dacă acesta nu a fost vândut potrivit Legii 17/2014, contractul de vânzare poate fi anulat“, a mai spus Ovidiu Meca Obleagă.
Ţinând cont că suprafaţa tranzacţionată la nivelul judeţului Dolj este din ce în ce mai mică, specialiştii spun că preţurile terenurilor agricole vor creşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS