Fostul premier Dacian Cioloș îi transmite președintelui social-democraților, Liviu Dragnea, că bugetul țării „nu este un sac fără fund“ și „nu poate fi administrat haiducește“, susținând că PSD își acoperă „nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă“.
„Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședință de guvern?“, a scris Cioloș, ieri, pe Facebook.
Potrivit fostului prim-ministru Dacian Cioloș, nu există „o gaură de zece miliarde în buget“, așa cum susține Liviu Dragnea.
„Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget». Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de «gaură» ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Această «gaură» NU există“, a afirmat Cioloș.
El a adăugat că, în 2016, veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat.
„Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului guvern. Restul sunt povești. De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii. În rest, este același mod de lucru folosit de PSD și cât timp am guvernat: tehnocrații sunt de vină. PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă“, a transmis Cioloș.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică, că se va consulta cu social-democrații pentru a decide o posibilă convocare a unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul de stat are o gaură de 10 sau 14 miliarde de lei.
El a spus că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanțe de la ultima rectificare bugetară.
Anca Dragu: În 2016 am realizat economii la buget de 1,5 miliarde de lei
Fostul ministru al finanțelor publice, Anca Dragu, susține că în 2016 s-au realizat economii la buget în sumă de aproximativ 1,5 miliarde de lei, având în vedere că, potrivit estimărilor actuale, anul se încheie cu un deficit bugetar de 2,59% din PIB, sub ținta inițială de 2,8% din PIB.
„Nu numai că nu am depășit ținta de deficit de 2,8% din PIB, dar chiar am realizat economii, având în vedere că avem o estimare de deficit, la final de an, de 2,59% din PIB. În bani, asta înseamnă o economie de aproximativ 1,5 miliarde de lei“, a declarat, ieri, pentru Agerpres, Anca Dragu.
Ea infirmă, astfel, afirmațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat recent că veniturile bugetare pe 2016 sunt mai mici cu „10 sau 14 miliarde de lei“ decât cele estimate „pe hârtie“ de vechea conducere a Ministerului Finanțelor.
Mai mult, fostul ministru a remarcat faptul că afirmațiile nu vin de la Ministerul Finanțelor.
„Nu am văzut o poziție a ministrului finanțelor pe această temă. Ei ar trebui să fie, în această perioadă, foarte ocupați cu elaborarea bugetului pe 2017“, a subliniat Dragu.
Bugetul României este monitorizat de Comisia Europeană
Mai mult, ea a explicat mecanismul de funcționare a bugetului, și anume că acesta este un instrument anual, iar dacă în 2016 ar fi existat cheltuieli suplimentare, acestea ar fi trebuit evidențiate în deficitul pe același an, nu transferate pe bugetul pe anul următor.
Totodată, fostul ministru a menționat faptul că bugetul României este monitorizat de Comisia Europeană, care ar fi emis avertismente în cazul în care exista riscul depășirii țintei de deficit.
„Bugetul României, ca și al oricărei țări membre a Uniunii Europene, este monitorizat de Comisia Europeană. Or, toate estimările Comisiei Europene, încă de la jumătatea anului, au evidențiat posibile economii la buget, având în vedere execuția bugetară, în sensul că deficitul se va situa sub 2,8% din PIB în 2016. Așadar, nu au fost evidențiate cheltuieli care să nu fie acoperite“, a adăugat Anca Dragu.
Referitor la estimările noului ministru al finanțelor cu privire la creșterea economică în următorii patru ani, de 5,5% anual, în medie, Anca Dragu a afirmat că proiectul de buget pe care l-a transmis noului guvern prevede o creștere economică de 4,3% în 2017.
„În proiectul de buget am mers pe o creștere de 4,3% pentru 2017. Dacă, într-adevăr, se vor realiza creșterile de pensii și salarii din programul de guvernare, acestea ar putea avea un aport suplimentar de 0,2 – 0,3 puncte procentuale, pentru că apar efectele din consum. Însă, Comisia Europeană are o estimare de creștere economică de 3,9% din PIB pentru 2017. La fel și Fondul Monetar Internațional“, a adăugat ea.