6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul „Oblemenco“ - amânat din nou

Stadionul „Oblemenco“ – amânat din nou

Noul termen de finalizare a lucrărilor la Stadionul „Ion Oblemenco” ar fi 9 martie 2017. Ținând cont de condițiile meteo actuale și de modul cum se prezintă acum stadionul (foto 5 ianuarie 2017), misiunea constructorilor pare imposibilă. (Foto: Marian Vulcănescu)
Noul termen de finalizare a lucrărilor la Stadionul „Ion Oblemenco” ar fi 9 martie 2017. Ținând cont de condițiile meteo actuale și de modul cum se prezintă acum stadionul (foto 5 ianuarie 2017), misiunea constructorilor pare imposibilă. (Foto: Marian Vulcănescu)

Compania Națională de Investiții (CNI) a precizat, într-un răspuns transmis GdS, că termenul de finalizare a lucrărilor la Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova a fost decalat, din cauza unor infiltraţii de apă constatate în zona peluzei şi a tribunei a doua. Noul termen ar fi martie 2017. Vara trecută, stadionul s-a confruntat cu altă amânare: termenul noiembrie 2016, pronunțat cu atâta îndârjire de autoritățile locale, a fost înlocuit atunci cu februarie 2017. Va fi respectat și acest ultim termen? Ținând cont de condițiile meteo actuale și de modul în care se prezintă acum stadionul, misiunea constructorilor pare imposibilă.

Stadionul „Ion Oblemenco“ nu va fi gata în luna februarie, așa cum anunțau autoritățile locale (Foto: Lucian Anghel)
Stadionul „Ion Oblemenco“ nu va fi gata în luna februarie, așa cum anunțau autoritățile locale (Foto: Lucian Anghel)

Stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova nu va fi gata în luna februarie, așa cum trâmbițau anul trecut autoritățile locale. Într-un răspuns transmis GdS de Compania Națională de Investiții (CNI), principalul finanțator al lucrărilor, se menționează faptul că termenul de finalizare a stadionului a fost decalat cu o lună, din cauza unor infiltrații de apă. „Referitor la obiectivul de investiţii «Construire Complex Sportiv Craiova – Stadion de fotbal în municipiul Craiova», vă comunicăm că termenul de finalizare a lucrărilor este 09.03.2017. Decalarea a fost aprobată în Consiliul Tehnico Economic al CNI, urmare a faptului că s-au constatat infiltraţii de apă în zona peluzei 2 şi a tribunei 2. În vederea găsirii unei soluţii, s-a solicitat şi aprobat o decalare a termenului de 20 de zile pentru montarea de piezometre (aparat cu care se măsoară gradul de comprimare a lichidelor sau se determină presiunea statică a fluidelor – n.r.) şi colectarea datelor tehnice. Ulterior, aceste date vor fi interpretate şi procesate pentru găsirea soluţiei tehnice“, se precizează în răspunsul CNI. „Având în vedere decalarea termenului pentru data de 9.03.2017, considerăm că nu se vor putea organiza competiţii începând cu luna martie 2017. Gazonul care va fi montat poate fi folosit după aproximativ două luni de la instalare“, a mai menționat Compania. Cu alte cuvinte, adio inaugurare în martie și adio competiții din primăvară!

La -12 grade Celsius, cât se înregistrau marți la prânz, la Stadionul „Ion Oblemenco“ se lucra: unii muncitori dădeau zapada din tribune, alții încărcau la materiale (Foto: Lucian Anghel)
La -12 grade Celsius, cât se înregistrau marți la prânz, la Stadionul „Ion Oblemenco“ se lucra: unii muncitori dădeau zapada din tribune, alții încărcau la materiale (Foto: Lucian Anghel)

Conform declarațiilor repetate ale edililor, în februarie – martie 2017, iubitorii de sport ar fi trebuit să se bucure de inaugurarea, în Bănie, a unui stadion de cinci stele. Asta, în condițiile în care se aștepta până în primăvara lui 2017 după gazon, pentru că, în ceea ce priveşte construcția stadionului, se spunea că aceasta va fi gata încă din noiembrie 2016. Cel puțin, acestea erau afirmațiile pe care le făcea cu îndârjire primarul de atunci al Craiovei, Olguța Vasilescu, de fiecare dată când se aducea vorba de stadion. Ca să fie și mai convingător, edilul le posta și pe contul său de socializare. „Așa cum am tot anunțat, construcția stadionului va fi finalizată la sfârșitul anului (2016 – n.r.), iar suprafața de joc va fi gata în februarie – martie 2017, când va fi făcută și recepția. Nu este nimic schimbat față de ceea ce am anunțat deja. Nu se poate pune gazonul mai repede, având în vedere că macaralele nu pot fi scoase din mijlocul construcției până la finalizarea ei“, scria Olguța Vasilescu pe pagina sa de Facebook, pe data de 7 iulie 2016.

Pe șantierul de la Stadionul „Ion Oblemenco“, muncitorii făceau cu greu față temperaturii de marți (Foto: Lucian Anghel)
Pe șantierul de la Stadionul „Ion Oblemenco“, muncitorii făceau cu greu față temperaturii de marți (Foto: Lucian Anghel)

Gazonul, scuza care acoperea întârzierea lucrărilor

Când edilul o tot dădea înainte cu gazonul care trebuie protejat câteva luni pentru a se prinde, GdS scotea la iveală, vara trecută, faptul că nu suprafața de joc ar fi problema, ci lucrările întârziate. CNI anunța că la sfârșitul lunii iunie 2016 gradul de realizare a stadionului era de doar 35%, așa că nici vorbă ca proiectul să fie gata la 21 noiembrie 2016. Și nici măcar până la sfârșitul anului 2016. Dând vina pe condițiile meteo nefavorabile din luna ianuarie 2016, constructorii prelungeau termenul până în februarie 2017. „Decalarea termenului de finalizare pentru obiectivul menționat (Stadionul «Ion Oblemenco» – n.r.) este posibilă cu respectarea prevederilor legale, respectiv contractuale. Astfel, lucrările de execuție pot fi decalate din cauza condițiilor meteo nefavorabile din luna ianuarie, justificate, conform legii, cu buletinul meteo, cu modificarea graficului de execuție în concordanță cu noul termen comunicat și aprobat pentru luna februarie 2017“, se menționa într-un răspunsul trimis GdS de către CNI, pe data de 25 iulie.
Deși contrazisă de CNI și de stadiul lucrărilor, Olguța Vasilescu a ținut-o una și bună cu gazonul și cu luna martie de data asta, ca termen pentru darea în folosință a stadionului. „Cu stadionul de fotbal nu sunt probleme. În mod sigur, undeva prin luna martie vom putea să ne bucurăm de el, pentru că gazonul trebuie aşteptat să se prindă“, spunea edilul în septembrie 2016. „Construcția avansează foarte bine și suntem foarte mulțumiți de ritmul lucrărilor. Noi sperăm ca termenul final să fie luna februarie a anului viitor, pe partea de construcție, desigur. În ceea ce privește partea de gazon, cum o da Dumnezeu să crească“, era afirmația primarului în luna octombrie 2016.

Unde se află stadionul, în prezent, ca stadiu al lucrărilor

Până la urmă, Stadionul „Ion Oblemenco“ s-a ales cu o nouă amânare, situație care nu pare să fie o surpriză, având în vedere modul în care arată lucrările în prezent. Întrebarea este dacă va fi respectat și acest ultim termen. Ținând cont de condițiile meteo actuale și de cum se prezintă stadionul, misiunea constructorilor pare imposibilă. Pe șantier se lucra și marți, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute. La prânz se înregistrau -12 grade Celsius și, cu toate acestea, muncitorii se aflau la datorie: unii dădeau zapada din tribune, alții încărcau la materiale, iar alții se încălzeau în jurul unui foc.
Săptămâna trecută, Olguța Vasilescu preciza, într-o conferință de presă organizată ad-hoc în cadrul unei „vizite de lucru“, că stadionul este finalizat în proporție de peste 80%. În realitate însă, procentele diferă în funcție de tipul de lucrări. CNI a menționat, la solicitarea GdS, că „gradul de execuţie a lucrărilor la data de 31.12.2016 se prezintă astfel: lucrări de infrastructură – 95% (ansamblul elementelor care susțin partea principală a unei construcții, care o fixează de teren și care transmite acesteia forțele – n.r.), lucrări de suprastructură – 75% (totalitatea elementelor care formează partea utilă a unei construcții – n.r.), lucrări de instalaţii – 55%, lucrări de arhitectură – 40% şi lucrări de amenajări exterioare – 10%“. Totodată, suma decontată până în prezent către constructor a fost de 104.874.096 de lei, potrivit CNI.

La peluza a doua şi tribuna a doua au fost constatate infiltrații de apă (Foto: Lucian Anghel)
La peluza a doua şi tribuna a doua au fost constatate infiltrații de apă (Foto: Lucian Anghel)

Contradicții și în ceea ce privește gazonul

Și în ceea ce privește gazonul și timpul de care acesta are nevoie pentru a putea fi folosit există contradicții, de data asta între ceea ce susține Compania Națională de Investiții și ceea ce prevede caietul de sarcini pe care și l-au asumat constructorii. Dacă CNI spune că „gazonul poate fi folosit după aproximativ două luni de la instalare“, caietul de sarcini este mult mai strict. Potrivit acestuia, gazonul ar avea nevoie nu de două, ci de șase luni de acomodare pentru a se putea organiza competiții pe stadion. „Odată însămânțat (gazonul – n.r.), se va evita utilizarea terenului timp de șase luni, timp în care gazonul trebuie menținut în condiții optime, controlat prin sistemul de iluminat ce permite fotosinteza și sistemul de irigare“, scrie negru pe alb în caietul de sarcini.
Același caiet de sarcini detaliază cum trebuie îngrijit gazonul: „În cele șase luni necesare gazonului pentru a ajunge la maturitate, trebuie să se întreprindă operațiuni zilnice de mentenanță, iar instalațiile de iluminare trebuie să fie prezente și funcționale de la momentul răsăririi gazonului. Temperatura de germinare la sol trebuie să fie 12-15 grade, de aceea se recomandă perioadele de primăvară și toamnă ca fiind optime pentru însămânțare“. Astfel stând lucrurile, dacă gazonul se poate însămânța la primăvară înseamnă că el poate fi folosit abia la toamnă, dacă ne luăm după caietul de sarcini. Asta numai dacă lucrările se termină în martie sau dacă va mai fi de lucru, ulterior, doar la partea exterioară a stadionului și la interioare (vestiare, restaurant, alte încăperi etc).

Stadionul costă peste 220 de milioane de lei

Lucrările la Complexul Sportiv „Ion Oblemenco“ au început în septembrie 2015, iar contractul a fost atribuit unei asocieri formate din SC CON-A SRL Sibiu, SC ACI CLUJ SA, SC NISAL SRL și SC DICO și ȚIGĂNAȘ Birou de proiectare SRL, lider de asociere fiind SC CON-A SRL. Valoarea contractului este de 166 de milioane de lei, fără TVA, bani pe care îi pune la dispoziție Compania Națională de Investiții din subordinea Ministerului Dezvoltării. La această sumă se adaugă o contribuție de 10% din partea Primăriei Craiova, adică 21 de milioane de lei cu TVA. Potrivit proiectului, stadionul va avea o capacitate de 30.854 de locuri și poate găzdui meciuri de rugbi, fotbal pentru seniori, fotbal pentru juniori, rugbi în 7, oină, hochei pe iarbă, minihochei, fotbal american, concerte, târguri, expoziții, adunări politice, culturale, sociale și religioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS