6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCinci bebeluşi abandonaţi în spitalele doljene în 2017

Cinci bebeluşi abandonaţi în spitalele doljene în 2017

Cinci copii sănătoşi au fost abandonaţi în spitalele craiovene
Cinci copii sănătoşi au fost abandonaţi în spitalele craiovene

În vreme ce foarte multe femei nu reuşesc să rămână însărcinate şi dau bani grei pe tratamente, altele preferă să-şi abandoneze copiii la câteva minute după ce i-au adus pe lume. De la începutul acestui an, cinci bebeluşi, două fete şi trei băieţi, au fost abandonaţi în spitalele din Dolj. Copiii nu au probleme de sănătate, însă au avut neşansa de a se naşte într-o familie care, din diverse motive, nu îi poate creşte. „Copiii au fost monitorizaţi de medici şi vor fi ţinuţi în spital până vor ajunge la greutatea ideală. Dintre aceştia, s-a reuşit reintegrarea în familie a unui singur copil. Mama acestuia este minoră şi trăieşte într-o comună din Dolj. Bunicii fetei au acceptat să o ajute în creşterea băieţelului. În ceea ce priveşte ceilalţi copii, suntem în faza în care realizăm anchete sociale la domiciliul mamei şi identificăm rudele de până la gradul patru. Sărăcia rămâne în continuare principalul motiv al abandonului“, a spus Dayana Scărlătescu, şef Serviciu Evaluare Iniţială, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. În afara minorei care a adus pe lume copilul, celelalte femei nu sunt la prima naştere, mai au acasă cel puţin încă un copil.

În ultimii doi ani, 127 de familii au solicitat atestat pentru adopţia unui copil

Angajaţii Clinicii de Neonatologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova sunt cei care se ocupă de aceşti copii până în momentul în care sunt preluaţi de asistenţii sociali ai DGASPC Dolj. Povestea fiecăruia dintre ei este impresionantă. Unul dintre copiii abandonaţi în spital care au ajuns în această săptămână la un asistent maternal s-a născut pe 7 decembrie 2016. Mama acestui bebeluş are o situaţie specială. Potrivit medicilor, aceasta şi-a pierdut soţul când era în luna a treia de sarcină. Mai are acasă un copil, iar sărăcia a împiedicat-o să îşi ţină aproape şi cel de-al doilea copil. Medicii care se confruntă cu astfel de cazuri susţin că femeile care doresc să abandoneze copiii imediat după ce îi aduc pe lume premeditează acel moment. „Anul trecut, de exemplu, am avut o situaţie când o femeie care trebuia să nască s-a prezentat în Urgenţă cu acte de identitate false. Ne-am dat seama imediat, însă când a realizat că a fost descoperită a fugit. Am anunţat poliţia şi colegii de la «Spitalul Filantropia». Aceasta este modalitatea cea mai întâlnită a celor care doresc să abandoneze, vin fie cu acte false, fie fără nici un act de identitate. La serviciul de urgenţă s-a prezentat o altă femeie care a spus că va naşte, însă nu va păstra copilul pentru că nu îl doreşte şi că l-a purtat în pântece pentru altă femeie. Am avut însă şi un caz extrem de tulburător. O doljeancă susţinea că trebuie să nască, ne-a spus în câte săptămâni este însărcinată şi ce sex urma să aibă copilul. Venise pregătită cu bagajul pentru spital, chiar şi cu scutece pentru bebeluş. Datorită experienţei pe care o avem ne-am dat seama că acea femeie era de fapt bolnavă psihic, nu era însărcinată. Am trimis-o de urgenţă la spitalul de psihiatrie“, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Toţi aceşti copii părăsiţi pot deveni adoptabili, însă adopția nu este un lucru care poate fi realizat de pe o zi pe alta. Pentru început trebuie căutaţi membrii familiei sau rudele copilului abandonat, apoi copilul trebuie declarat adoptabil. De-abia apoi devine eligibil și potrivit cu una dintre familiile care sunt deja atestate în Registrul Național al Adopțiilor. În ultimii doi ani, 127 de familii doljene au solicitat atestat pentru a avea astfel dreptul să adopte un copil. Potrivit reprezentanţilor DGASPC, dintre acestea, 29 au reuşit să adopte copii, iar opt au renunţat. Procesul pentru obţinerea atestatului pentru adopţia unui copil durează maximum 90 de zile, apoi urmează o perioadă de aşteptare până la potrivirea familiei cu un copil adoptabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS