Proprietarii imobilelor din Craiova sunt obligați să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului. În caz contrar, riscă amenzi de până la 1.500 de lei pentru persoane fizice și până la 2.500 de lei pentru persoane juridice.
Asociațiile de proprietari din Craiova au, la rândul lor, obligația să îndepărteze țurțurii care s-au format la blocuri. „În urma căderilor de zăpadă, Poliția Locală a Municipiului Craiova a făcut apel, prin numeroase comunicări în presă, pentru ca deținătorii de imobile, cu orice titlu, să procedeze la înlăturarea sloiurilor de gheaţă, precum și la îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuare, aflate în fața imobilelor, potrivit prevederilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 319/2009 – pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancționarea faptelor care constituie contravenţii, modificată și completată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 233/2015“, a precizat directorul Poliției Locale, Octavian Mateescu.
În cazul în care proprietarii nu pot îndepărta singuri țurțurii și sloiurile de gheață formate la nivelul acoperișului pot angaja alpiniști spe-cializați. Dacă nici așa nu pot înlătura în siguranță țurțurii și sloiurile de pe bloc, abia atunci pot apela la echipele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj. Asociațiile trebuie să știe că nu pompierii sunt cei care se ocupă de eliberarea sloiurilor și țurțurilor de pe blocuri. „Nu cade în sarcina noastră activitatea de înlăturare a sloiurilor și țurțurilor de gheață de pe blocuri. Răspunderea este a proprietarilor, respectiv a asociațiilor de proprietari care își iau toate măsurile de siguranță pentru a nu pune în pericol integritatea și viața trecătorilor. Aceștia pot să solicite Poliției Locale să balizeze zona după care procedează la doborârea gheții. Își pot angaja echipe specializate de alpiniști dacă nu pot face singuri acest lucru. Noi intervenim doar acolo unde proprietarii sunt în imposibilitatea de a înlătura gheața în condiții de siguranță, și la unele instituții“, a declarat Tania Vâlceanu, reprezentant ISU Dolj.
Neînlăturarea țurțurilor constituie contravenție
„Constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă cuprinsă între: 500 și 2.500 de lei pentru persoane fizice și 1.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice nemontarea şi neînlocuirea jgheaburilor, burlanelor uzate, ţiglelor, olanelor şi a geamurilor sparte, a firmelor uzate sau deteriorate, precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) de către proprietari, chiriaşi ori deţinătorii legali“. Art. 4.(1) din Regulament.