3.7 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateChirurgia Pediatrică are masă de operație nouă datorită donațiilor

Chirurgia Pediatrică are masă de operație nouă datorită donațiilor

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova a reușit să achiziționeze, în urma donațiilor, o masă de operație de ultimă generație de care anual vor beneficia în jur de 1.000 de pacienți (Foto: Lucian Anghel)
Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova a reușit să achiziționeze, în urma donațiilor, o masă de operație de ultimă generație de care anual vor beneficia în jur de 1.000 de pacienți (Foto: Lucian Anghel)

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova a reușit să achiziționeze, cu ajutorul sponsorizărilor, o masă de operație de ultimă generație. Mai multe organizații nonprofit, printre care și Fundația Gazeta de Sud, firme, dar și persoane fizice au pus mână de la mână, astfel încât copiii care ajung aici să fie operați în siguranță. Pentru realizarea intervențiilor chirurgicale este însă nevoie urgentă și de o lampă scialitică. Cea care există acum în sala de operație nu a mai fost schimbată din anii ‘60.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova există singura Clinică de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din Oltenia. Cei cinci medici care lucrează aici sunt pregătiți să intre în orice moment în sala de operație. Salvarea aduce zilnic zeci de copii care așteaptă ca „domnul doctor să îi facă bine“. Clinica are două săli de operație. De-a lungul timpului, cadrele medicale și-au creat o asociație unde au început să strângă fonduri pentru achiziționarea aparaturii și materialelor medicale pe care spitalul nu poate să le asigure. Li s-au alăturat și alte ONG-uri, firme, oameni cu bani și de fiecare dată și Fundația Gazeta de Sud. După ce clinica a fost dotată cu un laparoscop și altă aparatură care a salvat viața a mii de copii, de data aceasta din donații a fost achiziționată o masă de operații. Cea pe care medicii erau nevoiți să lucreze era din anii ‘60. În jur de 1.000 de copiii vor beneficia anual de noua masă de operație. „Am primit sponsorizare de la mai multe organizații nonprofit, de la firme, dar și de la persoane fizice și am reușit cu ajutorul lor să cumpărăm o masă de operație care ne permite să facem intervenții în domeniul ortopediei pediatrice. Ne ajută foarte mult. Aveam o masă veche de zeci de ani, mecanismele ei deja înțepeniseră, ajunsese doar ca un pat pe care puneam copiii să îi operăm, atașat de ea erau dispozitive din anii ‘60. Cu ajutorul mesei de operație primite recent reușim să efectuăm intervențiile ortopedice minim invazive pentru copii. Finanțarea a venit de la asociațiile «Medici pentru viața copiilor», «Medici pentru copii» și Fundația Gazeta de Sud, iar firma Medtehnica, de la care am achiziționat masa, ne-a făcut o reducere substanțială“, a spus dr. Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru.

Lampa scialitică, „aranjată“ cu becuri de camion

Lampa scialitică din una dintre sălile de operație ale Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică este neschimbată din anii ‘60 (Foto: Lucian Anghel)
Lampa scialitică din una dintre sălile de operație ale Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică este neschimbată din anii ‘60 (Foto: Lucian Anghel)

În sala de operație unde a fost adusă masa chirurgicală este însă nevoie urgentă și de o lampă scialitică. Cea care există în acest moment se lucrează pe ea de zeci de ani și se află într-o stare de degradare avansată. Una nouă costă în jur de 6.000 de euro. „În ultimii ani, pentru că nu s-au mai găsit becurile adecvate pentru această lampă, au fost puse becuri care se folosesc pentru farurile de la camioane. Lumina dată de aceste becuri este însă una caldă și nu rece, cum era cea pe care o dădeau becurile originale. Din această cauză, partea de sticlă s-a degradat. Intervențiile unde avem nevoie de o lumină operatorie foarte bună le facem în cea de-a doua sală de operație a clinicii pentru că aici nu se poate lucra în siguranță. O astfel de lampă ar costa, cu toate reducerile care se pot face și cu TVA inclus, pentru că statul îți ia TVA inclusiv din donații, undeva la 6.000 de euro“, a adăugat dr. Cârstoiu.

Se lucrează cu pense, foarfeci, bisturie de 50 de ani

Nevoie este și de instrumentar. Cel pe care medicii îl folosesc este de când s-a înființat spitalul: pense, foarfeci, bisturie, toate au rămas neschimbate de aproape 50 de ani. În clinică există un medic care s-a specializat în tratarea malformațiilor feței și buzelor, însă nu dispune de toată aparatura care să îi permită să efectueze intervențiile chirurgicale de care foarte mulți copii au nevoie. „Este nevoie de niște ochelari speciali care măresc imaginea. Ceea ce face el este microchirurgie și are foarte mare nevoie de acești ochelari care îi asigură precizie“, a explicat dr. Eleodor Cârstoiu.

„În zona noastră nu s-au făcut prea multe de către MS“

Multe dintre aparatele de bază ale Clinicii de Chirurgie Pediatrică au fost însă obținute prin sponsorizare: laparoscopul, lampa scialitică și alte dispozitive necesare intervențiilor chirurgicale efectuate copiilor. De la consiliul județean, clinica a primit un aparat radiologic și un motor electric, folosite în operațiile ortopedice. Spitalele din Oltenia au fost tot timpul vitregite însă de Ministerul Sănătății, spun medicii. „Au fost făcute dotări în alte spitale, dar în partea de sud și în Moldova nu prea s-a făcut nimic. Sunt spitale din țară unde s-a investit foarte mult, în zona noastră însă nu s-au făcut prea multe de către MS“, a conchis Eleodor Cârstoiu, medic chirurg pediatru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS