5.6 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljUrgența Spitalului Judeţean Craiova - refugiu pentru oamenii străzii

Urgența Spitalului Judeţean Craiova – refugiu pentru oamenii străzii

De patru luni, această bătrână se adăposteşte la UPU (Foto: Lucian Anghel)
De patru luni, această bătrână se adăposteşte la UPU (Foto: Lucian Anghel)

O situaţie îngrijorătoare, în judeţul Dolj, este cea a persoanelor fără adăpost. Imediat ce iarna se face simţită, multe dintre acestea ajung la spital, unde, pe lângă un pat curat, la căldură, primesc şi mâncare. În prezent, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova sunt internate mai multe persoane fără acte de identitate, fără locuinţă sau familie ori de care rudele nu mai vor să ştie. Unele dintre ele suferă de afecţiuni psihice, demenţă senilă, dar există şi cazuri care nu necesită îngrijire medicală sau care au afecţiuni ce ar putea fi tratate şi acasă. De cele mai multe ori, se apelează la ajutorul primăriilor şi al celor de la Protecţia Socială pentru a căuta familiile acestor oameni sau un loc într-un centru medico-social. Pentru mulţi din aceşti oameni însă, acasă este spitalul.
În unul din saloanele de la UPU se află în acest moment trei cazuri sociale, dintre care unul este extrem de complicat.

Spitalul, singurul refugiu pentru cei fără acte de identitate

Ghemuită pe un pat, cu pătura de lână trasă peste cap, doarme o bătrână. A ajuns în Urgență cu mai mult de patru luni în urmă, însă nu îşi aminteşte prea multe. Spune că a ajuns de numai o zi în spital, că nu are pe nimeni, nu are casă. Susține că se numește Florica Musi și că are 80 de ani, în rest este incoerentă. „A ajuns la noi pe 4 octombrie 2016. S-a prezentat în Urgenţă adusă de o ambulanţă. Susținea că are dureri mari. A spus iniţial că este din Caracal și că are 80 de ani“, a povestit Daniela Vintilă, asistent social UPU. Nu a avut asupra ei nici un act de identitate, nu a ştiut să spună data naşterii. Medicii au observat că femeia este incoerentă, că prezintă tulburări grave de memorie. Au solicitat atunci sprijinul Secţiei 2 de Poliţie. „Aşa procedăm atunci când ne confruntăm cu astfel de situaţii, cu persoane care ajung la spital fără acte de identitate. Primul pas pe care îl facem este identificarea persoanei. Am solicitat apoi o echipă mobilă a poliţiei pentru amprentarea acesteia. Apoi, am cerut sprijinul Evidenţei Populaţiei pentru a o fotografia în vederea emiterii documentelor de identitate. Din prima clipă, femeia s-a prezentat ca fiind Florica Musi, însă, ulterior, s-a dovedit că acest nume nu era de fapt al ei. Poliţiştii au descoperit că se numeşte Tudora Adîr, că ar avea patru copii, doi în Germania, unul în Giurgiu şi o fată în Craiova. Au luat legătura cu fata acesteia, care locuieşte într-un cartier la marginea Craiovei, însă aceasta a declarat că nu îşi poate lua mama acasă pentru că locuieşte împreună cu soţul şi cei zece copii într-o singură cameră. Am solicitat atunci sprijinul asistenţilor sociali din cadrul Primăriei Craiova, cărora le-am cerut să realizeze o anchetă socială la domiciliul fiicei acestei femei. Cele declarate de ea s-au confirmat, aceasta locuieşte împreună cu mai mulţi copii într-o locuinţă improprie. Am aflat apoi că această femeie a locuit mulţi ani pe străzi, este văduvă şi ar fi fost căsătorită la marginea oraşului Bechet“, a explicat asistentul social.
Medicii se confruntă cu astfel de cazuri pe tot parcursul anului, însă iarna numărul lor sporește. Pentru cei fără acte de identitate, spitalul este singurul refugiu. Doar în ultimele săptămâni, de exemplu, în Spitalul de Urgenţă Craiova au fost internate 13 persoane care sunt cazuri sociale. „Este foarte important ca aparţinătorii, dar şi celelalte instituţii să înţeleagă că UPU nu este pentru cazuri sociale. Noi trebuie să avem acest spaţiu liber pentru cazuri urgente, pentru persoane rănite în urma unor accidente… În ultimele zile am reuşit să transferăm la Căminul pentru Persoane Vârstnice opt persoane, și alte două la Adăpostul pentru oamenii străzii al Asociaţiei Vasiliada. Înainte de toate, însă, le obţinem documente, fără acte de identitate nu îi putem transfera. Această femeie are probleme cu memoria, are nevoie de îngrijire într-un centru medico-social sau într-un cămin de bătrâni“, a mai spus Daniela Vintilă.
Medicii trag un semnal de alarmă, căci, susțin ei, în ultima perioadă, foarte multe persoane fără documente au solicitat consult în UPU. „Am avut persoane de toate vârstele care nu au avut niciodată acte de identitate, chiar vârstnici fără nici un fel de document, familii întregi care practic nu există. Este foarte grav ce se întâmplă! În Urgenţă, 80% din cazuri sunt neplătitori de asigurări de sănătate. Au ajuns să vină prin Urgenţă, să se interneze pentru două-trei zile, apoi să revină în Urgenţă până îşi rezolvă problemele medicale“, a spus dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS