2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025

Scapă cine poate!

Modificările aduse Codului Penal prin Ordonanța nr. 13/2017, emisă de guvernul Grindeanu în miez de noapte, intră în sfera legii penale mai favorabile, așa că vor fi afectate atât anchetele în curs, cât și dosarelor aflate pe rolul instanțelor. În Oltenia, unii funcționari prinși cu mâna în banii publici vor scăpa cu pedepse mai ușoare pentru abuz în serviciu, alții chiar de dosarele penale întocmite pe numele lor, indiferent că sunt încă anchetați sau în curs de judecată.

Să vedem cum se „traduc“ aceste modificări în dosarele unor primari acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.
Mircea Guță, fostul primar al municipiului Calafat, a fost trimis în judecată într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu în formă continuată și luare de mită. Procurorii DNA susțin că Mircea Guță a păgubit bugetul municipiului cu peste 400.000 de euro prin achiziția unor bunuri la prețuri „umflate“. Este vorba de achiziții directe de cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii de autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc. Suma de 400.000 de euro este cu mult peste plafonul de 200.000 de lei stabilit de guvern, așa că fostul edil nu scapă de acuzația de abuz în serviciu. Dacă va fi găsit vinovat de instanță, va scăpa însă cu cel mult trei ani de închisoare pentru fapta comisă. În prezent, acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj.
Un alt exemplu este cel al fostului primar PSD al comunei doljene Braloștița, Ioan Sârbu. În iunie, anul trecut, Sârbu a fost condamnat de Judecătoria Craiova la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pe scurt, Sârbu a fost acuzat că, pe vremea când era administratorul unei firme de construcții, a obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive.
Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpat, dosarul fiind în prezent pe rolul Curții de Apel Craiova. Prejudiciul produs bugetului comunei este peste plafonul menționat în Ordonanța nr. 13/2017, însă instanța de apel va trebui să aplice legea mai favorabilă în cazul inculpatului, așa că Sârbu va putea beneficia de o reducere cu doi ani a pedepsei primite.
Și fostul primar din Bechet, Costel Tulitu, a fost acuzat de abuz în serviciu, dar și de conflict de interese. Anchetatorii au reținut că Tulitu a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de SC Consrep Construct SRL Caracal, în valoare totală de 1.339.342 de lei.
Anchetatorii au mai stabilit că, pe când era primarul orașului Bechet, Tulitu a încheiat patru contracte cu două societăți comerciale în care fiul său, Cătălin Tulitu, avea calitatea de acționar principal. Procurorii anticorupție au susținut că, prin încheierea acestor contracte, primarul a păgubit bugetul Primăriei Bechet cu suma totală de 27.601 euro, banii reprezentând un folos material necuvenit pentru cele două firme, implicit pentru Cătălin Tulitu. În octombrie, anul trecut, Tulitu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru faptele comise.
După intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 13/2017, Tulitu poate cere în instanță aplicarea legii mai favorabile și ar putea obține o reducere a pedepsei.

Mii de dosare afectate de discriminarea parțială a abuzului în serviciu

Potrivit informațiilor oferite de DNA, numai în perioada 2014-2016 au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 de persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor sunt de peste un miliard de euro (1.048.341.902 euro).
În prezent se află în lucru la DNA 2.151 de dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.
Parchetul general a comunicat că, în aceeași perioadă, au fost trimise în judecată 1.960 de persoane acuzate de abuz în serviciu, prejudiciul total cauzat de acestea fiind de 196.002.878 de euro.
Pentru comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu, au fost deferite justiției alte 202 persoane, prejudiciul produs de acestea fiind calculat la suma totală de un milion de euro. Printre persoanele acuzate de abuz în serviciu în ultimii doi ani se numără doi parlamentari, 17 primari, patru viceprimari și cinci directori.
Gazeta de Sud a solicitat unităților de Parchet din județul Dolj să precizeze câte dosare privind comiterea infracțiunii de abuz în serviciu au fost intrumentate în cursul anului 2016, câte au ajuns în instanță și care a fost prejudiciul total reținut în aceste dosare. Procurorii doljeni au comunicat că vor oferi aceste informații în cursul zilei de astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS