Ninsorile au revenit ieri în zona montană Rânca. Primii fulgi de zăpadă au apărut la miezul nopţii, iar ninsoarea s-a înteţit dimineaţa devreme. Cabanierii erau pregătiţi să intervină să deszăpezească principalele căi de acces din zona pensiunilor, astfel încât să nu fie probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu lemne. Şi drumarii au primit încă de vineri avertizare de ninsori abundente şi au mobilizat în Rânca şase utilaje pentru a interveni în caz de nevoie. De altfel, Secţia de Drumuri Naţionale a acţionat ieri-dimineaţă pe DN 67C cu utilaje de deszăpezire şi a fost împrăştiat material antiderapant, astfel încât conducătorii auto să poată urca sau coborî în Rânca fără probleme. Având în vedere vacanţa intersemestrială a elevilor, în Rânca se află în prezent câteva sute de turişti, iar drumarii veghează ca Transalpina, pe tronsonul Novaci – Rânca, să fie accesibilă. Conducerea Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale le transmite conducătorilor auto să urce la Rânca doar dacă au maşinile echipate cu anvelope de iarnă şi lanţuri.
Două competiţii, în pregătire
Revenirea ninsorilor la Rânca este de bun augur pentru finalul iernii, cel puţin din punct de vedere al competiţiilor care vor avea loc în perioada următoare. Este vorba de Olimpiada jocurilor sportive de iarnă pentru copiii cu dizabilități şi de Cupa Sănătăţii. În ceea ce priveşte Olimpiada jocurilor sportive de iarnă, etapa interjudețeană, pentru copiii cu dizabilităţi, aceasta va avea loc la Rânca pe 15 și 16 februarie. Elevii participanți provin de la Centre de Educație Incluzivă, fiecare școală urmând să participe la această competiție cu câte patru elevi, înscrişi în şapte probe. „Cheltuielile pentru aceste jocuri sunt suportate din bugetele proprii ale centrelor de educație incluzivă, dar și din sponsorizări. Anul trecut a fost organizată prima ediție a acestui concurs, iar de anul viitor competiția ar urma să fie organizată la nivel național. Din fiecare judeţ participă patru elevi. Fiecare delegaţie va avea echipament sportiv, iar noi vom pune la dispoziţie celelalte materiale pentru organizarea acestor întreceri sportive. Este vorba de şapte probe de concurs, extrem de simple: aruncarea bulgărilor de zăpadă la ţintă, concurs de sănii, alergare prin zăpadă, construirea oamenilor de zăpadă şi altele. Este al doilea an când organizăm. Anul acesta este o competiţie interjudeţeană. Obiectivul concursului este acela de socializare, incluziune socială, dezvoltarea unor abilităţi fizice, psihice, participarea la competiţii“, a spus Nicu Baiu, directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Jiu.
Cupa Sănătăţii
De asemenea, o nouă ediție a Cupei Sănătății la schii va avea loc la Rânca în perioada 17 – 19 februarie. Cadrele medicale se vor reuni în stațiunea montană pentru a se bucura de competiţie şi pentru a concura pentru cupele puse în joc. Peste o sută de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi familiile acestora sunt aşteptaţi să ia startul în probele concursului. Câştigătorii vor primi cupe şi medalii, însă toată lumea va pleca acasă cu o diplomă de participare. Organizarea Cupei Sănătăţii la Rânca este deja intrată în tradiţia competiţiilor în zonă, fiind cea mai veche dintre acestea. Deocamdată, este disponibilă pârtia din centrul staţiunii turistice, însă depinde de cât de mult va ninge, pentru că în funcţie de nivelul stratului de zăpadă schiul poate fi practicat pe toate cele şase pârtii amenajate la cota 1.650.