-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAmbasade și investitori au „descălecat“ la Primăria Craiova

Ambasade și investitori au „descălecat“ la Primăria Craiova

Reprezentanții mai multor ambasade, printre care Cehia, Ungaria și Nigeria, și-au dat ieri întâlnire la Primăria Craiova cu reprezentanții mediului de afaceri din Dolj și cu autoritățile locale, scopul fiind acela de a găsi modalități prin care firme străine să investească în Dolj și Craiova sau să încheie parteneriate cu principalii producători locali. Investitorii străini caută afaceri în domeniul agricol, turism, industrie sau IT și sunt interesați preponderent de investiții până în cinci milioane de euro.

Reprezentanți oficiali ai organismelor sau investitorilor din Israel, Cehia, Polonia, Olanda, Elveția, Nigeria, Ungaria și Germania sunt interesați să găsească oportunități de afaceri în Craiova și în Dolj. Aceștia au stat ieri față în față cu mai multe firme locale și cu autoritățile locale și au discutat despre facilitățile pe care le oferă orașul și județul în cadrul unei întâlniri organizate de Camera de Comerț și Industrie Dolj. „Scopul este realizarea întâlnirilor directe. Sunt prezente circa 21 de firme din Dolj pe domenii diverse. Noi le punem în contact cu reprezentanți ai ambasadelor pentru a-și găsi interlocutori și parteneri de afaceri. Evenimentul este precedat de o serie de întâlniri care vor continua la firmele din județ, la sediul unor primării care și-au prezentat planuri de afaceri pentru dezvoltarea localității și regiune și se va finaliza mâine (azi – n.r.) și poimâine (mâine – n.r.) la Calafat, unde vor veni și parteneri din Bulgaria. De exemplu, cei din Polonia sunt interesați pe turism, iar cei din Ungaria au întâlnire cu firma Softronic punctual. Celelalte ambasade caută parteneri în agricultură, industrie medie și mare și vor să investească în parcuri tehnologice și industriale. Facilitățile pe care le oferă Craiova și Dolj nu sunt spectaculoase financiar, pentru că și noi, ca și ei, suntem membri ai UE, dar sunt facilități legate de spații, legături la utilități, servicii“, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Gabriel Vlăduț. Întrebat despre ce investiții concrete este vorba, acesta a precizat că detalii vor fi oferite după finalizarea discuțiilor. „Sunt intenții punctuale de a investi, dar nu pot să le precizez până nu se finalizează discuțiile. Sunt și căutări de investiții, adică terenuri, locuri în care pot investi pe baza planurilor de afaceri pe care le au precizate din țările lor de origine. Peste tot în lume ambasadele, prin departamentele economice, urmăresc interesele economice ale țărilor lor. Toți reprezentanții lor vin cu dublu scop: o dată pentru rezolvarea problemelor cu care au fost investiți în privința investițiilor, dar și să identifice parteneri de afaceri din România. Unele firme din Dolj au început dialogul care va continua zilele următoare. În prezent, se prefigurează investiții până în 5 milioane de euro, dar sunt și investiții mari, se discută și, cu cât crește suma, și cerințele cresc, implicit timpul de dialolg“, a precizat Vlăduț.

Ce au spus ambasadele și investitorii

Ministrul Milan Peprnik de la Ambasada Republicii Cehia a lăudat, de exemplu, relația dintre cele două țări, spunând că Cehia a ajuns pe locul al zecelea în topul investițiilor din România. Peprnik a precizat că cehii sunt interesați să colaboreze în domeniul transportului public, deoarece Craiova este inclusă în programul Smart City și a explicat că autostrada Craiova – Pitești este necesară pentru dezvoltarea afacerilor. Consilierul economic al ambasadei Nigeriei nu a anunțat investiții în zonă, ci a prezentat mai mult oportunitățile firmelor din Dolj de a face afaceri în partea de Vest a Africii. El a spus că Nigeria este o piață foarte mare, cu o populație de peste o sută de milioane și că firmele interesate pot beneficia de libera circulație a mărfii pe o zonă extinsă în urma unui protocol semnat cu alte state africane. Atașatul comercial al ambasadei Ungariei a invitat firmele românești să propună afaceri în domeniul industriei de prelucrare a produselor agricole, industriei producătoare de mașini, de prelucrare a materiilor prime și industria IT. Dacă reprezentantul Camerei de Comerț Elveția – România a invitat firmele să intre pe platforma electronică de înscriere a Camerei pentru a găsi oportunități de afaceri, cel al consultantului Fortis Business Management a precizat că firmele olandeze ar fi interesate de reluarea transportului pe Dunăre. „Sunt multe firme care ar dori să investească în transportul intermodal“, a spus el.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS